„KULINARIČNA DEDIŠČINA” „KULINARIKUS ÖRÖKSÉG”

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Razvijamo medkulturnost kot novo obliko sobivanja
Advertisements

Prometno preventivne aktivnosti za večjo varnost otrok
RAZSTAVA DEL, KI SO NASTALA V OKVIRU PROJEKTA
Šolska prehrana IV. osnovna šola Celje.
(OPIS POKLICA) KATJA VREČAR 4.B
DEVETLETNI PROGRAM OSNOVNE ŠOLE
Moj domači kraj, varna pot v šolo
ANALIZA IZVAJANJA FLEKSIBILNEGA PREDMETNIKA V OE SLOVENJ GRADEC
EKOŠOLA KOT NAČIN ŽIVLJENJA
Naslov projekta Vaše ime | Ime učitelja | Šola
STROKOVNI POSVET FLEKSIBILNI PREDMETNIK IN AKTUALNI IZZIVI OSNOVNE ŠOLE TIMSKO IN MEDPREDMETNO POUČEVANJE Z ROKO V ROKI POD POGOJI FLEKSIBILNEGA PREDMETNIKA.
Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19.
IZRAELSKI KURIKULUM Adriana Jordan.
Uvajanje novih izobraževalnih programov v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju s področja STORITEV za obdobje Ljubljana,
Posvetovanje ZBDS, Bled, 2007
Najboljše iz obeh svetov: uporaba javanskih knjižnic v .NET
Spomladansko srečanje članov ŽPS
Naslov dogodka Datum dogodka Čas dogodka
1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI
KURIKULUM Slovenija - Finska Pripravila: Anja ŠTRUMBELJ.
POZORNOST IN KONCENTRACIJA, UČNI STILI
V 1. OCENJEVALNEM OBDOBJU
ZA VPIS UČENCEV V SREDNJE ŠOLE
POLZELA SAMOPOSTREŽNA MALICA.
UČENCI 2. C RAZREDA SO RAZMIŠLJALI O
Petra Štuhec dipl.inž.agr.ek
Poročilo o delu in akcijski načrt za projekt Učenje učenja ŠC NM Srednja šola Metlika šolsko leto 2011/2012.
DOBRODOŠLI! UVODNI SESTANEK ZA STARŠE BODOČIH PRVOŠOLCEV
Zlatin dnevnik Dnevnik Zlate Filipović je nastal sredi razbite hiše,
Osnovna šola Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj
Vincent Willem van Gogh [ ]
JAKOB PETELIN GALLUS Učenec: Učiteljica:.
TUJCI V SLOVENIJI.
Za pripravo zajtrka se za kuhanje ter peko uporablja energija
11. december, Mednarodni dan gora
TEHNOLOŠKI POSTOPEK IZDELAVE KRUHA
Iris Kravanja Šorli OŠ Martina Krpana Ljubljana
VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE Alenka Podlogar
Fotografiranje hrane Predmet: Tipografija in reprodukcija.
FERMENTACIJA.
Kartiranje habitata.
TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA 2016
DEJAVNOSTI SKOZI OKO MULTIMEDIJE
Opis delovnega postopka:
program Lync v Trgovini Windows
Anketa o šolski prehrani 2019/2019
Postavitev šolske ustave in njena nadgradnja
Kako in zakaj? Pridi pa ti pokažem!
Italijanska kuhinja/Az olasz konyha
Vsebina Motivacija Beton in požar MABZVZ / UHPFRC
(tehnika in tehnologija, 6. razred)
IZBIRNI PREDMET V 7.,8. in 9. RAZREDU DEVETLETKE
Slovensko združenje za požarno varstvo
Helen Barlow, Klavdija Štrancar
Člani tima mreže 2: Darja Pagon Sabina Jeklar Ana Krivec Pristov
KAJ SO JEDLI RIMLJANI?.
DRUŠTVO POHODNIKI TRIGLAV NOVA GORICA
DRŽAVLJANSKA VZGOJA: CILJI, VSEBINA IN DIDAKTIČNI PRISTOPI
Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:.
Andrej Grah a.k.a. Burgola
UŠTE NAD MORAVČAMI Dan šole:
ZAJČKI NA VRTU min IZDELAVA DIDAKTIČNE IGRE IGRALNA PLOŠČA
KROMPIR Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana
Napisala: Svetlana Makarovič Lutke: Ema Hribovšek
I. S. I. S. Edith Stein Gavirate
NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI
Delavnica Projekta Asistent Virtualni asistent za občine in društva
Šolsko leto [vstavite leto] Ime šole Ime učitelja Razred
Zapis predstavitve:

„KULINARIČNA DEDIŠČINA” „KULINARIKUS ÖRÖKSÉG”

KULINARIČNA DELAVNICA V ponedeljek, 15. 4. 2019, smo v sklopu UNESCO projekta Platforma raznolikosti, ki v tem šolskem letu namenja pozornost KULINARIČNI DEDIŠČINI, pripravljali značilne jedi našega kraja. Povabili smo go. Marijo Sabo, ki nam je predstavila peko langašev ter perecev. Imeli smo se lepo, saj smo se lahko sami izkusili v vlogi kuharja. Na koncu delavnic smo se vsi mastili s pripravljenimi langaši in pereci. Hvala ge. Mariji, ki nas je vodila skozi delavnice!

Najprej so bili na vrsti langaši. Po uvodnem pogovoru, smo pripravili sestavine, pripomočke ter poskrbeli za higieno. Nato smo pozorno spremljali go. Marijo. Najprej so bili na vrsti langaši.

Medtem, ko smo mi že pridno delali, so se nam pridružili tudi naši najmlajši, ki so z zanimanjem opazovali spretne roke ge. Marije.

Ga. Marija z asistentko

Zaslužena malica

Dober tek!!!

Seveda smo na slastno malico povabili tudi ostale učence in učitelje naše šole.

Nas pa je čakal naslednji izziv – pereci!

Oh, to pa niti ni tako enostavno!

Nekaterim je šlo zelo dobro od rok.

Še zadnji dodatek…

…in že diši iz pečice.

Poskusili smo tudi v drugi obliki.

Pa poskusimo! Dober tek!

Še enkrat hvala ge. Mariji za njen trud, predvsem pa potrpljenje z nami!

RECEPT ZA PEKO LANGAŠEV Sestavine 0,5 kg gladke moke 5 dkg kvasa 1 dl toplega mleka 1 žlička sladkorja 2 žlički soli olje Nadev česen sir kisla smetana

Postopek Kvas zdrobimo v 1dl mleka ter dodamo sladkor. Ko kvas naraste, ga dodamo k vsem ostalim sestavinam. Vse sestavine dobro pregnetemo. Če je testo premehko, dodamo malo moke. Od testa trgamo poljubne kose, ki jih z obema rokama razvlečemo. Previdno položimo razvlečeno testo v vroče olje ter cvremo. Vmes ga obrnemo. Langaš vzamemo iz olja in ga (po želji) namažemo s česnovo omako. Lahko dodamo še smetano in sir.

Pripravili: učenci 5., 6., 7. razreda učiteljici Manuela in Karina