Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

PROGRAM ERASMUS MOBILNOST ŠTUDENTOV AKADEMSKO LETO 2016/17

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "PROGRAM ERASMUS MOBILNOST ŠTUDENTOV AKADEMSKO LETO 2016/17"— Zapis predstavitve:

1 PROGRAM ERASMUS+ 2016 MOBILNOST ŠTUDENTOV AKADEMSKO LETO 2016/17

2 novo programsko obdobje 2014-2020
Program Erasmus+ študentu omogoča, da del rednih študijskih obveznosti na katerikoli stopnji študija namesto na matični instituciji opravi na partnerski instituciji v tujini, študenti so oproščeni stroškov šolnine v tujini, se jim priznajo v tujini opravljene obveznosti, dogovorjene s Študijskim sporazumov (Learning Agreement for Studies)/Programom usposabljanja (Learning Agreement for Traineeships). Za namen ŠTUDIJA - Partnerske institucije so institucije, s katerimi ima UP ali posamezna fakulteta UP sklenjen Erasmus+ sporazum o izmenjavah. Za namen PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA – študenti opravijo prakso v podjetju/instituciji v eni od programskih držav* (gl. diapozitiv države destinacije).

3 novo programsko obdobje 2014-2020
SPLOŠNI POGOJI SODELOVANJA študenti Univerze na Primorskem (UP), ki imajo status rednega ali izrednega študenta na dodiplomskih ali podiplomskih študijskih programih, ki jih izvajajo fakultete UP in so v času celotne mobilnosti v tujini za namen opravljanja študijske izmenjave vpisani v najmanj 2. letnik dodiplomskega študija oz. za namen opravljanja praktičnega usposabljanja vpisani v najmanj 1. letnik dodiplomskega študija. Izjema so študenti, ki se za izmenjavo prijavijo v zadnjem letu, ko imajo še status študenta in se udeležijo ter zaključijo praktično usposabljanje najkasneje v roku enega leta po zaključku študija.

4 novo programsko obdobje 2014-2020
TRAJANJE Študijska izmenjava lahko traja najmanj 3 in največ 12 mesecev na vsaki stopnji študija (tj. na dodiplomskem, magistrskem in doktorskem študiju). Praktično usposabljanje lahko traja najmanj 2 in največ 12 mesecev na vsaki stopnji študija (tj. na dodiplomskem, magistrskem in doktorskem študiju). Študent ima v okviru programa Erasmus+ možnost mobilnosti (študij in/ali praktično usposabljanje) do skupaj 12 mesecev na vsaki stopnji študija. Na razpis se lahko prijavijo tudi študenti, ki v času dosedanjega študija na isti stopnji študija (na katero bodo vpisani v študijskem letu 2016/2017) še niso izkoristili 12 mesecev izmenjave v okviru programov Erasmus VŽU, Erasmus Mundus in Erasmus+. Izmenjave lahko potekajo v obdobju med 1. junijem 2016 in 30. septembrom 2017.

5 novo programsko obdobje 2014-2020
DRŽAVE DESTINACIJE Izmenjave se lahko izvajajo - v državah članicah EU, - Liechtensteinu, - na Norveškem, - na Islandiji, - v Turčiji in - v Makedoniji. Študent se udeleži izmenjave v državi, različni od države, kjer je sedež njegove univerze. Študent se ne more udeležiti izmenjave v državi, kjer ima stalno prebivališče.

6 novo programsko obdobje 2014-2020
Praktično usposabljanje mora biti vsebinsko povezano s področjem študija študenta. Lahko se opravlja v vseh gospodarskih družbah, vladnih ali nevladnih organizacijah oz. drugih institucijah v državah članicah Evropske unije, razen v evropskih institucijah (seznam le-teh je dosegljiv na spletni strani: ec.europa.eu/institutions/index_en.htm ) in organizacijah, ki vodijo EU programe kot npr. Erasmus+ nacionalne agencije. JEZIKOVNI TEČAJ: uporaba platforme Evropske komisije (EK) OLS – Online Language Support za spletno učenje 6 najbolj razširjenih jezikov - (angleščina - EN, nemščina - DE, italijanščina - IT, francoščina - FR, španščina - ES, nizozemščina - NL). Poziv OLS za preverjanje zahtevanega nivoja znanja jezika mobilnosti se pošilja kandidatom, ki so izbrani za udeležbo na mobilnosti Erasmus+. Erasmus+ OLS teaser video:

7 Prijava na razpis Erasmus+ za študijsko leto 2016/17
„SPLETNA PRIJAVNICA“ Kandidat odda vlogo tako, da izpolni spletno prijavnico »Prijava za Erasmus+ izmenjavo v študijskem letu 2016/17« in jo spletno odda skupaj z zahtevanimi dokazili do !!! Pred izpolnjevanjem spletne prijavnice gl. NAVODILA ZA ODDAJO PRIJAVE NA RAZPIS ERASMUS+ ZA ŠTUDIJSKE IZMENJAVE IN PRAKTIČNO USPOSABLJANJE ŠTUDENTOV V ŠTUDIJSKEM LETU 2016/17. Navodila so objavljena ob razpisni dokumentaciji.

8 Prijava kandidata mora vsebovati:
 - prijavnico: spletna prijavnica je za študente UP dostopna v VIS/ŠIS-u matične fakultete študenta; - kratek življenjepis (obvezna uporaba Europass življenjepisa, ki je objavljen na - motivacijsko pismo, , v katerem kandidat ustrezno utemelji razloge za mobilnost na izbrani instituciji in kako naj bi ta izkušnja prispevala k njegovemu študijskemu napredku (max. 1-2 tipkani strani); - dokazilo o znanju tujih jezikov (kot dokazilo lahko kandidat priloži: -potrdilo o opravljenih izpitih, iz katerega je razvidno, da je določen jezikovni predmet opravljen ali -maturitetno spričevalo, iz katerega je razvidno, da je določen jezikovni predmet opravljen ali -javno veljavno listino o znanju določenega jezika).

9 Življenjepis mora biti napisan v slovenskem jeziku ALI angleškem jeziku.
Motivacijsko pismo mora biti napisano v slovenskem jeziku IN izbranem tujem jeziku. Več podrobnosti v razpisni dokumentaciji na spletni strani UP: ( )

10 FINANČNA POMOČ Možnost pridobitve finančne pomoči v okviru programa Erasmus+ (ti. ERASMUS+ DOTACIJA). S tem, ko je študent izbran za mobilnost po tem razpisu, mu Erasmus+ finančna pomoč samodejno NE pripade. Na podlagi odobrenih sredstev Evropske komisije in na podlagi prejetih prijav bo nacionalna agencija CMEPIUS (Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja) Univerzi na Primorskem (UP) odobrila sredstva. UP bo nadalje (predvidoma meseca junija 2016) po razpisu izbrane študente obvestila glede možnosti dodelitve sredstev. Pomembno se je zavedati, da Erasmus+ sofinancira stroške študija v tujini in ne pokrije stroškov v celoti. Študent, ki prejme Erasmus+ dotacijo, je še naprej upravičen prejemati morebitno državno štipendijo. Študenti iz okolij z manj možnostmi bodo lahko ob Erasmus+ dotaciji zaprosili za dodatek. Študenti s posebnimi potrebami, ki bodo potrjeni za izmenjavo Erasmus+, bodo lahko ob Erasmus+ dotaciji zaprosili za dodatna finančna sredstva. Dodatno k Erasmus+ dotaciji so lahko študenti, ki so izpolnjevali s strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije določene pogoje, v študijskem letu 2015/16 pridobili še dodatno štipendijo v višini 80 EUR/mesec. Za enkrat še nimamo informacije, ali bo to veljalo tudi v študijskem letu 2016/2017; v kolikor bo, bodo študenti, ki jim bo odobrena Erasmus+ dotacija, pravočasno obveščeni o možnosti pridobitve dodatnih sredstev Javnega sklada RS.

11 Erasmus+ zneski za dotacije za študente Univerze na Primorskem (UP) v študijskem letu 2015/16
Mobilnost z namenom študija Višina zneska dotacije (EUR/mesec) Mobilnost z namenom prakse Skupina 1 Programske države z visokimi stroški bivanja Avstrija, Danska, Finska, Francija, Irska, Italija, Lihtenštajn, Norveška, Švedska, Velika Britanija 400 500 Skupina 2 Programske države s srednjimi stroški bivanja Belgija, Ciper, Češka, Grčija, Hrvaška, Islandija, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovenija, Španija, Turčija 350 450 Skupina 3 Programske države z nižjimi stroški bivanja Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Makedonija, Malta, Poljska, Romunija, Slovaška, 300

12 PO ODDANI PRIJAVI Izbor kandidatov na posamezni fakulteti UP
Sledi sestanek z Erasmus fakultetnim koordinatorjem

13 ŠTUDIJ Redno preverjanje spletne strani tuje univerze, da ne zamudite prijavnega roka ODDAJA PRIJAVE TUJI INSTITUCIJI: Prijavni obrazec (APPLICATION FORM) Študijski sporazum (LEARNING AGREEMENT FOR STUDIES) (več na spletni strani izbrane institucije gostiteljice/mednarodni pisarni/info package ipd. )

14 PRAKSA: Prijava na tujo institucijo-podjetje
Postopke za urejanje odhoda na prakso je potrebno začeti najmanj 3 mesece pred planiranim odhodom, Z izbranim podjetjem in mentorjem na matični instituciji študent uskladi Sporazum o praktičnem usposabljanju (Learning Agreement for Traineeships) - (obr. SPU), V 3 originalnih izvodih ga podpišeta najprej študent in matična institucija (fakulteta) in ga pošljeta v podpis instituciji gostiteljici (podjetju), SPU je sestavni del sporazuma o finančni pomoči Erasmus+.

15 Kontakti Sektor za izobraževalno in mednarodno dejavnost, Rektorat UP
Petra Zidar, institucionalna koordinatorka Erasmus+ mobilnosti Titov trg 4, Koper Fakulteta za humanistične študije Valentina Bertok Fakulteta za management Mateja Trunk Hrvatin Pedagoška fakulteta Tina Kadunec Fakulteta za turistične študije -Turistica Nataša Gržinić: Marija Rok (praksa): Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Aleš Oven Fakulteta za vede o zdravju Andreja Brecelj


Prenesi ppt "PROGRAM ERASMUS MOBILNOST ŠTUDENTOV AKADEMSKO LETO 2016/17"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google