Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Novo Zelandski kurikulum

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Novo Zelandski kurikulum"— Zapis predstavitve:

1 Novo Zelandski kurikulum
Avtor : Maks Štempihar

2 Predmet računalništvo v Novo Zelandskem šolskem sistemu
Nova Zelandija je predmet digitalnih tehnologij uvedla v svoj šolski sistem kot obvezni predmet leta 2011 in to samo v zadnjih treh letih srednje šole. Ta kurikulum je bil v veljavi vse do leta 2017, ko se je novo zelandska vlada odločila spremeniti oziroma izboljšati kurikulum predmeta digitalnih tehnologij. Glavna izboljšava je bila, da so predmet zasnovali za celotni učni proces od začetka osnovne šole in do konca srednje šole.

3 Vsebine učnega načrta Vsebine Novo Zelandskega kurikula so razdeljena na tri glavne sklope in še na pet pod sklopov. Trije glavni sklopi, ki jih vsebuje učni načrt so tehnološka praksa, tehnološko znanje in narava tehnologije. Pod sklopi teh pa so računalniško razmišljanje, oblikovanje in razvoj digitalnih rezultatov, oblikovanje in razvoj materialnih rezultatov, oblikovanje vizualne komunikacije in oblikovanje in razvoj obdelanih rezultatov.  V veliki meri dajejo poudarek na učenje računalništva brez računalnika. To je način učenja pri katerem se otroci oziroma učenci naučijo računalniškega logičnega razmišljanja skozi igro.

4 Vsebinske razlike med Novo Zelandskim in Slovenskim kurikulom
Predmet digitalnih tehnologij kot ga imenujejo na Novi Zelandiji je obvezen že od prvega leta oziroma od vstopa v prvi razred in pa vsaj do desetega leta izobraževanja. V Sloveniji v osnovni šoli predmet računalništva ni obvezen, obvezna je le informatika v gimnazijah. Glavna želja oziroma cilj učnega načrta je, da bodo učenci po koncu šolanja imeli vsaj osnovno znanje oziroma razumevanje o računalništvu, računalnikih, da ga bodo znali uporabljati pravilno.

5 Izboljšave slovenskega kurikuluma
V Slovenski kirikulum je potrebno uvesti obvezno poučevanje računalništva. S tem bi pripomogli k boljšemu znanju računalništva in pravilni uporabi računalništva v celotni državi. Morali bi imeti kurikulum tako kot novo zelandski zastavljen nek jasen cilj kot je stopnja izobraženosti na področju računalništva vseh oseb. S tem bi dosegli enako stopnjo znanja po končanem osnovno šolskem izobraževanju.

6 Viri T. Bell, J. Alexander, I. Freeman, M. Grimley, Computer Science Unplugged: school students doing real computing without computers, Pridobljeno , %202009%20JACIT.pdf Education Gazette. ( ). New Zealand computer science education programme updates for digital technologies curriculum. education-programme-updates-for-digital-technologies-curriculum/ Ministry of education .(2017). Digital Technologies and Hangarau Matihiko. Technologies-Hangarau-Matihiko-ENG.pdf


Prenesi ppt "Novo Zelandski kurikulum"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google