MEDOSEBNI ODNOSI.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
VPLIV RELIGIJE NA EKONOMSKO USPEŠNOST
Advertisements

OTROKOVE PRAVICE.
Primeri izoliranih (nesocializiranih) otrok
TEMPERAMENT IN OSEBNOST V ZGODNJEM OTROŠTVU
Vloga duševnega bolnika
VIRI NAPAKE Na katere vplive moramo paziti, ko izvajamo kvazi(eksperiment) 53.
Prostovoljstvo in socialna aktivacija ranljivih oseb
VZORNIKI, IDEALI , AVTORITETE
EVTANAZIJA IN IZOBRAŽEVANJE ZDRAVNIKOV
MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE
MANIFEST MOŠKIH (enkrat za vedno)
Nekaj psiholoških vidikov evtanazije
Področje delovanja družbe VinKom.
SKRB ZA VARNOST NA DELOVNEM MESTU
Pedagogika zatiranih Paulo Freire.
Črtomir Bitenc, univ. dipl. psih
ZADRŽANJE PRAVICE DO ZDRAVSTVENIH STORITEV IN
Zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej
Spomladansko srečanje članov ŽPS
Ne slišim, ne vidim, kako naj razumem?
Ivan cankar: podobe iz sanj
MOBBING.
Kultura in klima organizacije
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI
POZORNOST IN KONCENTRACIJA, UČNI STILI
Gimnazija Ljubljana šiška
Samo Novak Šport hotel Otočec 5. november 2009
Maja Štante Vouk in Mojca Kastrin
STARANJE OSEB Z MOTNJO V DUŠEVNEM RAZVOJU KOT BIO-PSIHO-SOCIALNI PROCES „Vsak se stara po svoje „ IZZIVI STARANJA OSEB Z MOTNJO V DUŠEVNEM RAZVOJU.
STAREJŠI V SLOVENIJI.
Trendi razvoja transformativne mediacije
Z1:. V celoti gledano, kako zadovoljni ste sedaj s svojim življenjem Z1: V celoti gledano, kako zadovoljni ste sedaj s svojim življenjem? Izberite.
Znanja, usposobljenosti in upravljanje s človeškimi viri
SMERNICE SVETA EVROPE ZA SODELOVANJE JAVNOSTI PRI ODLOČANJU
Elektronsko poslovanje v Abanki
Deziderij Erazem Roterdamski
Morala vzgoja II.
POSLOVNI BONTON: REŠEVANJE KONFLIKTOV NA DELAVNEM MESTU
Zasvojenost z raČunalnikom
VPLIV RAČUNALNIŠKIH IGER NA AGRESIVNOST
KRIZNA STANJA IN ZDRAVSTVENA NEGA
Otroci in načrtovanje prihodnosti.
SPLAV.
TEORIJA VIRGINIE HENDERSON - definicija in sestavine zdravstvene nege
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
Dijakinja: Mentorica:
Vplivi na rast populacije
MOBING NA DELAVNEM MESTU
MOTNJE HRANJENJA ANOREKSIJA NERVOZA
“Skupaj iz stiske” novinarska konferenca
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
Nacizem in fašizem.
PRAVICE OTROK.
Psihoanaliza.
DRUŽBENE RAZLIČNOSTI IN
Beseda življenja Marec 2009.
MOTNJE HRANJENJA.
ČAS TELEVIZIJE.
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
STEREOTIPI.
 LOGOTIP.
AGRESIVNOST.
VSE O TRŽNEM RAZISKOVANJU NA ENEM MESTU
Akcijsko raziskovanje za ZDT
STRES IN DEPRESIJA.
Princeska z napako Janja Vidmar
VEM! za kolesarje NALOGA 2. SKLOPA
KONFLIKT KKKKK.
Beseda življenja Maj 2010.
PREBERI IN RAZMISLI. V naš razred je prišel deček. S starši se je priselil iz Bosne, iz Sarajeva. Majhen je, temnopolt in skromno oblečen. Težave ima s.
Zapis predstavitve:

MEDOSEBNI ODNOSI

Proindividualno vedenje KADAR POSTAVLJAMO V ODSPREDJE SEBE IN SVOJE KORISTI, GOVORIMO O PROINDIVIDUALNEM VEDENJU. Egoizem, tekmovalnost, asertivnost.

Egoizem: interes za samega sebe – človek v ospredje vseh svojih dejanj postavlja lasten interes, torej to, da bo vedno najprej poskrbel zase. Pri tem ne upošteva interesov drugih (lahko se okoristi na račun drugih). Asertivnost: posameznik v ospredje postavlja sebe, vendar to naredi z upoštevanjem interesov drugih. Odseva samozavest, zaupanje in spoštovanje do sebe in do drugih. Asertivno se človek vede takrat, ko ne škodi samemu sebi. Tekmovalnost: vlaganje napora, da se doseže več in bolje, kot bi dosegli drugi ali kadar se želi to doseči na škodo drugih. Usmerjenost v cilj, želja premagati druge, da lahko bolje poskrbimo za svoje interese

Oglejmo si na poenostavljeni shemi razmerje med navedenimi pojmi:

Vpliv proindividualnega vedena na medosebne odnose je težko enoznačno pojasniti. Po eni strani je takšno vedenje zaželeno in spodbujano. V današnji družbi namreč prevladuje prepričanje, do so tekmovalnost, uspešnosti in usmrejenost k ciljem (ki so pomembne značilnosti proindividualnega vedenja) gibalo napredka. Vendar lahko po drugi strani opazujemo, da pretirano proindividualno vedenje (zlasti egotizem, egoizem in sebičnost) lahko vodi v slabšanje medosebnih odnosov, v konfliktnost, nepriljubljenost,odtujenost,osamljenost...

Prosocialno vedenje Zajema vedenje, ki je naravnano na pomoč drugim, ki so v težavah, v iskanje koristi za druge, v zadovoljevanje potreb drugih ljudi. Oblike prosocialnega vedenja: Nudenje pomoči Altruizem

RAZVOJ: Med socializacijo RAZVOJ: Med socializacijo. (Vpliv: odnos staršev do otroka v zgodnjem otroštvu,odnos vrstnikov in drugih pomembnih ljudi) Pri otroku se v vedenju začne izražati šele, ko je zmožen zavzeti stališče in položaj drugega ter se vživeti v njegovo stisko (po dopolnjenem petem letu starosti).

OBLIKE: Pomoč: vedenje, ki koristi drugim. (dobiček > izguba) Altruizem: ko pomoč drugim ne prinaša nobene (ne materialne, ne psihološke) koristi tistemu, ki pomaga, hkrati pa njegovo vedenje koristi drugim. Pomembna psihološka osnova altruizma = empatija ali vživetje v čustva druge osebe. Sodelovanje: Ko je za doseganje cilja potrebna medsebojna aktivnost. Cilj: rezultat ali pa odnos

RAZMERJE PROSOCIALNEGA VEDENJA, POMOČI IN ALTRUIZMA

Antisocialno vedenje Je široka kategorija, ki zajema vse aktivnosti, ki jih družba pozitivno ovrednoti. Neposredno ogroža interese drugih (kraje, pretepanje, uničevanje, zlorabljanje, izsiljevanje…) Gre za neposreden spopad in rušenje pomembnih norm in/ali zakonov v nekem družbenem okolju. POSLEDICE: Strah in umik (običajno tistega, ki se je s takšnim vedenjem neposredno srečal) Ostre, agresivne reakcije širšega okolja.

Agresivnost in agresivno vedenje AGRESIJA je tisto fizično ali besedno vedenje, katerega namen je povzročanje fizične ali psihične škode (starejša definicija). AGRESIJA zelo raznovrstno vedenje, ki običajno nastane zaradi strahu ali frustracije, želje, da bi pri drugih sprožili strah ali umik, ali težnje, da bi postavili v ospredje svoje lastne ideje ali interese (Reber, 1987).

Ločimo: BESEDNO AGRESIJO (žaljenje,neprimerne opazke in šale) POSREDNA AGRESIJA (ogovarjanje,spletkarjenje) AGRESIJO, KI JE USMERJENA NAVZVEN (proti drugim) AGRESIJO, KI JE USMERJENA VASE (če je posredna in usmerjena vase, bi bil primer zanjo lahko alkoholizem,rizični športi (alpinizem), če pa je hkrato neposredna in usmerjena vase, bi bil primer lahko samomorilnost. INSTRUMENTALNA AGRESIJA (ki služi doseganju nekega cilja oz. Zadovoljitvi- agresija je tu zgolj sredstvo/instrument

SOVRAŽNO AGRESIJO (namen poškodovati ali ubiti nekoga) AKTIVNA AGRESIJA (pri kateri nekdo dejavno nekaj počne, kar škodi drugim) PASIVNO AGRESIJO (ob kateri nekdo, s tem ko nečesa ne naredi, povroži škodo drugim) ZAVESTNO KONTROLIRAMO (hladnokrvno načrtovanje ropa) IN NJEJ NASPROTNO IMPULZIVNO AGRESIJO ( otrok, ki ga je vrstnik spotaknil, mu impulzivno prisoli zaušnico)

Drugačen pogled: Agresija v najširšem smislu pomeni vsak aktiven pristop (usmerjen v spreminjanje neke situacije, ki nam ni všeč) Včasih ni povezana s čustvi in je izražena konstruktivno (premagati nasprotnika pri športu)

Negativna agresija: trpinčenje: kadar je nekdo v daljšem časovnem obdobju večkrat izpostavljen agresivnemu vedenju oz. negativnim dejanjem, ki jih je povzročil njegov sovrstnik ali skupina (Olweus, 1995) nasilje: nepravično ali zlorabljeno uporabo moči oz. fizično siljenje, ki je uporabljeno za škodovanje, poškodovanje ali zlorabo ljudi in stvari (Prothrow- Sith, 1987)