Problemi uvajanja tehnologij e-oskrbovanja

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Mag. Boris RUŽIČ, univ. dipl. inž. el. Inšpektor – višji svetnik
Advertisements

IZBOLJŠANJE PROCESA PRODAJE S POVEČANO OSREDOTOČENOSTJO NA ODJEMALCE
WELLNESS TURIZEM V OKVIRU ZDRAVILIŠKEGA TURIZMA
Lepo pozdravljeni na predstavitvi
Specialne knjižnice Specialni knjižničarji = informacijski strokovnjaki Predavanje 2 Izr. prof. Primož Južnič
Integracija tehnologij XML v projekte, ki temeljijo na objektni tehnologiji Uroš Novak, Zlatko Čajić, Borut Gorenjak, Milan Ojsteršek Laboratorij za.
ODLIČNE UNIVERZE SODELUJEJO Z OKOLJEM
7.predavanje: življenjska doba izdelka in marketiško načrtovanje
IZRAELSKI KURIKULUM Adriana Jordan.
MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE
Trinivojska arhitektura v sistemih za obračunavanje storitev
Načrt vrednotenja za OP ROPI in OP RR za obdobje
Zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej
B22.
Priporočila za področje ZP
Predmet: KEMIJA KOMISIJA ZA KAKOVOST
Tina Makovec Podpredsednica Prodaja po svetu
7 Projektni menedžment dr. Branko ŠKAFAR.
Postopek prodaje vozila
Kultura in klima organizacije
Nova naročila v industriji – analiza podatkov in sprememba Uredbe EU
Konferenca, 19. oktober 2006 UČINKOVITO UPRAVLJANJE Z JAVNIMI SREDSTVI
Prenos znanja in dejavnosti informiranja
(ABC informacije + spletne strani)
MISLIMO NA MALE NAJPREJ
CUDV Črna na Koroškem Šolsko leto 2008/2009
Projekt: Do višje kakovosti s samoevalvacijo Pripravile: Marjeta Bunford Selinšek, Karin Kaloh in Mirjana Colnarič Oš Franceta Prešerna Maribor Ljubljana,
Ukrep Vseživljenjsko učenje Podaktivnost
DRUŽBOSLOVJE Upravne in organizacijske vede
Danica BIZJAK Pilotni projekt MODUL : OKOLJSKI RAČUNI Zbiranje podatkov za Račune izdatkov za varstvo okolja.
SOLVIT SOLVIT je sistem za pragmatično reševanje problemov, preko katerega lahko države članice s skupnimi močmi rešujejo probleme, ki nastanejo zaradi.
Ozaveščanje o Direktivi o okoljski odgovornosti v Sloveniji
dr.Tanja Podbevšek, uni.dipl.ing.
Andrej Kuzman, Matjaž Podpečan
Vzpostavitev sistema tržnih raziskav za podporo poslovnim odločitvam - primer Petrol Toni Balažič Direktor Sektor market. raziskave, komunikacije in.
ENERGETSKO POGODBENIŠTVO- finančni vir ali jamstvo za prihranke?
RAZISKAVA NABAVNEGA TRGA
Znanja, usposobljenosti in upravljanje s človeškimi viri
SMERNICE SVETA EVROPE ZA SODELOVANJE JAVNOSTI PRI ODLOČANJU
Priporočena doza smeha – najmanj 1x dnevno.
Elektronsko poslovanje v Abanki
P O T E K P R O J E K T A.
INFORMATIZACIJA DELOVNIH PROCESOV mag. Bojan Peček višji predavatelj
Načrtovanje tehnologij in izdelkov (NTI)
Pomen energije za gospodarstvo
Problemi uporabe skupnih standardov v e-poslovanju
FRANŠIZING IN DELOVNA RAZMERJA
Sektor za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije,
Irish Pub pri Veselem Skratu
Nero StartSmart.
Odprava administrativnih ovir in poenostavitev postopkov s pomočjo informacijske tehnologije mag. Renata Zatler, Slavko Patekar, Matija Kodra
Direktorat za upravne procese BOLJŠA ZAKONODAJA
program Lync v Trgovini Windows
Uporaba mikropodatkov Ankete o delovni sili v študijske namene
IZBOLJŠANJE KONKURENČNOSTI V REGIJI E-PRAKSA IN USTVARJANJE
Slovensko združenje za požarno varstvo
Spodbude za omilitev podnebnih sprememb
Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu, Maribor
Gradi mostove! Jože Podgoršek - 5. regionalna nepremičninska konferenca, Ljubljana 2015.
 LOGOTIP.
OBLIKOVANJE CEN STORITEV OBVEZNIH OBČINSKIH GJS VARSTVA OKOLJA Postopek izdaje pozitivnih strokovnih mnenj mag. Franc Lenarčič Januar 2010.
Akcijsko raziskovanje za ZDT
NOV PRISTOP NA PODROČJU KAKOVOSTI ZRAKA
Statistični sosvet za statistiko energetike
Fiskalna gibanja in politika
»ACE THE CASE« masterclass
Statistika raziskovalno-razvojne dejavnosti
Načrt vrednotenja za OP razvoja človeških virov za obdobje
ZNAČILNOSTI SVETOVNO USPEŠNEGA PODJETJA V RAZMERAH NOVE KONKURENCE
Kako pripraviti javno prireditev
Zapis predstavitve:

Problemi uvajanja tehnologij e-oskrbovanja Vodji panela: Mag. Mateja Podlogar, asistentka, vodja laboratorija za e-oskrbovanje Središče za e-poslovanje, Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru Mag. Viktor Sterle, državni podsekretar, namestnik vodje sektorja za informatiko in komunikacije Sektor za informatiko, Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije Panelisti: Mag. Milan Jelovčan, direktor za razvoj, informatiko in organizacijo Merkur d.d. Miha Blokar, univ.dipl.ing., strokovni svetovalec za področje upravljanja oskrbovalnih verig, SAP Slovenija Žiga Vaupot, univ.dipl.inž., vodja rešitev Oracle Slovenija

Opredelitev osnovnih pojmov Proces oskrbovanja: Proces oskrbovanja je sklenjeno zaporedje podprocesov (zbiranje podatkov o možnih dobaviteljih, pridobivanje ponudbe, izbiranje dobavitelja, sklepanje pogodbe, naročanje izdelka, prevzemanje ter plačevanje izdelka), ki se prične s potrebo kupca in konča s plačilom dobavitelju. Nakupovalni proces: Nakupovanje zajema nakupovanje izdelkov po sklenjeni pogodbi z izbranim dobaviteljem in zajema naslednje podprocese: naročanje, prevzemanje in plačevanje izdelka. Proces nakupovanja se po sklenjeni pogodbi z izbranim dobaviteljem lahko izvede samo enkrat ali večkrat v različnih časovnih presledkih. Oskrbovalna veriga: Oskrbovalna veriga je širši pojem od procesa oskrbovanja, ki vključuje zadevne procese v skupini podjetij (dobavitelj, kupec, proizvajalec in ponudnik storitev), ki se povezujejo med seboj z namenom pridobivanja, nakupovanja, izdelovanja, zbiranja in prodajanja izdelkov za končnega kupca. Oskrbovalna veriga zajema vse dobavitelje, ki oskrbujejo podjetje z izdelki in dobavitelje dobaviteljev.

Elektronsko oskrbovanje Dobavitelj 1 Kupec Internetne tehnologije Internetne tehnologije Dobavitelj 2 . Elektronsko poslovanje v procesu oskrbovanja (elektronsko oskrbovanje) je izmenjavanje sporočil o izdelku, storitvi, podatkih med kupci in dobavitelji z uporabo internetnih tehnologij in standardov izmenjave (EANCOM, EDIFACT, XML). Podjetja morajo urediti poslovanje znotraj podjetij in nato povezati svoje celovite informacijske sisteme s sistemi svojih dobaviteljev. Dobaviteljevi dobavitelji Dobavitelj n

Koristi elektronskega poslovanja Zmanjševanje stroškov Skrajšanje časa Poenostavljanje procesov Večje število elektronskih transakcij Izboljšanje kvalitete izvajanja poslov Z elektronskim poslovanjem v procesu oskrbovanja skušajo kupci in dobavitelji zmanjšati stroške, prihraniti čas, poenostaviti procese, povečati število elektronskih transakcij in s tem izboljšati kvaliteto izvajanja poslov. Elektronsko poslovanje v procesu oskrbovanja odpira nove poslovne priložnosti in omogoča tesnejše sodelovanje med kupci in dobavitelji. Da pa lahko vse to dosežemo, je potrebno spremeniti način poteka procesov; potrebno jih je preoblikovati procese. Kupcu je potrebno zagotoviti oskrbovanje z izdelki in storitvami tako hitro, kot želi; ob taki kakovosti, kot jo zahteva in najnižji možni ceni. Poleg preoblikovanja procesov je pomembna tudi tehnologija, ki jo podjetje uporabi za e-oskrbovanje. Odpiranje novih priložnosti Tesnejše sodelovanje Kupec Dobavitelj P r e o b l i k o v a n j e p r o c e s o v

Razmere v Sloveniji - izkušnje z elektronskim poslovanjem v tem procesu Vpliv na število dobaviteljev 30,8% zmanjševanje števila 19,5% večanje števila Vpliv na število posrednikov oskrbovalne verige 70,7% zmanjševanje števila Najpogostejši podproces oskrbovanja: Plačevanje dobavitelju Zbiranje podatkov o možnem dobavitelju Pridobivanje ponudbe Pošiljanje naročila dobavitelju V juniju je bila izvedena raziskava s področje elektronskega oskrbovanja med 250 velikimi podjetji, ki imajo spletno stran in so največja po prihodku.

Način izmenjavanja najpogostejših sporočil Na standardiziran način podjetja najpogosteje (15%) izmenjujejo naročilo, sledi plačilni nalog (13,5%), potrditev naročila (6%) in račun (6%). Nekoliko manj pa podjetja na standardiziran način izmenjujejo dobavnico/prevzemnico (4,5%), katalog izdelkov/storitev (3%) in ponudbo (3%).

Namen panela e-oskrbovanje v podjetjih tehnologije e-oskrbovanja predvsem z vidika problemov njihove uporabe Vidik: uporabnikov in ponudnikov teh tehnologij.