DEJAVNOSTI SKOZI OKO MULTIMEDIJE

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
IZVAJALEC: CENTER ZA KOREKCIJO SLUHA IN GOVORA P O R T O R O Ž
Advertisements

Razvijamo medkulturnost kot novo obliko sobivanja
PROJEKT OB 40-LETNICI SAMOSTOJNOSTI VRTCA
4-12: Vodni detektivi vedno odkrijemo kaj zanimivega /Tomašič T.
Andreja Hafner Krek, prof. defektologije
Ti, ki berejo, ti, ki nam pripovedujejo, kaj berejo,
DEVETLETNI PROGRAM OSNOVNE ŠOLE
PEDOMETER PRI POUKU ŠPORTNE VZGOJE
Šolsko leto 2008/2009, program gimnazija, 2
MEDPREDMETNO PROJEKTNO DELO Z IKT KOT OBLIKA DELA Z NADARJENIMI UČENCI
Razvijanje domoljubja s pomočjo kulturne dediščine
ANALIZA IZVAJANJA FLEKSIBILNEGA PREDMETNIKA V OE SLOVENJ GRADEC
IZBOLJŠANJE PROCESA PRODAJE S POVEČANO OSREDOTOČENOSTJO NA ODJEMALCE
Lepo pozdravljeni na predstavitvi
Specialne knjižnice Specialni knjižničarji = informacijski strokovnjaki Predavanje 2 Izr. prof. Primož Južnič
ODLIČNE UNIVERZE SODELUJEJO Z OKOLJEM
Kurikulum v Veliki Britaniji
Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19.
IZRAELSKI KURIKULUM Adriana Jordan.
Uvajanje novih izobraževalnih programov v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju s področja STORITEV za obdobje Ljubljana,
Ustno ocenjevanje znanja
PISA 2009 z vidika značilnosti učencev
Postavitev naslova Podnaslov.
Interdisciplinarni doktorski študijski program VARSTVO OKOLJA
Naslov dogodka Datum dogodka Čas dogodka
KARIERNO SVETOVANJE.
POMORSTVO IN PROMET Bolonjska študijska programa 2. stopnje
MLADI RAZISKOVCI dr. Mitja SLAVINEC
Program USP Čas Vsebina Izvajalci in oblika Registracija udeležencev Adi Muminović, ZRSŠ PREDOPAZOVALNA PREDSTAVITEV:
Možnosti uporabe merilnikov Vernier in programske opreme Logger Pro
NEMŠKI KURIKULUM IN PRIMERJAVA S SLOVENSKIM
Andreja Ahčin, ravnateljica SŠ na BC Naklo
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI
KURIKULUM Slovenija - Finska Pripravila: Anja ŠTRUMBELJ.
Družinska pismenost nekoč in danes
OŠ MENGEŠ Predstavniki: Lija Rozalija Cerar Lara Melloni Miha Škrlep
POZORNOST IN KONCENTRACIJA, UČNI STILI
CUDV Črna na Koroškem Šolsko leto 2008/2009
Projekt: Do višje kakovosti s samoevalvacijo Pripravile: Marjeta Bunford Selinšek, Karin Kaloh in Mirjana Colnarič Oš Franceta Prešerna Maribor Ljubljana,
Poročilo o delu in akcijski načrt za projekt Učenje učenja ŠC NM Srednja šola Metlika šolsko leto 2011/2012.
Ukrep Vseživljenjsko učenje Podaktivnost
PUPO Preventivni ukrepi za preprečevanje osipa
DOBRODOŠLI NA OSNOVNI ŠOLI HAJDINA
DECEMBRSKO STROKOVNO SREČANJE DELOVNIH TERAPEVTOV
Naslov diplomske, seminarske … naloge
11. december, Mednarodni dan gora
mag. Branka Đukić, regijska koordinatorica SMZŠ
Predstavitev projekta PPF II
MEDPREDMETNA POVEZAVA geografija - angleščina
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMET druga in/oz. tretja triada
Kako nastane zemljevid
VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE Alenka Podlogar
Načrtovanje tehnologij in izdelkov (NTI)
Če želite vstaviti ta diapozitiv v predstavitev
Operacijski sistemi in virtualizacija
Novo Zelandski kurikulum
Postavitev šolske ustave in njena nadgradnja
Uporaba mikropodatkov Ankete o delovni sili v študijske namene
PREVERJANJE IN POTRJEVANJE NACIONALNIH POKLICNIH KVALIFIKACIJ
IZBIRNI PREDMET V 7.,8. in 9. RAZREDU DEVETLETKE
Posvet „Kako bolje sodelovati v občini Cerknica“
Predstavitev s pomočjo
Kartografska pismenost
(moderira mag. Pavla Karba, ZRSŠ)
DRŽAVLJANSKA VZGOJA: CILJI, VSEBINA IN DIDAKTIČNI PRISTOPI
NOV PRISTOP NA PODROČJU KAKOVOSTI ZRAKA
primerjava kurikulumov Slovenija in Češka
Polno znanja!.
PREDSTAVITEV IN IZVEDBA PREDSTAVITVE
Šolsko leto [vstavite leto] Ime šole Ime učitelja Razred
Zapis predstavitve:

DEJAVNOSTI SKOZI OKO MULTIMEDIJE Mojca Bašič OŠ Log - Dragomer Marko Gerbec Helena Purkart Klavdija Turk Suka Janja Zadnikar Inovacijski projekt Dejavnosti skozi oko multimedije poteka na OŠ Log-Dragomer in ga pod okriljem Zavoda za šolstvo kontinuirano izvajamo tretje leto. Zajema poti do kreativnih, učinkovitih in spodbudnih učnih okolij. Raziskovalni vprašanji sta: Kako oblikovati, zapisati in predstaviti cilje in vsebine z dni dejavnosti v 4. razredu? in Kako uspešno izvajati medpredmetne povezave z IKT na temo Slovenije v 5. razredu?

OŠ Log - Dragomer OŠ Log – Dragomer, na pol poti med Ljubljano in Vrhniko, na obrobju Ljubljanskega barja, ima dve enoti: centralno in podružnično šolo Bevke ter vrtec. Obiskuje jo 430 učencev. Letos jeseni bomo praznovali 30letnico šole.

Začetki šol. l. 2008/09 – 4. razred šol. l. 2009/10 – 5. razred izvajanje v računalniški učilnici vsak učenec svoj računalnik pomoč računalnikarja Leta 2008/09 smo se v 4. razredu odločili za iskanje novih poti do kreativnih in učinkovitih učnih okolij. Projekt smo naslovili Dnevi dejavnosti skozi oko multimedije in ga prijavili na ZRSS kot inovacijski projekt. V šolskem letu 2009/10 smo v projekt vključili tudi 5. razred, ki z razredničarkama nadgrajuje predhodno osvojeno znanje iz četrtega razreda. Če v četrtem razredu osvajajo osnove IKT preko predstavljanja dni dejavnosti, jih v petem nadgrajujejo na temo Slovenije. S tem načinom dela pridobivamo vsi, učenci, učitelji in starši: učenci v spoznavanju IKT, učitelji v obnavljanju znanj in v iskanju medpredmetnih povezav, starši pa ob koncu šolskega leta dobijo s pomočjo predstavitve in dokumentacije v sliki, filmu in besedilu, celosten prerez dejavnosti, ki se izvajajo med šolskim letom. Ideja je, da povežemo računalniško opismenjevanje od 4. razreda do 7. razreda, kjer se pojavi izbirni predmet računalništvo.

spremljava in beleženje dni dejavnosti 4. razred – KAJ? spremljava in beleženje dni dejavnosti naravoslovni dnevi kulturni dnevi tehniški dnevi športni dnevi uporaba IKT računalnik programska oprema – MS PowerPoint, MS Word digitalni fotoaparat Učiteljici sva želeli bolj poglobljeno spremljati dneve dejavnosti, ki jih v 4. razredu izpeljeva. Prišli sva na idejo, da bi izkoristili IKT, ki jo ponuja naša šola. Po posvetu z računalnikarjem, ki je strokovnjak na področju IKT, smo se odločili, da poskusno uvedemo sodelovanje razrednega učitelja in računalnikarja. Združili smo strokovno znanje s področja vzgoje in izobraževanja (učitelj praktik) z računalniškim znanjem (računalnikar) ob zadostni opremljenosti z IKT. Skupaj smo zasnovali projekt. Dejavnosti na področju IKT smo vključili v letno pripravo in predvideli možnosti medpredmetnih povezav.

september – junij, enkrat na teden uvodne ure 4. razred – IZVEDBA! september – junij, enkrat na teden uvodne ure seznanjanje s projektom delo z računalnikom, izdelava mape delo z digitalnim fotoaparatom – posnetek, film uporaba MS PowerPoint-a delo na “terenu” spremljanje aktivnosti fotografije, video posnetki Z delom pričnemo že meseca septembra. Enkrat tedensko, po eno uro, hodimo v računalniško učilnico...vse do junija. Uvodne ure so namenjene seznanjanju učencev s projektom in njihova vloga v njem. V prvih urah učenci: spoznajo računalnik in delo z njim, se naučijo posneti dobro fotografijo in kratek film se naučijo osnovnih korakov v programu PowerPoint in izdelajo naslovnico svoje predstavitve Delo na “terenu” Prvi del izvedbe zajema fotografiranje in snemanje posameznega dne dejavnosti. Pri tem imajo učenci pomembno vlogo, saj je njihova naloga (posameznikov – vsakokrat drugi), da ustvarijo potrebne fotografije in video posnetke, ki jih bomo pri kasnejšem “dokumentiranju” te dejavnosti uporabili.

4. razred – IZVEDBA! delo v razredu – oblikovanje diapozitiva dodajanje diapozitiva in izbira primerne postavitve vstavljanje besedila – s ključnimi besedami predstaviti posamezno aktivnost vstavljanje slik in filma vstavljanje glasbe oblikovanje predstavitve kopiranje in lepljenje map z gradivi 30 – 40 diapozitivov V nadaljevanju je delo usmerjeno na oblikovanje enega ali več diapozitivov, ki z besedo, sliko in/ali videoposnetkom predstavi dan dejavnosti. Vsak učenec oblikuje svojo predstavitev. Sprva so učenci vodeni frontalno, z veliko pomočjo obeh strokovnjakov, kasneje pa delajo individualno. V tem uvodnem delu se učenci naučijo: dodajati nov diapozitiv in izbrati primerno postavitev diapozitiva vstaviti besedilo – s ključnimi besedami predstaviti posamezno aktivnost vstaviti sliko in film vstaviti glasbo, ki spremlja določen diapozitiv oblikovati predstavitev spretnosti prenašanja in lepljenja fotografij, pisanja besedila, in postopek shranjevanja dokumentov v lastno mapo, Vprašanja postavljajo učenci, tako učitelja postaneta le mentorja in svetovalca. Diapozitivi vsebujejo besedni in slikovni del. Vsak učenec oblikuje okoli trideset diapozitivov.

priprava “skupne” predstavitve 4. razred – ZAKLJUČEK osebna izkaznica portret želje zgodba mojega drevesa mesečno spremljanje izbranega drevesa v okolici šole priprava “skupne” predstavitve vsak učenec prispeva vsaj 1 diapozitiv in ga predstavi spominski DVD Ob koncu šolskega leta oblikujemo skupno predstavitev. Vsak učenec prispeva svojo osebno izkaznico, ki jo je izdelal v PPT ter vsaj 1 diapozitiv (slika 2), ki ga čim bolj zanimivo prestavi staršem ter ostalim povabljencem. Vsak učenec ob koncu leta dobi tudi spominski DVD z vsemi PPT predstavitvami učencev ter fotografijami in filmi, ki so bili na dneh dejavnosti posneti.

medpredmetno povezovanje 5. razred začetek – šol. leto 2009/10 nadgrajevanje znanja medpredmetno povezovanje Za sodelovanje v omenjenem projektu sva se učiteljici v 5. razredu odločili v šolskem letu 2009/2010. Nadgrajevanje znanja in dejavnosti na področju IKT smo vključili v letno pripravo in predvideli možnosti medpredmetnih povezav. Poleg razredničark je k sodelovanju pristopil računalnikar Marko Gerbec, ki je prevzel delo in vodenje s tehnične strani.

učenci si izberejo mesto šolska knjižničarka – UDK sistem 5. razred - Izvedba slovenščina branje - opis kraja / mesta poslušanje govornega nastopa učenci si izberejo mesto šolska knjižničarka – UDK sistem iskanje literature izdelava miselnega vzorca osnutek besedila za govorni nastop Pri slovenščini učenci berejo strokovno besedilo – opis kraja/mesta (učbenik Slovenščina 5: 10-11) in nato poslušajo posnetek govornega nastopa. Po tej dejavnosti učenci izberejo slovenska mesta in pri tem uporabijo znanje branja zemljevidov. Nato se učenci: aktivno udeležijo ur KIZ s šolsko knjižničarko, ki jim predstavi UDK sistem, iščejo primerno literaturo za izbrano mesto, dopolnijo ogrodje miselnega vzorca za opis kraja/mesta, oblikujejo osnutek besedila za govorni nastop,

računalniška učilnica 5. razred - Izvedba računalniška učilnica iskanje besedila in slik dopolnjevanje osnutka delo z MS Word-om kopiranje in lepljenje besedila in slik oblikovanje besedila navajanje virov shranjevanje dokumentov v računalniški učilnici vsak ob svojem računalniku iščejo primerne vire z besedili in slikami in hkrati dopolnjujejo osnutek besedila, obnovijo poznavanje dela z orodjem Microsoft Word, ob usmerjanju računalnikarja in razredničarke obnovijo spretnost kopiranja in lepljenja besedila in slik, navedejo vire, in hkrati ponovijo postopek shranjevanja dokumentov v lastno in/ali skupno mapo ter oblikujejo končno besedilo za govorni nastop.

5. razred – Izvedba - nadaljevanje izdelava zloženke krčenje besedila osnutek zloženke – “papirčkova metoda” Microsoft Publisher spoznavanje orodja priprava delovne površine – po osnutku dopolnjevanje s konkretnimi vsebinami Prvi del izvedbe zajema iskanje literature in virov, torej poglobljeno in razširjeno oblikovanje besedila, v nadaljevanju pa je delo usmerjeno v krčenje besedila in pripravo zloženke, s katero bi predstavili izbrano mesto na kratek, jedrnat in atraktiven način. Tu učenci vključijo tudi teoretične in praktične vsebine s področja likovne vzgoje in tako: oblikujejo osnutek zloženke na papir (prepogibanje, striženje, lepljenje), ustvarijo vizualno prijeten, konkreten osnutek zloženke, predvidijo razporeditev besednega in nebesednega dela, v računalniški učilnici spoznajo možnosti ravnanja v orodju Microsoft Publisher, izdelajo zloženko po lastnem osnutku – priprava delovne površine, zloženko dopolnijo z novo vsebino, ki so jo spoznali pri predmetu družba, ko spoznavajo naravne geografske enote Slovenije, predstavijo zloženko sošolcem, zloženko odnesejo domov kot primer lastnega dela v šolskem letu.

5. razred - Naravne geografske enote SLO razdelitev v skupine skupna raba dokumentov – Google priprava predstavitve – naravna geogr. enota vsak učenec prispeva delež k celotni predstavitvi delo poteka tudi doma predstavitev izdelanih nalog V nadaljevanju učenci po skupinah pripravijo še predstavitev posameznih naravnih geografskih enot Slovenije. V ta namen se učenci razdelijo v 4 skupine. Za vsako skupino računalnikar na Googlovih dokumentih pripravi prazno predstavitev, v kateri ima vsak učenec eno prazno prosojnico, ki pa se tekom dela polni.

medpredmetno povezovanje spodbudno učno okolje motiviranost učencev Zaključek uporaba IKT medpredmetno povezovanje spodbudno učno okolje motiviranost učencev medsebojno sodelovanje učencev timsko delo učiteljev Uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) je nepogrešljiva pri sodobnih oblikah učenja. Prednost vidimo v veliki motiviranosti učencev, kar so nam potrdili rezultati ankete, po drugačnih aktivnostih, ki je snovno prilagojena učenčevim zmožnostim in njihovim potrebam. Predstavljeno inovacijo se lahko izvaja na šolah, ki so opremljene z digitalnimi fotoaparati in računalniško učilnico. Vsak učenec ima možnost delati na svojem računalniku, kjer oblikuje kratka besedilna sporočila opremljena s fotografijami. Ob pomoči računalničarja in razrednika učenci samostojno oblikujejo zapise s pomočjo orodij orodij Microsoft Word, Microsoft PowerPoint, Microsoft Publisher ter uporabljajo medmrežje in v tem napredujejo, preverjeno na podlagi anketnega vprašalnika.