BLAGO.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Lastnosti kisika in reakcije z drugimi elementi
Advertisements

PREHRANJEVALNE VERIGE
IZBOLJŠANJE PROCESA PRODAJE S POVEČANO OSREDOTOČENOSTJO NA ODJEMALCE
Izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje kadrov
WELLNESS TURIZEM V OKVIRU ZDRAVILIŠKEGA TURIZMA
IZGRADNJA MLINA PREMOGA IN HALE TRANSPORTA SUROVIN
SLOVENSKI VISOKOŠOLSKI PROSTOR
KAKOVOST KAKOVOST JE ZASTONJ !.
WtT 2. generacije Modul Zakaj in kako Revision 2015.
ŽIVA BITJA IZMENJUJEJO SNOVI Z OKOLICO IN JIH SPREMINJAJO
TRŽENJE NAČRT TRŽENJA.
Janez Eržen, Uroš Bajc - SCARF: Skaliranje digitalnega forenzičnega procesiranja z uporabo vsebniških tehnologij v oblaku 28. maj 2018.
Dolgoročno spremljanje uspešnosti kampanje „Naša super hrana“
Načrt vrednotenja za OP ROPI in OP RR za obdobje
Ad MIKROBIOLOŠKA STABILNOST DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA UČINKOVITOST
Zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej
B22.
1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
NAŠA HRANA, PODEŽELJE in NARAVNI VIRI PO 2021
Davek na dodano vrednost
Priporočila za področje ZP
POMORSTVO IN PROMET Bolonjska študijska programa 2. stopnje
_____________________________________ Ministrstvo za obrambo
Nova naročila v industriji – analiza podatkov in sprememba Uredbe EU
Konferenca, 19. oktober 2006 UČINKOVITO UPRAVLJANJE Z JAVNIMI SREDSTVI
Prenos znanja in dejavnosti informiranja
Metode in tehnike reševanja problemov
Danica BIZJAK Pilotni projekt MODUL : OKOLJSKI RAČUNI Zbiranje podatkov za Račune izdatkov za varstvo okolja.
RAZPIS ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE
Model neformalnega izobraževanja september, 2018
Maščobe v prehrani.
GIS V KLIMATOLOGIJI Mojca Dolinar.
Novinarska konferenca 31. avgust 2010
EKOLOGIJA.
dr.Tanja Podbevšek, uni.dipl.ing.
KATEGORIZACIJA NASTANITVENIH OBRATOV
Daniel Šalamon Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Petra Flajnik Gimnazija KRANJ
Andrej Kuzman, Matjaž Podpečan
Alkohol.
Kmetijstvo izdelala: mentor:.
LED DIODE.
KOORDINATNI SISTEM ETRS89/TM
Znanja, usposobljenosti in upravljanje s človeškimi viri
KEMIJA.
Predstavitev projekta PPF II
ELEKTROLIZA – PRIDOBIVANJE ALUMINIJA
Dejan Zver, direktor trženja Gorenje Surovina d.o.o.
Raziskave in razvoj - pomoč industriji
Ime izdelka.
POGOSTE SPOJINE ALKALIJSKIH ELEMENTOV
NOVE OBLIKE SODELOVANJA V DOBI DIGITALNE TRANSFORMACIJE KMETIJSTVA
Irish Pub pri Veselem Skratu
ONESNAŽEVANJE ZRAKA LETALSKI PROMET.
LOČEVANJE ODPADKOV IN SKRB ZA OKOLJE
PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.
PREVERJANJE IN POTRJEVANJE NACIONALNIH POKLICNIH KVALIFIKACIJ
(tehnika in tehnologija, 6. razred)
Slovensko združenje za požarno varstvo
Ločevanje odpadkov.
STRUPI in PLESNI.
Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu, Maribor
USTANAVLJANJE PODJETJA ideja za posel – MotoX d.o.o.
 LOGOTIP.
ALKALIJSKE KOVINE.
NOV PRISTOP NA PODROČJU KAKOVOSTI ZRAKA
BIOTSKA RAZNOVRSTNOST V MEDIJIH
Statistični sosvet za statistiko energetike
NOŽNE PROTEZE.
Načrt vrednotenja za OP razvoja človeških virov za obdobje
Zapis predstavitve:

BLAGO

OSNOVNI POJMI BLAGA 1. Vsak človek ima občutek pomanjkanja oz. nelagodja, temu pravimo POTREBE. Delimo jih na: PSIHOLOŠKE ( potreba po varnosti, ljubezni, ipd. ) FIZIOLOŠKE ( potreba po hrani, kisiku, ipd. ) 2. Vse te potrebe zadovoljujemo z DOBRINAMI. NARAVNE DOBRINE: voda, zrak, svetloba, … EKONOMSKE DOBRINE

RAZVRŠČANJE BLAGA Po izvoru surovin (naravno in sintezno) Po agregatnem stanju (trdno, tekoče, plinasto) Po kemični sestavi (anorgansko, organsko) Po stopnji tehnološke sestave (surovine, polizdelki, izdelki) Po namenu uporabe (živila, tekstilno blago, tehnično blago) Po kakovostnih razredih (E-ekstra in 1,2,3 kakovostni razred) Po geografskem poreklu (vina, kava, tobak, bombaž)

KLASFIKACIJA ( sistem razvrščanja blaga ) Velik pomen v prometu Biti mora natančna, pregledna, enostavna in jasna Prednosti klasifikacije: Zmanjšuje ovire pri prodaji blaga, odpravlja težave pri carinskih opravilih in pri mednarodni menjavi blaga. Primer klasifikacijske sheme: ODDELEK (sektor, področje) PODODDELEK (odsek) SKUPINA PODSKUPINA ( zvrst, rod) VRSTA SORTA (podvrsta, tip) KAKOVOSTNI RAZRED

Vse skupine pri klasifikaciji so z znakov ali simbolov, ki so lahko v obliki črk, števil ali pa oboje zato poznamo različne klasifikacije: ČRKOVNA ALI ALABETNA ŠTEVILČNA ALI NUMERIČNA ČRKOVNO-ŠTEVILČNA ALI ALFA-NUMERIČNA

IME BLAGA Imeti ga mora vsako blago Pomembno za klasifikacijo Imena blaga: KRATICE (NPK- mineralno gnojilo sestavljeno iz dušika(n), fosforja(p) in kalija (k), označujemo pa blago tudi glede na kemijsko sestavo, npr. PS - PoliStiren, PA PoliAmid, ipd. ) Kozmetična industrija: fantazijska imena (npr. parfumi OPIUM, ETERNETY.. ipd ) Tekstilna industrija: ženska imena ( Sanja, Maja, Sajonara )

EAN-sistem Je mednarodni sistem označevanja, simobilizacije in indentifikacije Za indentifikacijo uporabljamo EAN-simbole, ki so sestavljeni in EAN- števil in EAN-črtne kode. Standardno indentifikacijsko število:

Prikaz čemu služi EAN-simboli oz. koda

DELOVANJE EAN-sistema

ŽIVLJENSKA DOBA PROIZVODA, KAKOVOST BLAGA Kakovost je skupek vseh lastnosti izdelka, ki se nanašajo na njihovo sposobnost, da zadovoljujejo izražene in pričakovane zahteve. Kriteriji kakovosti: FUNKCIONALNOST, ZANESLJIVOST, ŽIVLJENSKA DOBA PROIZVODA, EKOLOŠKA USTREZNOST, CENA, ČAS DOBAVE, ESTETSKO OBLIKOVANJE, USTREZNA EMBALAŽA SVETOVANJE, VZDRŽEVANJE, SERVISIRANJE

POSTOPKI PREIZKUŠANJA KAKOVOSTI 1. MERLJIVE POSTOPKE PREIZKUŠNJA ( fizikalni in biološki preizkusi ter kemijska analiza ) 2. SENZORIČNO PREIZKUŠANJE (organo-leptična metoda)

OZNAKE KAKOVOSTI Na proizvodih se lahko pojavijo različni znaki, ki označujejo njihovo kakovost. Najpomembnejši med njimi so: znak kakovosti, nacionalni znak kakovosti, blagovna znamka, znak skladnosti, oznaka izvora, znaki ekološko ustreznejših proizvodov, znak varovalnega živila, znak varnosti.

ISO 9000 STANDARTI (osnova za poenotenje postopkov pri doseganju kakovosti proizvodov in storitev in so jih v nespremenjeni obliki sprejeli vse članice ISP, med njimi tudi Slovenija) Preglednica standartov, ki jih mora kakovost vsebovati:

CERTIFIKAT KAKOVOSTI

GARANCJISKI LIST Firma oz. ime proizvajalca in njegov sedež, Podatki ki jih mora vsebovati garancijski list: Firma oz. ime proizvajalca in njegov sedež, podatki ki indentificirajo blago, izjava,da prodajalec jamči za kakovost, trajanje garancijskega roka, firma in sedež prodajalca, datum izročitve blaga potrošniku