Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

5. dnevi mediacij 2013 PRIMER “DOBRE” PRAKSE

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "5. dnevi mediacij 2013 PRIMER “DOBRE” PRAKSE"— Zapis predstavitve:

1 5. dnevi mediacij 2013 PRIMER “DOBRE” PRAKSE
Portorož, 31. maj 2013 PRIMER “DOBRE” PRAKSE Zastopnik pacientovih pravic Viktor PILINGER, Maribor

2 65-letna pacientka v juliju 2011 po dveh zaporednih operacijah kile nenadoma umre v eni od manjših bolnišnic. Svojci so prepričani, da je kirurg – operater že med prvo operacijo prerezal črevo, kar bi naj bila strokovna napaka.

3 Prva pritožba svojcev na vodstvo bolnišnice
Prva pritožba svojcev na vodstvo bolnišnice. Zaradi nezadovoljstva s pojasnili poiščejo pomoč pri zastopniku pacientovih pravic. Ta v prvi fazi neformalno posreduje pri strokovnem direktorju, ki posreduje obsežna pisna pojasnila z zapisnikom internega strokovnega nadzora. Ni bilo ugotovljenih odstopanj od zdravniške doktrine.

4 Svojci nezadovoljni s pojasnili, eden od njih podpiše pooblastilo o zastopanju in po posredovanju zahteve za prvo obravnavo se ta obravnava izvede v decembru 2012.

5 Po dveh urah in sodelujočih 12 udeležencev (direktor in strokovni direktor, 5 zdravnikov in 4 svojci) je bil sprejet dogovor: Predlog uvedbe zunanjega strokovnega nadzora s strani ZZS.

6 Odziv ZZS: Odbor za strokovno medicinska vprašanja se je odločil za izvedbo nadzora. Po 5 mesecih sem prejel pojasnila tega odbora s priloženim zapisnikom ekspertnega nadzora. Končna ugotovitev: zaplet med operacijo – perforacija tankega črevesa. Natančen vzrok smrti bi lahko pojasnila le obdukcija, ki je kljub predlogu lečečih zdravnikov svojci niso želeli.

7 Zaključek: -dolgotrajnost postopka (10 mesecev), -stroške ekspertnega nadzora v višini cca 2500 € je zagotovil državni proračun, -veliko angažiranosti vodstva bolnišnice, ZZS in zastopnika pacientovih pravic, -svojci na koncu še vedno nezadovoljni in dvomijo v zdravstveni sistem.

8 Hvala za pozornost !


Prenesi ppt "5. dnevi mediacij 2013 PRIMER “DOBRE” PRAKSE"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google