ŠTIPENDIJE za študij v tujini

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
DELOVNO PRAVO disciplinska in odškodninska odgovornost
Advertisements

Pravilnik o načinu in postopku preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij Ljubljana, Darja Čot Ministrstvo za delo, družino.
Ali poznate Posavsko štipendijsko shemo pri Regionalni razvojni agenciji Posavje? ______________________________________________________________________________________.
namestnica varuhinje človekovih pravic
Izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje kadrov
SLOVENSKI POKOJNINSKI SISTEM
1. slovenska SHARE konferenca za uporabnike Ljubljana, 22. januar 2013
Specialne knjižnice Specialni knjižničarji = informacijski strokovnjaki Predavanje 2 Izr. prof. Primož Južnič
Sindikat in svet delavcev z roko v roki
SLOVENSKI VISOKOŠOLSKI PROSTOR
Državna komisija za splošno maturo RS
Priznavanje tujega formalnega izobraževanja na Univerzi v Ljubljani
ODLIČNE UNIVERZE SODELUJEJO Z OKOLJEM
IZRAELSKI KURIKULUM Adriana Jordan.
Uvajanje novih izobraževalnih programov v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju s področja STORITEV za obdobje Ljubljana,
PISA 2009 z vidika značilnosti učencev
Javni razpis Inovativna shema za sofinanciranje doktorskega študija Januar 2012 blllla 01/24/08.
Predstavitev področja: ZNANSTVENE MONOGRAFIJE
PARTICIPATIVNI PRORAČUN 2019
Sosvet za statistiko prebivalstva
Interdisciplinarni doktorski študijski program VARSTVO OKOLJA
FORUM NEVLADNIH ORGANIZACIJ
KARIERNO SVETOVANJE.
Različni pogledi na ukrepe za preprečevanje fluktuacije v organizaciji
Davek na dodano vrednost
Konferenca, 19. oktober 2006 UČINKOVITO UPRAVLJANJE Z JAVNIMI SREDSTVI
MLADI RAZISKOVCI dr. Mitja SLAVINEC
PROGRAM ERASMUS MOBILNOST ŠTUDENTOV AKADEMSKO LETO 2016/17
Vrh malega gospodarstva Zdravko Počivalšek MINISTER Ljubljana, 12. 5
Predstavitev rezultatov Razvojnega programa SOČA 2013 (za Svet zavoda)
FORUM SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA
KAM PO OSNOVNI ŠOLI Vipava, Alenka Čehovin, svetovalna delavka.
KURIKULUM Slovenija - Finska Pripravila: Anja ŠTRUMBELJ.
Vprašanja pri izvajanju samoevalvacij na Univerzi v Mariboru
KAM PO OSNOVNI ŠOLI Alenka Čehovin, svetovalna delavka.
Petra Štuhec dipl.inž.agr.ek
PUPO Preventivni ukrepi za preprečevanje osipa
SOLVIT SOLVIT je sistem za pragmatično reševanje problemov, preko katerega lahko države članice s skupnimi močmi rešujejo probleme, ki nastanejo zaradi.
PRIPRAVA DOKUMENTOV RAZVOJNEGA NAČRTOVANJA za obdobje
Predstavitev 2. javnega razpisa
Nacionalni strateški referenčni okvir
DECEMBRSKO STROKOVNO SREČANJE DELOVNIH TERAPEVTOV
Znanja, usposobljenosti in upravljanje s človeškimi viri
Izhodišča za razpravo o spremembah uslužbenske zakonodaje
Predstavitev projekta PPF II
Jure Dimec, Janez Stare & posadka IBMI
Delavnica za izvajanje in poročanje
JR ŠIPK 2016–2020 Predstavitev in prijava
Upravljanje knjižnic - UK 12
FRANŠIZING IN DELOVNA RAZMERJA
Dr. Samo Rugelj 21. maj, 2014 NEKAJ PREMISLEKOV O VREDNOTENJU KAKOVOSTI KNJIG ZA ODRASLE NA SLOVENSKEM dr. Samo Rugelj 21. maj,
Erasmus+ za študente Študentske izmenjave za namen študija ali prakse
Odprava administrativnih ovir in poenostavitev postopkov s pomočjo informacijske tehnologije mag. Renata Zatler, Slavko Patekar, Matija Kodra
Postavitev šolske ustave in njena nadgradnja
Uporaba mikropodatkov Ankete o delovni sili v študijske namene
PREVERJANJE IN POTRJEVANJE NACIONALNIH POKLICNIH KVALIFIKACIJ
Slovensko združenje za požarno varstvo
Splošna matura 2019.
KARIERNA ORIENTACIJA 2018/2019.
Predstavitev 2. javnega razpisa
Konferenca - Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje POLET v Mariboru Obeti za prihodnost - podaljševanje delovne.
Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu, Maribor
Nove zahteve glede spremljanja mobilnosti v izobraževanju
Erasmus+ za študente Študentske izmenjave za namen študija ali prakse
Izobraževanja za zaposlene v turizmu in gostinstvu
Fiskalna gibanja in politika
Ekonomsko ogledalo Boštjan vasle, umar Ana t. selan, umar
Osnovna šola Prežihovega Voranca Ljubljana VPIS V SREDNJE ŠOLE 2020/2021 Šolska svetovalna služba: PETRA MUSTAR, SARA MARN.
4. J A V N I P O Z I V za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe na problemskem.
Kako pripraviti javno prireditev
Zapis predstavitve:

ŠTIPENDIJE za študij v tujini Maribor, december 2012

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije izvaja različne programe štipendiranja. Tako podeljuje Zoisove štipendije, zbira in objavlja seznam kadrovskih štipendij, ki jih prejme s strani delodajalcev, razpisuje različne štipendije za izobraževanje v tujini, in podobno. http://www.sklad-kadri.si/si/stipendije/ http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/trg_ dela_in_zaposlovanje/stipendije/

NOV ZAKON O ŠTIPENDIRANJU – pomembne novosti Do štipendije bodo upravičeni le še študenti dodiplomskega študija, dijaki pa bodo namesto štipendij prejemali otroške dodatke. Štipendiranje na 3. bolonjski stopnji bo uredilo ministrstvo za visoko šolstvo. Možnost prejemanja več štipendij HKRATI, torej Zoisovo, kadrovsko in/ali državno. Če bo skupni znesek nad 400 eur, se bo državna znižala oz. mirovala. Če bo štipendist prejemal le kadrovsko in Zoisovo, državne pa ne, znesek ne bo omejen. Če bo študent diplomiral predčasno, mu bodo izplačali celotno štipendijo.

ZOISOVE ŠTIPENDIJE Strožja merila: izpolnjevanje obeh pogojev: povprečna ocena + izjemni dosežek. Za ohranitev le enega od pogojev. Merila identifikacije po Konceptu: odkrivanje in delo z nadarjenimi učenci/dijaki ni več. Zahtevane povprečne ocene: za dijake 4,1 in za študente 8,5. Višina bo fiksna: 100 eur mesečno, šolajoči se v tujini 200 eur mesečno.

KADROVSKE ŠTIPENDIJE Študenti se lahko s kadrovskimi štipendijami, ki jih podeljujejo delodajalci, seznanijo na več načinov: preko skupnega zbira kadrovskih štipendij za posamezno šolsko/študijsko leto, ki ga vsako leto objavi sklad na naslovu www.sklad-kadri.si/kadrovske na podlagi potreb, ki jih skladu posredujejo delodajalci; seznam se sprotno dopolnjuje;  na spletnih straneh RRA (regionalnih razvojnih agencij), kjer objavljajo zbrane potrebe delodajalcev po štipendistih; objave delodajalcev, ki jih ti naredijo v svojih internih glasilih, na svojih spletnih straneh, v javnih občilih itd.

Kaj prinaša nov zakon o štipendiranju glede kadrovskih štipendij? Uvaja se poskusna doba. Štipendist bo moral opraviti enomesečno delovno prakso in če se delodajalec in štipendist ne bosta ujela, lahko prekineta štipendijsko razmerje. Kadrovska štipendija ne bo smela biti nižja od 70 eur.

DRŽAVNE ŠTIPENDIJE Državne štipendije nadomestile prejšnje republiške štipendije. Dodeljevanje državnih štipendij je v pristojnosti Centra za socialno delo. Vlogo za prvo pridobitev državne štipendije za posamezni študijski program je možno vložiti kadarkoli tekom šolskega oz. študijskega leta. Če je stranka do štipendije upravičena, se ta dodeli od vključno meseca vložitve vloge dalje za posamezni izobraževalni program. Državne štipendije bodo dobili tisti, katerih dohodki ne bodo presegli 600 eur neto na družinskega člana (prej 400 eur). Cenzus, ki zdaj znaša od 65 do 70 %, se zvišuje na 64 %.

Državne štipendije K osnovni štipendiji bo štipendist še vedno prejel dodatek za oddaljenost (določen v 5 razredih) in uspeh in dodatek za štipendista s posebnimi potrebami. Tisti, ki bodo imeli na družinskega člana do 64 % povprečne plače bodo dobili 70 eur, do 190 eur pa tisti, ki bodo imeli prejemke do 30 % povprečne plače.

OBČINSKE ŠTIPENDIJE Štipendije Mestne občine Maribor za nadarjene dijake in študente: http://www.maribor.si/povezava.aspx?pid=5220 POGOJI: so državljani Republike Slovenije, imajo stalno prebivališče v Mestni občini Maribor, so v preteklem šolskem letu dosegli kot dijaki povprečno zaključno oceno najmanj 4, so v preteklem šolskem letu dosegli izjemne dosežke

ŠTIPENDIJE ZA DEFICITARNOST - novo Namenjene so študentom, ki se izobražujejo na deficitarnih programih in že prejemajo sofinancirano kadrovsko štipendijo oz. izkažejo da ne najdejo delodajalca, ki bi jim lahko podelil kadrovsko štipendijo.

ŠTIPENDIJE ZA ŠTUDIJ V TUJINI Javni sklad v okviru programov Ad futura razpisuje različne oblike štipendiranja in sofinanciranja mednarodne mobilnosti študentov ter študija v tujini v obliki javnih razpisov. DREAM FOUNDATION: https://www.dreamfoundation.eu/pages/advice/finances PLOTEUS http://ec.europa.eu/ploteus/home.jsp?language=sl ŠTUDENTSKA SVETOVALNICA ŠOU http://www.svetovalnica.com/index.php?option=com_conten t&task=view&id=113&Itemid=165 FACEBOOK: Štipendije http://www.facebook.com/Stipendije