Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:."— Zapis predstavitve:

1 Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:

2 Uvod Govoril bom o znameniti zgodovinski osebnosti, o kateri je znano malo oz. v določenih življenjskih obdobjih skoraj nič zaradi dobrega prekrivanje in laganja o preteklosti. Josip Broz-Tito je kot zgodovinska osebnost zelo priljubljen med starejšimi generacijami kot tudi med mlajšimi ki se zanimajo za njegovo zgodovino, življenjsko delo, cilji, uspehi ,...

3 Mladost Josip Broz-Tito se je rodil 7. Maja 1892 v Kumrovcu v Avstro-Ogrski. Bil je eden od več kot desetih otrok, točno število pa ni znano zaradi prekrivanja, laži in morebitne sramote. Njegovi materi je bilo ime Marija očetovo ime pa neznano domneva pa se da mu je bilo ime Franjo. Osnovno šolo je obiskoval v Kumrovcu z dobrim uspehom. Leta 1910 se je v Sisku izučil za ključavničarja. V Zagrebu se je zaposlil kot kovinarski delavec in je istega leta postal član Socialnodemokratske stranke Hrvaške in Slavonije. Naslednje tri lete je delal v tovarnah po Evropi, največ pa v Sloveniji, Nemčiji in Avstriji.

4 Leta 1913 je služil vojaški rok v Avstro-Ogrski vojski na Dunaju in Zagrebu, kjer je četa 1914 končal podčastniško šolo s činom vodnika in s tem postal najmlajši vodnik v Avstro-Ogrski vojski. Ko je izbruhnila 1. Svetovna vojna leta 1914 je bil poslan na srbsko fronto, kjer je streljal na Srbe in v celem življenju zanikal da je sploh bil na Srbski fronti. Leta 1915 so ga premestili na rusko fronto, kjer je bil ranjen in ujet. Sodeloval je v boljševiških demonstracijah in se s tem izognil morebitnem ujetništvo. Med tem časom je za svojo politično usmerjenost sprejel leninizem in leta 1920 v Omsku postal član Ruske komunistične partije (boljševikov).

5 Leta 1920 se je vrnil v Jugoslavijo ter aktivno politično udejstvoval
Leta 1920 se je vrnil v Jugoslavijo ter aktivno politično udejstvoval. Zato je bil tudi zaprt ter po izpustitvi kmalu emigriral v (Turčijo) tujino ter od tam sodeloval pri partijski dejavnosti v domovini. Vzdevek Tito je začel uporabljati 4. julija 1941, takrat pa je izdal tudi razglas, s katerim je pozval narode na območju Jugoslavije na oborožen boj proti nacistom, kateri je tudi popolnoma uspel v izvedbi leta Leta 1948 se je sprl s Stalinom, kar je privedlo do razkola med Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo, med tem časom pa je prišlo do Informbiroja oz. vohunske grožnje. Umrl je 4. Maja 1980 v UKC Ljubljana.

6 Zanimivosti - Ime Tito je dobil ob dajanju nalog, ker je dejal “ti to, ti to”. Najraje je kadil kubanke Imel je več ljubic in bil tudi večkrat poročen

7 Literatura - Dijaski.net Google.com Najdi.si Wikipedia.org
Tito, skrivnost stoletja


Prenesi ppt "Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google