Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Polno znanja!.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Polno znanja!."— Zapis predstavitve:

1 Polno znanja!

2 INFORMACIJSKA PISMENOST
(ELEKTRONSKO OKOLJE) Nataša Godec

3

4 INFORMACIJSKO PISMEN ŠTUDENT NAJ BI ...

5 prepoznal potrebo po informaciji in jo opredelil
znal uporabljati, identificirati in locirati različne vire in strategije informacijskega poizvedovanja vedel kako priti do informacij, ki jih viri vsebujejo znal ovrednotiti informacije znal uporabljati informacije uporabljal ustrezne elemente za ocenjevanje raziskovalnega dela Standarda:  ALA/ACRL Standards for Libraries in Higher Education. ACRL. (2000). Information Literacy Competency Standards for Higher Education.

6 Informacijska pismenost v elektronskem okolju
Model “Velikih šest” (Eisenberg, Berkowitz) Avtorja sta zasnovala model za sistematično reševanje informacijskega problema, kot učni načrt za informacijsko pismenost, proces reševanja problemov in nabor spretnosti za učinkovito zadovoljevanje informacijskih potreb. Vključuje šest skupin spretnosti, ki so potrebne za učinkovito reševanje problemov. Kadar gre za elektronske informacijske vire, so vanj vključeni tudi elementi računalniške pismenosti

7 Računalniška pismenost
je ena izmed osnovnih pogojev za uspešno rabo elektronski informacijskih virov. Nabor spretnosti in znanj, ki so potrebna za učinkovito uporabo računalniških orodij ter funkcioniranje človeka v okolju, kjer so računalniki vse bolj prisotni. (Poznavanje zgradbe in osnovnih procesov delovanja računalnika in rač. sistemov, poznavanje osnovnih spretnosti,uporaba programov, tehnologij,...)

8 1. Definicija naloge informacijski problem Kaj je problem? 2. Strategije iskanja informacij izbira najboljšega vira Kako iskati? 3. Lokacija in dostop določiti vir v katerem bomo iskali, najti potrebne informacije v viru Kje iskati? Kaj sem dobil? 4. Uporaba informacij iz vira izloči relevantne informacije Kaj je pomembno? 5. Sinteza organiziranje informacij iz različnih virov in predstavitev informacij Kako gre to skupaj? Kdo želi to vedeti, komu moramo to predstaviti? 6. Vrednotenje (evalvacija) presodi proces (efficiency) presodi izdelek (effectiveness) Kaj sem se naučil?


Prenesi ppt "Polno znanja!."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google