Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI"— Zapis predstavitve:

1 NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI

2 Kaj je kruh? Je osnovno živilo, spečeno iz testa
Testo je iz vode, moke, soli in vzhajalnega sredstva – ponavadi kvasa

3 Zgodovina kruha Prvi so ga jedli že Egipčani pred 6000 leti
Pri nas je bil kruh v preteklosti skoraj že praznik Šele v 20. stoletju se je proizvodnja kruha povečala in danes kruh ni več nekaj nedosegljivega

4 Sestavine: Kvas, kot vzhajalno sredstvo Moka, ki je narejena iz žita:
Pšenica, ječmen, rž, koruza, oves, proso, ajda in druge... Voda Sol

5 Industrijski postopek izdelave kruha
Moko stresejo v mešalnik, kjer dodajo vodo, kvas in gluten za elastičnost kruha. Mešalnik zaprejo in mešajo okoli 12 min, da dobijo testo. Testo pošljejo v napravo, ki oblikuje zaželjeno obliko. Potem testo “počiva”. Testo gre v pečico, ven pride kruh. Se počasi ohladi. Peki ga sortiriajo in odpošlejo v pekarne in trgovine.

6 Mlini Stroj, naprava, kjer se žito zmelje v moko
Poznamo več vrst mlinov: kroglični, mlin na kamne, centrifugalni, skledasti mlin itd. Poganja ga lahko voda, veter, žival, človeška sila – v preteklosti, itd.

7 Največkrat uporabljena žita in nekaj njihovih lastnosti
Pšenica – najstarejša vrsta žita, uporabljena že v Egiptu in na Kitajskem Rž – poleg uporabe v kruhu iz njega pridobivamo tudi špirit, alkohol in sirup Ječmen – je potrebno oluščiti, s tem ga oropamo biološke vrednosti. Vsebuje tudi vitamin b12 Koruza – uporabna v živinoreji, pomembna pri pridobivanju alkohola, raznih kislin Oves – je iz Azije, vsebuje vitamin b1 Proso – poznan že od kamene dobe Ajda – botanično ne spada med žita, izhaja iz Azije

8 Vrste kruha, glede na moko, iz katere je napravljeno testo
Črni kruh - pšenična moka iz neoluščenih semen Beli kruh, ki je narejen iz pšenične moke Polbeli kruh - delno bela in delno črna pšenična moka Polnozrnati kruh - kruh iz različne moke in s celimi semeni

9 Koruzni kruh Poznamo tudi žemlje oziroma pekovsko pecivo, francoska štruca, sladki kruh itd... Ovseni kruh

10 Viri: http://sl.wikipedia.org/wiki/Kruh


Prenesi ppt "NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google