Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Spomladansko srečanje članov ŽPS

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Spomladansko srečanje članov ŽPS"— Zapis predstavitve:

1 Spomladansko srečanje članov ŽPS
KAJ POMENI BITI CERKEV? Spomladansko srečanje članov ŽPS Nič nam ne bo odvzeto, še več nam bo dano!

2 Predstavitev Župnik na župniji z 9000 prebivalci
Župnija je imela 4 nedeljske maše 3 v župnijski cerkvi in 1 na podružnici (50 let). Župniji je bila - zaradi ostarelosti duhovnika - dana v soupravo župnija s 1300 prebivalci Na župniji smo delovali: župnik, kaplan in eden (kasneje dva) starejša duhovnika (oba okrog 80 let)

3 Dogodki, ki te pretresejo
Ravnatelj v Bogoslovnem semenišču – vzgoja bodočih duhovnikov za nove razmere Srečevanje z župnijami, ki so izgubile duhovnika (Trboje, Šentjošt …) ali pomoč na župnijah, kjer ima župnik več župnij (Duplje, Leše, Semič, Tuhinj …) Povprečna starost duhovnikov narekuje nove razmere in novega duha Tri smrti duhovnikov srednje generacije (do 50 let) v dveh letih Včasih občutek nemoči v novih razmerah

4 Kdo smo duhovniki? Jezus izbere 12 različnih mož (po značaju, idejah, življenju) Povprečna starost preko 60 let Skorajda 40% duhovnikov je starejših od 65 let in so duhovniki več kot 40 let Koliko smo torej duhovniki pripravljeni na spremembe v času, ko se drugi ljudje upokojujejo? V veliki meri živimo in delamo po sistemu, ko je duhovnik delal vse sam – od pastorale do gospodarstva in vse vmes Četudi ta sistem kje že popušča, pa je še vedno prisotno mnenje, da se poleg svete maše tudi večina ostalih stvari na župniji težko zgodi brez duhovnika.

5 Naproti novemu Rast župnijskega občestva ali večih župnijskih občestev
Vsi smo na poti učenca, nismo več eni, ki vse vedo, in drugi, ki nič ne vedo. To je pot hoje po Kristusu, s Kristusom in v Kristusu. Drugačne razmere, ki nam dajejo priložnost poglobitve odnosa s Kristusom. Vsak na svojem področju. Novost je v tem, da poglobimo zavedanj, da smo vedno v odnosu – do Boga in do bližnjega v občestvu, bratje in sestre. V vsem tem prihajamo naproti novemu – nismo še v novem. Obdobje, ki je za nas vse dragoceno in hkrati prehodno.

6 Postopnost Postopnost ni mirovanje, postopnost je delo, je garanje, je sprejemanje, je učenje … Zato navodila ne pomenijo ukinjanje ampak postopno rast občestva, iskanje. Postopnost je dialog. Ali bomo gledali na to kot na izgubljanje ali kot na priložnost za rast. Kako se bomo odločili?

7 Duhovnik - občestvo Z rastjo, v kateri smo vsi učenci, duhovnik vse bolj živi in dela duhovniško delo: Je učenec skupaj z občestvom Je spremljevalec v občestvu Je voditelj občestva Tudi nam duhovnikom je treba pri tem pomagati, se skupaj učimo, smo zahtevni in trmasti učenci. Poklicanost duhovnikov ni „kela in lopata“, ampak da duhovno povezujemo, prinašamo navzočnost Kristusa z našim darovanjem. Občestvo – ljudje pri tem pomagate, razumevate in ustvarjate. Zaživeti polnost občestva.

8 Občestvo - duhovnik Manj duhovnikov! Ko en duhovnik upravlja več župnij, ali župnija izgubi identiteto in svojega duhovnika? Odvisno tako od duhovnika kot od občestva! Upravljanje druge župnije pomeni: v obeh župnijah spremeniti miselnost sprejeti postopnost sprejeti odgovornost, da bomo delali tisto, k čemur smo poklicani po krstnem duhovništvu.

9 POVABILO Naravni razvoj dogodkov nas bo pripeljal v mala občestva – „Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam da kraljestvo. Lk 12,32“ Ne razmišljajmo, kaj nam je odvzeto, ampak kaj nam je podarjeno! S poslanstvom darovanja za Kristusa pomagajte nam duhovnikom, da bomo zopet postali „dušni pastirji“. Miselna odpoved navezanosti na zunanjosti in materialne stvari.

10 KAJ POMENI BITI CERKEV? Zaupati v Boga Imeti vero Živeti občestvo
Biti učenec Darovati se za Kristusa Ne bomo ničesar dali Ničesar nam ne bodo vzeli Pomembni smo mi Ne bodo nam govorili Nam to pripada

11 Nič nam ne bo odvzeto, še več nam bo dano!


Prenesi ppt "Spomladansko srečanje članov ŽPS"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google