T E O R I J E (R A Z L A G E) R E V Š Č I N E

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Andreja Hafner Krek, prof. defektologije
Advertisements

PEDOMETER PRI POUKU ŠPORTNE VZGOJE
Umeščenost ekonomskega dogajanja
Vloga duševnega bolnika
Mag. Boris RUŽIČ, univ. dipl. inž. el. Inšpektor – višji svetnik
namestnica varuhinje človekovih pravic
Prostovoljstvo in socialna aktivacija ranljivih oseb
PREDMET: Varno in zdravo okolje
PREVENTIVNI UKREPI PRI ZASTRUPITVAH
SLOVENSKI POKOJNINSKI SISTEM
OD »TALILNEGA LONCA« DO »MOZAIČNE KULTURE« OZ. »KULTURNEGA MOZAIKA«
Položaj delavcev v 19. stoletju.
1. slovenska SHARE konferenca za uporabnike Ljubljana, 22. januar 2013
Specialne knjižnice Specialni knjižničarji = informacijski strokovnjaki Predavanje 2 Izr. prof. Primož Južnič
N SVET PRIPADA VAM Družba – kot skupek dejavnosti in ustanov, v katerih se je človek oddaljil od svojih živalskih prednikov in ki služijo dvojnemu namenu:
VZORNIKI, IDEALI , AVTORITETE
Sindikat in svet delavcev z roko v roki
Področje delovanja družbe VinKom.
SKRB ZA VARNOST NA DELOVNEM MESTU
Črtomir Bitenc, univ. dipl. psih
Zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej
KARIERNO SVETOVANJE.
Različni pogledi na ukrepe za preprečevanje fluktuacije v organizaciji
MOBBING.
Kultura in klima organizacije
FORUM SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA
Petra Štuhec dipl.inž.agr.ek
VSEŽIVLJENJSKO IZOBRAŽEVANJE – izziv za prihodnost
GRADBENIŠTVO PRED 200 LETI KAKŠNA SO BILA NOVA MESTA
Samo Novak Šport hotel Otočec 5. november 2009
POSLOVANJE GOSPODARSTVA CELJSKE REGIJE
SOCIALNA DRŽAVA IN DRŽAVA BLAGINJE & POMEN IN VLOGA NACIONALNE DRŽAVE
Maja Štante Vouk in Mojca Kastrin
PRAVIČNA TRGOVINA.
Prepoznavanje in obvladovanje stresa za zmanjševanje absentizma
Izzivi podjetji pri črpanju nepovratnih srestev
STAREJŠI V SLOVENIJI.
Unicef.
dr.Tanja Podbevšek, uni.dipl.ing.
Politični odnosi med Slovenijo in Hrvaško
Z1:. V celoti gledano, kako zadovoljni ste sedaj s svojim življenjem Z1: V celoti gledano, kako zadovoljni ste sedaj s svojim življenjem? Izberite.
Razmislek socialnih delavk o njihovi vlogi v procesu DI
Kmetijstvo izdelala: mentor:.
Znanja, usposobljenosti in upravljanje s človeškimi viri
Morala vzgoja II.
POSLOVNI BONTON: REŠEVANJE KONFLIKTOV NA DELAVNEM MESTU
MEXICO CITY.
Ocena rasti BDP Bojan Ivanc, CFA, CAIA, vodja analitske skupine SKEP GZS Ljubljana, 2. junij 2014.
Upravljanje knjižnic - UK 12
FRANŠIZING IN DELOVNA RAZMERJA
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
Stili vodenja po Lippittu in Whiteu
REVŠČINA.
Postavitev šolske ustave in njena nadgradnja
PRAVICE OTROK.
DRUŽBENE RAZLIČNOSTI IN
Vzpostavitev okvira socialnega dialoga v osrednjeslovenski regiji
Mexico City.
“Mediacije” Vmesno poročilo raziskovalne skupine o izvedbi raziskave v okviru evropskega projekta ZSSS »Mediacija kot orodje za doseganje večje enakopravnosti.
REPUBLIKA SLOVENIJA Center za socialno delo Nova Gorica
Nova Zelandija Predmet: Geografija.
DRŽAVLJANSKA VZGOJA: CILJI, VSEBINA IN DIDAKTIČNI PRISTOPI
VZROKI ZA SVETOVNO GOSPODARSKO KRIZO
Položaj delavcev v 19. stoletju.
NOV PRISTOP NA PODROČJU KAKOVOSTI ZRAKA
ŠTIPENDIJE za študij v tujini
Fiskalna gibanja in politika
Ekonomsko ogledalo Boštjan vasle, umar Ana t. selan, umar
JEDRSKA ENERGIJA.
PREBERI IN RAZMISLI. V naš razred je prišel deček. S starši se je priselil iz Bosne, iz Sarajeva. Majhen je, temnopolt in skromno oblečen. Težave ima s.
Zapis predstavitve:

T E O R I J E (R A Z L A G E) R E V Š Č I N E PREDMET SOCIOLOGIJE, 3. F

»PREŽIVETJE NAJSPOSOBNEJŠEGA« teorija Herberta Spencerja OSTER KRITIK REVNIH reven človek = ničvrednež revščina = posledica potepuškega življenja, alkohola, kriminalnih dejanj Revščina = krivda posameznika in NE celotne družbe V primeru POMOČI ne bi bilo POKORE za slaba dejanja Država se ne sme pretirano obremenjevati z revnimi: pomoč bi povzročila širjenje lenobe in upad morale med prebivalstvom. Končni izid: posledice na gospodarskem področju. Izrek »preživetje najsposobnejšega«: Sposobni in delovni morajo prejeti nagrado za svoje delo, leni, nesposobni in slabotni pa bi morali biti obsojeni na življenje v revščini – ključ za razvoj družbe.

KULTURA REVŠČINE življenjski slogi revnih v različnih družbah + okoliščine = PODOBNE ZNAČILNOSTI Podobne okoliščine in problemi  podobna odzivanja  priučeno, skupno in družbeno prenosljivo vedenje družbene skupine = KULTURA Koncept SUBKULTURE z lastnimi NORMAMI in VREDNOTAMI (ameriški antropolog Oscar Lewis: Preučevanja življenjskega sloga mestnih revežev v Mehiki in Portoriku)

KULTURA REVŠČINE teorija Oscarja Lewisa KULTURA REVŠČINE= »vzorec življenja« (prenašanje iz ene generacije v drugo, bistvena značilnost = usmerjanje vedenja) 1) INDIVIDUALNA RAVEN: močan občutek nemoči, marginalnosti, odvisnosti in manjvrednosti, občutek vdanosti v usodo in fatalizem. 2) RAVEN DRUŽINE: prosta zveza ali sporazumne poroke, zapuščanje mater in otrok, družine z materjo v glavni vlogi in mnogo večje poznavanje materinih sorodnikov, visok delež ločitev in zapustitev s strani moškega kot glave družine (matrifokalne družine) 3) RAVEN SKUPNOSTI: niso pripadniki sindikatov ali drugih institucij, člani političnih strank in »navadno ne sodelujejo v ustanovah države blaginje ter zelo malo uporabljajo banke, bolnice, veleblagovnice, muzeje in umetnostne galerije«. Lewis in Walter B. Miller: Subkultura skupin z nizkimi dohodki ima, ko je enkrat uveljavljena, svoje lastno življenje. Kultura revščine bi se lahko nadaljevala, tudi če bi izginile okoliščine, ki so revščino povzročile.

NASPROTOVANJE TEORIJI O SUBKULTURI Situacijska prisila: Revni so pripravljeni spremeniti svoje vedenje v odgovor na nove okoliščine, če omejitev, ki jih vsiljuje revščina, ne bi bilo več.

KONFLIKTNE TEORIJE REVŠČINE NEZMOŽNOST DRUŽBE, da bi pravično razdelila svoje vire = KRIVEC za obstoj revščine. revščina je posledica: neuspehov državne blaginje pomanjkanja moči in šibkega pogajalskega položaja revnih (slabši položaj na trgu delovne sile) obstoja sistema stratifikacije – oblike družbene neenakosti, ki je povezana z oblikovanjem skupin, slojev razvrščenih v hierarhičnem razmerju kapitalizma (Marksisti)

FUNKCIONALNA TEORIJA Herbert J. Gans: More Equality »Revščina delno preživi zato, ker je koristna mnogim skupinam v družbi.« a) Vsako gospodarstvo ima veliko začasnih, umazanih, nevarnih in hlapčevskih del brez prihodnosti - obstoj revščine zagotavlja, da bo tako delo opravljeno. Bolnice, prehrana, velik del kmetijstva in deli oblačilne industrije. b) Revščina omogoča zaposlitev in finančno varnost vse večjega dela delovne sile. »Revščina ustvarja delovna mesta za mnoge poklice, ki služijo revnim ali pa ščitijo ostanek prebivalstva pred njimi«. Policija, policisti za pogojni odpust, socialni delavci, psihiatri, zdravniki in uradniki, ki nadzorujejo »industrijo revščine«. c) Prisotnost revnih nudi podporo preostali družbi. Postavlja osnovno mejo neuspeha, ki tistim, ki niso revni, potrjuje, koliko so vredni. Revni služijo kot učinkovit grešni kozel. »Revščina pomaga zagotavljati status tistih, ki niso revni«. »Branilci zaželenosti trdega dela, varčnosti, odkritosti in monogamije potrebujejo ljudi, ki jih lahko obtožijo lenobe, zapravljivosti, nepoštenosti in razuzdanosti, da opravičijo te norme«.

»Koga revščina najbolj prizadene?« Stopnje tveganja revščine so VIŠJE pri starostnikih in ženskah, ker so slednje nadpovprečno zastopane na nižje plačanih delovnih mestih, med zaposlenimi za določen čas ali zaposlenimi za skrajšani delovnik, večji odstotek predstavljajo tudi med brezposelnimi. Revščina je povezana z etnično pripadnostjo in migracijami: ZDA  priseljenci iz Latinske Amerike in Afro-Američani SLOVENIJA  Romi

VIRI IN LITERATURA Mirjam Počkar, Stanislav Andolšek, Tanja Popit, Andreja B. Lakota: Sociologija STRAN 103-105: TEORIJE (RAZLAGE) REVŠČINE Michael Haralambos, Martin Holborn: Sociologija (Teme in pogledi) HarperCollins Publishers in DZS, Ljubljana 2001 STRAN 154-176 Tanja Popit: Družbena neenakost in gibljivost (Sociologija – gradivo za SŠ) Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Ljubljana 1997 STRAN 149-150 http://www.2010againstpoverty.eu/export/sites/default/downloads/Topic_of_the_month/SI_what_is_poverty_Kaj_je_revscina_tematski_clanek.pdf http://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_J._Gans http://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer http://www.mladina.si/tednik/201101/majica_za_ves_svet