K O M B I N A T O R I K A   Obravnava posebne naloge povezane s končnimi množicami. Kompleksija je podmnožica končne množice Število elementov v kompleksiji.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
USTVARJALNOST.
Advertisements

Šolska prehrana IV. osnovna šola Celje.
Preberite te nasvete, če želite izvedeti, kako: 1 Prilagodite logotip
France Prešeren in njegove pesmi
JUTRANJA NEGA z prikazom procesa
INFORMATIKA Osnove – temeljni pojmi I.
Specialne knjižnice Specialni knjižničarji = informacijski strokovnjaki Predavanje 2 Izr. prof. Primož Južnič
Številski sistemi Desetiški (okoli 3000 p.n.š. – Egipt)
Sindikat in svet delavcev z roko v roki
Kako določimo ploščino romba?
Naslov projekta Vaše ime | Ime učitelja | Šola
7.predavanje: življenjska doba izdelka in marketiško načrtovanje
IZRAELSKI KURIKULUM Adriana Jordan.
Podatkovne baze 1 in Osnove podatkovnih baz: priprave za izpit
MANIFEST MOŠKIH (enkrat za vedno)
Številski sistemi Desetiški (okoli 3000 p.n.š. – Egipt)
Javni razpis Inovativna shema za sofinanciranje doktorskega študija Januar 2012 blllla 01/24/08.
Ad MIKROBIOLOŠKA STABILNOST DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA UČINKOVITOST
UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM BIOKEMIJA
Zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej
Priporočila za področje ZP
Vektorji.
EKIPNI DVOBOJI Prevod: Irena Rosa WA Usposabljanje sodnikov 2017.
ŠTEVILA PRIBLIŽNO RAČUNANJE PRIBLIŽNO RAČUNANJE
Jakob Bratkovič Algoritem RANSAC Jakob Bratkovič
ODVOD VEZANI EKSTREMI VEZANI EKSTREMI
5. dnevi mediacij 2013 SEKCIJA 4: MEDIACIJA V ZDRAVSTVU
Skupni večkratniki, najmanjši skupni večkratnik
SOLVIT SOLVIT je sistem za pragmatično reševanje problemov, preko katerega lahko države članice s skupnimi močmi rešujejo probleme, ki nastanejo zaradi.
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
NEWTONOVI ZAKONI fizika
Uporaba LOGGER PROja Aktiv fizikov SEŠTG
Andrej Kuzman, Matjaž Podpečan
LIMITA ZAPOREDJA LIMITA FUNKCIJE
OSNOVNI POJMI GEOMETRIJE.
Problemi uvajanja tehnologij e-oskrbovanja
LED DIODE.
KOORDINATNI SISTEM ETRS89/TM
TUJCI V SLOVENIJI.
Ekstrem na polodprtem intervalu
Vnos podatkov s tipkovnico
Poved Zaokrožena množica pomensko in oblikovno povezanih besed, ki nekaj pomeni in je nastala v določenih okoliščinah. Najmanjša enota besedila. Že sama.
Tehnična vzgoja Zdenko Puncer Januar 2003.
RETORIKA.
MEDPREDMETNA POVEZAVA geografija - angleščina
KEMIJSKO RAVNOTEŽJE.
USTVARJALNOST.
TEORIJA ODGOVORA NA POSTAVKO (Item response theory - IRT) ali
Križ je vsak moj trenutek lahko ga sprejmem ali ne.
HUB, SWITCH Avtor:Križanič Mišel.
VESOLJE.
Najkrajše poti in Bellman-Fordov algoritem
Pogostost Danj je seznam klicanih številk
Fire Wall ( Požarni zid )
Interna struktura NTFS
“Mediacije” Vmesno poročilo raziskovalne skupine o izvedbi raziskave v okviru evropskega projekta ZSSS »Mediacija kot orodje za doseganje večje enakopravnosti.
GALVANSKI ČLENI SKOZI ZGODOVINO
˝Kraljica Rock & Rolla˝
GALAKSIJE.
Davenport and Hannahs, 7. poglavje
 LOGOTIP.
Razpoznava govora z usmerjeno nevronsko mrežo
Kako določimo ploščino paralelograma?
Johannes Kepler Johannes Kepler.
Andrej Grah a.k.a. Burgola
Polno znanja!.
ZAKAJ OB NEVIHTAH NAJPREJ VIDIMO BLISK, ŠELE NATO PA SLIŠIMO GROM?
Delavnica Projekta Asistent Virtualni asistent za občine in društva
POTENCIALNA ENERGIJA.
KLONIRANJE.
Zapis predstavitve:

K O M B I N A T O R I K A   Obravnava posebne naloge povezane s končnimi množicami. Kompleksija je podmnožica končne množice Število elementov v kompleksiji imenujemo red kompleksije   V kompleksiji so lahko : vsi elementi dane množice hkrati 1.  le del elementov dane množice ne glede na njihov vrstni red 1.  le del elementov dane množice z upoštevanjem vrstnega reda

V kompleksiji lahko : vsak element nastopa le enkrat (kompleksije brez ponavljanja) tudi ponavljanje elementov(kompleksije s ponavljanjem) Glede na različne možnosti, kompleksije poimenujemo :   n     permutacije n     variacije n     kombinacije

Osnovni izrek kombinatorike Odločitveni proces poteka v dveh fazah. V prvi izbiramo element x A, v drugi fazi pa element y B.Če je v A vseh elementov m in v B vseh elementov n, potem je po obeh fazah skupnih odločitev m.n !   Posplošitev na k množic ! Kadar je kakšna odločitev sestavljena iz več faz in so možnosti izbiranja v posameznih fazah neodvisne od sprejetih odločitev v prejšnjih fazah, je število vseh možnih skupnih odločitev enako produktu števil možnih odločitev v posameznih fazah.  

PERMUTACIJE brez ponavljanja Dana je množica z n različnimi elementi ! Vprašanje : Koliko različnih vrstnih redov lahko sestavimo iz n različnih elementov ?   Posamezni razvrstitvi pravimo permutacija. Število možnih vrstnih redov je :

PERMUTACIJE s ponavljanjem Vzemimo najprej, da je med n elementi r med seboj enakih, preostalih n-r pa je različnih.Govorimo o permutacijah s ponavljanjem !   Vprašanje : koliko je možnih vrstnih redov ? Odgovor :

Posplošitev ! Imamo k skupin enakih elementov , tako da je v prvi skupini enakih elementov, v drugi , …, v k-ti skupini pa elementov. Velja Število možnih razporeditev je:

Variacije brez ponavljanja Iz množice z n različnimi elementi sestavljamo kompleksije reda r brez ponavljanja in različne razporeditve elementov v njih smatramo za različne kompleksije. Take kompleksije imenujemo variacije brez ponavljanja reda r. Število variacij je

Variacije s ponavljanjem Število vseh variacij s ponavljanjem n elementov reda r je : Če v variacijah reda r dopuščamo ponavljanje elementov, govorimo o variacijah s ponavljanjem

Kombinacije brez ponavljanja Izmed elementov množice sestavljamo kompleksije reda r brez ponavljanja, pri tem pa nas vrstni red elementov v kompleksijah ne zanima - kompleksije smatramo za enake, če vsebujejo iste elemente, pravimo jim kombinacije brez ponavljanja. Koliko kombinacij brez ponavljanja reda r lahko sestavimo iz n različnih elementov ? Odgovor :

Kombinacije s ponavljanjem Če v kombinacijah dopuščamo možnost ponavljanja elementov, govorimo o kombinacijah s ponavljanjem. Število vseh možnih kombinacij s ponavljanjem reda r izmed n elementov je

Vezane kombinacije Imamo dve množici in sicer je v prvi m različnih elementov in v drugi n različnih elementov. Iz prve množice izbiramo kombinacijo reda r in iz druge reda s Obe izbrani kombinaciji združimo v novo vezano kombinacijo , ki ima red r+s. Koliko je vseh vezanih kombinacij ? Odgovor :

Posplošitev ! Če imamo k množic tako, da izberemo iz prve ,ki ima elementov elementov, iz druge,ki ima elementov, izberemo elementov, …,iz k-te,ki ima izberemo elementov. V tem primeru je število vseh možnih vezanih kombinacij