Maja Štante Vouk in Mojca Kastrin

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Ali je zdravljenje otrok res brezplačno?
Advertisements

TEMPERAMENT IN OSEBNOST V ZGODNJEM OTROŠTVU
Prometno preventivne aktivnosti za večjo varnost otrok
Andreja Hafner Krek, prof. defektologije
Vloga duševnega bolnika
Indeks potreb.
namestnica varuhinje človekovih pravic
ANALIZA IZVAJANJA FLEKSIBILNEGA PREDMETNIKA V OE SLOVENJ GRADEC
IZBOLJŠANJE PROCESA PRODAJE S POVEČANO OSREDOTOČENOSTJO NA ODJEMALCE
Prostovoljstvo in socialna aktivacija ranljivih oseb
PREDMET: Varno in zdravo okolje
SPRETNOSTI ZA SOCIALNO DELO Z OSEBAMI Z DEMENCO
Vpliv dela z računalnikom na zdravje
STROKOVNA PRAKSA IN MENTORSTVO
1. slovenska SHARE konferenca za uporabnike Ljubljana, 22. januar 2013
EVTANAZIJA IN IZOBRAŽEVANJE ZDRAVNIKOV
Nekaj psiholoških vidikov evtanazije
Področje delovanja družbe VinKom.
SKRB ZA VARNOST NA DELOVNEM MESTU
Načrt vrednotenja za OP ROPI in OP RR za obdobje
ZADRŽANJE PRAVICE DO ZDRAVSTVENIH STORITEV IN
B22.
KARIERNO SVETOVANJE.
Različni pogledi na ukrepe za preprečevanje fluktuacije v organizaciji
Ne slišim, ne vidim, kako naj razumem?
MOBBING.
Kultura in klima organizacije
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI
POZORNOST IN KONCENTRACIJA, UČNI STILI
Prenos znanja in dejavnosti informiranja
GULZAR DUISHENOVA, KIRGIZIJA
Ukrep Vseživljenjsko učenje Podaktivnost
5. dnevi mediacij 2013 PRIMER “DOBRE” PRAKSE
Ozaveščanje o Direktivi o okoljski odgovornosti v Sloveniji
STARANJE OSEB Z MOTNJO V DUŠEVNEM RAZVOJU KOT BIO-PSIHO-SOCIALNI PROCES „Vsak se stara po svoje „ IZZIVI STARANJA OSEB Z MOTNJO V DUŠEVNEM RAZVOJU.
Prepoznavanje in obvladovanje stresa za zmanjševanje absentizma
STAREJŠI V SLOVENIJI.
dr.Tanja Podbevšek, uni.dipl.ing.
Izhodišča k deinstitucionalizaciji storitev za osebe z motnjo v duševnem razvoju mag. simona smolej jež mag. mateja nagode.
Znanja, usposobljenosti in upravljanje s človeškimi viri
Elektronsko poslovanje v Abanki
Predstavitev projekta PPF II
Zasvojenost z raČunalnikom
Postajam bližnji Kateheze za odrasle.
Projektna naloga pri predmetu Informatike Mentor: Šola:
Invalidi.
Nacionalni program socialnega varstva za obdobje : poudarki dokumenta in informacije glede črpanja sredstev EU skladov MDDSZ.
KRIZNA STANJA IN ZDRAVSTVENA NEGA
PRAVICE BOLNIKOV Predmet:PRAVO.
Križ je vsak moj trenutek lahko ga sprejmem ali ne.
SPLAV.
DROGE.
TEORIJA VIRGINIE HENDERSON - definicija in sestavine zdravstvene nege
BIPOLARNA MOTNJA.
MOTNJE HRANJENJA ANOREKSIJA NERVOZA
PRAVICE OTROK.
Posvet „Kako bolje sodelovati v občini Cerknica“
Beseda življenja Marec 2009.
Vzpostavitev okvira socialnega dialoga v osrednjeslovenski regiji
POSLEDICE NEZADOSTNE PREHRANE
ČAS TELEVIZIJE.
Konferenca - Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje POLET v Mariboru Obeti za prihodnost - podaljševanje delovne.
REPUBLIKA SLOVENIJA Center za socialno delo Nova Gorica
Staranje skozi številke
Akcijsko raziskovanje za ZDT
Odrasli s cerebralno paralizo se starajo bolj in hitreje
OD MINIMALNIH STANDARDOV K ODLIČNOSTI
STRES IN DEPRESIJA.
Načrt vrednotenja za OP razvoja človeških virov za obdobje
PREBERI IN RAZMISLI. V naš razred je prišel deček. S starši se je priselil iz Bosne, iz Sarajeva. Majhen je, temnopolt in skromno oblečen. Težave ima s.
Zapis predstavitve:

Maja Štante Vouk in Mojca Kastrin Potrebe in prilagoditve, ki jih potrebujejo starajoči z motnjo v duševnem razvoju pogled psihologa Maja Štante Vouk in Mojca Kastrin

Ivko, 60 let, institucionalno varstvo Ali misliš zase, da si star? Po moje da sem. Po čem to sklepaš? Včasih sem bil športnik. Zdaj hodim bolj na izlete in na morje. Bolj počivam, gledam TV, sem zmatran. Slabše vidim.

O stari osebi z motnjo v duševnem razvoju (OMDR) govorimo ko v poznem odraslem obdobju opazimo telesno staranje (sivi lasje, zgubana koža, slabša kondicija..). ko se upočasni tempo in kakovost samostojnosti. ko čuti potrebo po mirnejšem življenju. Staranje se ne razlikuje v poteku, temveč se začne približno deset let prej kot pri ostali populaciji. OMDR se bodo, prav tako kot neprizadete osebe, postarale vsaka ob svojem času in v svojem tempu.

OMDR so v življenju prejemale več pomoči in vodenja zaradi zmanjšanih sposobnosti prilagajanja in telesnih ter zdravstvenih omejitev. To povzroči pomanjkanje izkušenj in odvisnost kot naučeno nemoč: - povsem se prilagodijo tistim, ki za njih skrbijo, - postavljajo si nižja pričakovanja in - pričakujejo lasten neuspeh.

Zadovoljitev psiholoških potreb je ključna za duševno zdravje in dobro počutje, še posebej v starosti, ko doživljamo izgube Varnost v nepredvidljivem in spreminjajočem okolju Pripadnost, povezanost, bližina, prijateljstvo, ljubezen, intimnost Spoštovanje, da smo opaženi, upoštevanje, priznanje in doživljanje, da smo v nečem dobri in pomembni Avtonomija, samostojnost, odločanje, obvladovanje situacije in nadzor Psihološke potrebe zagotavljamo preko odnosov z drugimi ljudmi in z ohranjanjem svoje identitete. OMDR ključne osebe pomembno določajo kvaliteto življenja.

Življenjske naloge v obdobju staranja Partnerski odnos v starosti Odnos s starajočimi starši Odnos z odraslimi otroki Sprejemanje izgub svojcev, prijateljev, sostanovalcev, partnerja bolezen, upadanje fizičnih sposobnosti sprememba življenjskega sloga in okolja

Predlogi za pomoč starajočim osebam z motnjo v duševnem razvoju Omogočiti čim daljše bivanje v okolju, ki jim ustreza: - bivanje doma: mobilna služba, pomoč na domu, - bivanje v instituciji: manjše BE, prilagojene invalidom v različnih okoljih, stalen kader in mobilna strokovna pomoč. Čim dlje ohraniti življenjski slog, ki ustreza posamezniku: - z individualnim načrtovanjem zagotoviti potrebno asistenco in pomoč - čim dlje ohranjati aktivnosti, ki jih veselijo in so jih vajeni; omogočiti, da so aktivni - dostopnejši in posebni javni prevoz s spremstvom za invalide in starejše

Omogočiti ohranjanje socialnih stikov z osebami, ki so za posameznika pomembni Življenjska zgodba, ki jo dopolnjujemo, postane nujni del IP-ja, nujna celostna obravnava z upoštevanjem vseh vidikov potreb posameznika, možnost zagovornika oz. zastopnika na željo posameznika, tudi za tiste, ki živijo doma Omogočiti psihološko in psihiatrično pomoč (dosegljivo in specifično) vsej populaciji OMDR in svojcem

Zaključek Kljub temu, da naši uporabniki pogosto ne znajo jasno izraziti svojih potreb in da so ves čas svojega življenja potrebovali našo podporo, si ne smemo dopustiti, da to vpliva na naš odnos do njih. Prizadevati si moramo, da ohranjamo spoštljiv odnos, jim prisluhnemo in damo prednost njihovim potrebam. S tem jim pomagamo najti ravnovesje v njihovem življenju in s tem mir in zadovoljstvo.