RODITELJSKI SESTANEK ZA STARŠE NOVOSPREJETIH OTROK V VRTEC

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
OTROKOVE PRAVICE.
Advertisements

IZVAJALEC: CENTER ZA KOREKCIJO SLUHA IN GOVORA P O R T O R O Ž
TEMPERAMENT IN OSEBNOST V ZGODNJEM OTROŠTVU
Izvedbeni kurikul programa: Frizer, Predšolska vzgoja
Prometno preventivne aktivnosti za večjo varnost otrok
PROJEKT OB 40-LETNICI SAMOSTOJNOSTI VRTCA
Evropski teden mobilnosti 2016 v vrtcu otona župančiča črnomelj
Podpora dijakom priseljencev Mojca Jelen Madruša, OŠ Koper, strokovna koordinatorica projekta „Izzivi medkulturnega sobivanja“ Ljubljana, 18. december.
Šolska prehrana IV. osnovna šola Celje.
Andreja Hafner Krek, prof. defektologije
VARNO S SONCEM Predstavitev dela v programu v šolskem letu 2012/2013
DEVETLETNI PROGRAM OSNOVNE ŠOLE
Razvijanje domoljubja s pomočjo kulturne dediščine
Milivoj DOLŠČAK GLAVNI INŠPEKTOR
PREDMET: Varno in zdravo okolje
SLOVENSKI POKOJNINSKI SISTEM
Lepo pozdravljeni na predstavitvi
Sindikat in svet delavcev z roko v roki
7.predavanje: življenjska doba izdelka in marketiško načrtovanje
MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE
Uvajanje novih izobraževalnih programov v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju s področja STORITEV za obdobje Ljubljana,
PISA 2009 z vidika značilnosti učencev
Javni razpis Inovativna shema za sofinanciranje doktorskega študija Januar 2012 blllla 01/24/08.
Predstavitev področja: ZNANSTVENE MONOGRAFIJE
KARIERNO SVETOVANJE.
Različni pogledi na ukrepe za preprečevanje fluktuacije v organizaciji
Davek na dodano vrednost
Priporočila za področje ZP
PRVIČ V VRTEC UVODNI SESTANEK junij 2014
Nova naročila v industriji – analiza podatkov in sprememba Uredbe EU
Andreja Ahčin, ravnateljica SŠ na BC Naklo
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI
KURIKULUM Slovenija - Finska Pripravila: Anja ŠTRUMBELJ.
Družinska pismenost nekoč in danes
Petra Štuhec dipl.inž.agr.ek
VSEŽIVLJENJSKO IZOBRAŽEVANJE – izziv za prihodnost
CUDV Črna na Koroškem Šolsko leto 2008/2009
Poročilo o delu in akcijski načrt za projekt Učenje učenja ŠC NM Srednja šola Metlika šolsko leto 2011/2012.
Ukrep Vseživljenjsko učenje Podaktivnost
PUPO Preventivni ukrepi za preprečevanje osipa
DOBRODOŠLI NA OSNOVNI ŠOLI HAJDINA
Maja Štante Vouk in Mojca Kastrin
RAZPIS ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE
Model neformalnega izobraževanja september, 2018
STAREJŠI V SLOVENIJI.
DECEMBRSKO STROKOVNO SREČANJE DELOVNIH TERAPEVTOV
Znanja, usposobljenosti in upravljanje s človeškimi viri
Izhodišča za razpravo o spremembah uslužbenske zakonodaje
Priporočena doza smeha – najmanj 1x dnevno.
PREDSTAVITEV PROGRAMOV
Posebnosti otroka in obdobja v razvoju otroka
Nacionalni program socialnega varstva za obdobje : poudarki dokumenta in informacije glede črpanja sredstev EU skladov MDDSZ.
Upravljanje knjižnic - UK 12
Direktorat za upravne procese BOLJŠA ZAKONODAJA
SPLETNA STRAN SKUPINE V VRTCU KOT OBLIKA SODELOVANJA S STARŠI
Postavitev šolske ustave in njena nadgradnja
PREVERJANJE IN POTRJEVANJE NACIONALNIH POKLICNIH KVALIFIKACIJ
PRIJAVA, ODDAJA IN ZAGOVOR DIPLOMSKEGA DELA
PRAVICE OTROK.
Posvet „Kako bolje sodelovati v občini Cerknica“
Splošna matura 2019.
Konferenca - Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje POLET v Mariboru Obeti za prihodnost - podaljševanje delovne.
RAST ZOB IN HIGIENA USTNE VOTLINE
OBLIKOVANJE CEN STORITEV OBVEZNIH OBČINSKIH GJS VARSTVA OKOLJA Postopek izdaje pozitivnih strokovnih mnenj mag. Franc Lenarčič Januar 2010.
Izobraževanja za zaposlene v turizmu in gostinstvu
Predstavitev sprememb in dopolnitev KPVIZ Ur.l. RS, št. 45/2017
ŠTIPENDIJE za študij v tujini
Fiskalna gibanja in politika
Šolsko leto [vstavite leto] Ime šole Ime učitelja Razred
Kako pripraviti javno prireditev
Zapis predstavitve:

RODITELJSKI SESTANEK ZA STARŠE NOVOSPREJETIH OTROK V VRTEC junij 2016

PREDSTAVITEV VRTCA: Vrtec spada pod okrilje Osnovne šole Šenčur; ravnateljica ga. Majda Vehovec; ustanoviteljica Občina Šenčur Trenutno deluje vrtec na treh lokacijah (17 oddelkov). Program: dnevni (6-9 ur), načrtovan po kurikulu za vrtce; obogatitvene in dodatne dejavnosti . Krovni projekt za naslednje šol. leto: vezan na področje jezika in naravoslovnih dejavnosti Skupno število otrok: Šol. leto 2013/14: 325 otrok Šol. leto 2014/15: 335 otrok Šol. leto 2015/16: 331 otrok Novosprejeti: 94 otrok 1. starostno obdobje – centralni vrtec: 54 otrok 2. starostno obdobje – centralni vrtec: 37 otrok Visoko: 3 otroci Voklo: / Skupine bodo oblikovane glede na kriterij starosti otroka in spol. Dnevni red v vrtcu - fleksibilen (upoštevati odpiralni in zapiralni čas!!) – zamudne ure.

CENA PROGRAMA Se izračunava enkrat letno. Cena je vezana na otrokovo starost: 1. starostno obdobje: 396,25 € 2. starostno obdobje: 290,72 € (cena velja od 1.9.2012) Cena za starše: največ 77% od zgornje cene V avgustu vložiti Vlogo za znižanje plačila vrtca (CSD) Za drugega otroka plačate 30% cene, ki vam je po odločbi dodeljena za 1. otroka Za tretjega otroka - brezplačno Med letom: znižanje cene na podlagi zdravniškega opravičila in odjava v juliju ali avgustu (30 dni ali največ 2 meseca – 55% od zneska na odločbi) odjava otroka do 8. ure (odštejejo se stroški prehrane 1,82 EUR/dan)

PRED VKLJUČITVIJO OTROKA V VRTEC Predpogoj za vključitev je podpisana pogodba v zakonsko določenem roku Obrazci - potrdilo pediatra (najkasneje ob vstopu otroka v vrtec) Obvestilo o razporeditvi v skupino: po pošti do 20.8. Individualni razgovori: od 25. do 31. 8. (vabilo po pošti – hkrati z obvestilom o razporeditvi v skupine, na srečanje pridete brez otroka) Uvajanje: od 1.9. dalje (po dogovoru z vzgojiteljico)

SPECIFIKA DELA V ODDELKIH POSAMEZNIH STAROSTNIH OBDOBIJ: Delo v skupinah je odvisno od starosti in interesov otrok v skupini. Vzgojiteljice načrtujejo delo z letnim delovnim načrtom, ki je prilagojen posamezni skupini - starši sooblikovalci. Pri mlajših otrocih je več poudarka osebnemu stiku, več osebne nege, pomoči pri hranjenju in navajanju na čistočo (odvajanje od plenic). Načrtovane dejavnosti so krajše, tudi nekoliko manj jih je. Več poudarka spontani igri. Pri starejših otrocih je več poudarka na vodenih dejavnostih s posameznih področij dejavnosti. Pri vseh predšolskih otrocih pa je glavna dejavnost IGRA.

PREHRANA V VRTCU: Velika pozornost pestri, raznoliki, zdravi prehrani in kulturi prehranjevanja (jedilniki na spletni strani in na oglasnih deskah). Nekoliko prilagojena prehrana v najmlajši skupini (mlečni obrok, juhe). Pomembno seznaniti strokovni delavki v oddelku z morebitnimi alergijami na določeno vrsto hrane in dietami – sodelovanje s kuharicami.

SODELOVANJE MED VRTCEM IN STARŠI: Individualni razgovori: uvodni mesečni - govorilne ure Skupinska srečanja: roditeljski sestanki (september, april – maj), delavnice za starše, skupni izleti Skupna srečanja: šola za starše, skupno srečanje ob tednu otroka, ob zaključku šol. leta ( odvisno od letnega delovnega načrta)

Sodelovanje na vseh področjih je zelo pomembno Iskreno obojestransko sporočanje o otrokovih posebnostih. Takojšnje odpravljanje morebitnih težav. Pomembno je, da so strokovne delavke v oddelku obveščene o morebitnih zdravstvenih težavah otroka in o tem, kako naj reagirajo (astmatični in epileptični napadi , vročinski krči, alergije na pike,…). Obveščanje o otrokovih boleznih - BOLAN OTROK NE SPADA V VRTEC. Antibiotikov in raznih sirupov v vrtcu ne dajemo. Dobro sodelovanje - temelj uspešne vzgoje.

MOŽNI ODZIVI OTROK OB VSTOPU V VRTEC: PRIPRAVE NA VRTEC Pogovarjajte se z otrokom o vrtcu. Bodite pozitivno naravnani. Stik z drugimi otroki že pred vstopom v vrtec. MOŽNI ODZIVI OTROK OB VSTOPU V VRTEC: Se hitro in brez težav prilagodijo novi situaciji. Imajo normalne prilagoditvene težave. Imajo večje težave, ki se navzven lahko kažejo tudi v obliki fizičnega obolenja. Včasih težave nastopijo kasneje.

PRIPOROČAMO: Nekoliko več nežnosti in pozornosti v času uvajanja. Med uvajanjem ne vnašajte v otrokovo življenje drugih sprememb. Počasno, neprekinjeno uvajanje. Možnost izražanja otrokovih čustev. Ne obljubljajte, česar ne morete izpolniti. Pomembna pozitivna naravnanost staršev in veselo pričakovanje spremembe v otrokovem življenju. Slovo od otroka naj ne bo predolgo. Povejte mu, da ga imate radi in da boste prišli ponj. Ne dramatizirajte. Zaupajte vzgojiteljicam, ne otežujte jim njihovega dela.

Družina je TEMELJ VZGOJE. Pa še to… Čeprav je otroku v vrtcu lepo in se veliko novega nauči, vrtec ne more nadomestiti topline, ljubezni in skrbi, ki ju je otrok deležen v družini. Družina je TEMELJ VZGOJE. VSAK OTROK, TUDI MAJHEN, POTREBUJE POČITNICE!!!