Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Staranje vs. medgeneracijsko sožitje

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Staranje vs. medgeneracijsko sožitje"— Zapis predstavitve:

1 Staranje vs. medgeneracijsko sožitje
Zasl. prof. ddr. Marija OVSENIK

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 Spremembe osvobajajo bremen preteklosti, da smo sposobni izkoristiti sedanjost in zagotoviti lepšo prihodnost.

15 Tudi človek v drugi polovici življenja
mora prilagoditi smer - zrela 60. leta zato obravnavamo kot nova 20. leta

16 Živimo v času, ko se spremembe, predvsem demografske, dogajajo z dinamiko, hitrejšo od odzivov. Paradigme življenja se menjajo. Val gospodarskih, finančnih, kulturnih, etičnih in demografskih sprememb je zajel vso Evropo. Priča smo novim perspektivam gledanja na stare in na starost.

17 V dobi, v kateri je mogoče imitirati skoraj vse, se kot edinstvena prednost pokaže človek, z znanji in kompetencami – ne glede na starost. Človek ni determiniran z leti, ali s spremembami, determiniran je z odločitvami, z izkustvi, znanji, z lekcijami življenja, ki jih identificiramo kot ustvarjalni potencial tudi starih.

18 Staranje velja za enega večjih dosežkov moderne dobe
Staranje velja za enega večjih dosežkov moderne dobe. V Sloveniji je še vedno tabu Je intimno vprašanje, potrebno soočenja na vseh ravneh: izobraževalno raziskovalni, gospodarski in politični. Dejstvo je, da prehod v upokojitveni status pogosto pomeni prehod na smetišče človeške zgodovine.

19 v Evropi bo leta 2020 – Dejstvo je, da biti upokojenec,
pomeni stigmo. Upokojenec/ strošek. Nekatera dejstva: Delež aktivne populacije leta 2010: 69,4% leta 2060: 54,8% v Evropi bo leta 2020 – 25-30% starih nad 64 let (v Sloveniji več), v Evropi danes živi 4x več starih, kot jih je živelo v otroštvu najstarejših Evropljanov, leta 2020 bodo stari nad 64 let še 15 let aktivni, polovica jih ne bo imela kroničnih bolezni. Leta 2020 bo 50% 80-letnikov več kot leta 2000

20 Zdravje jim bo omogočalo samostojno življenje v domačem okolju
še najmanj 10 let, delež mladih pada, nataliteta bo še padala - število enočlanskih družin bo naraslo na 50%, polovica izobraženih žensk (nad 30 let) preferira kariero pred otrokom, stari bodo dočakali 100 let, 20 letnikom prognoze kažejo možnost doživetja 120 let. Na starajočo družbo nismo pripravljeni.

21 Spremembe bodo vplivale na demografsko strukturo,
posledice bodo enake tistim v 14. stoletju, ko je kuga zdesetkala prebivalstvo. Upokojenost ne pomeni onemoglost. Star človek ne postane star preko noči. Kdaj postane človek star? Ali je 30 letni atlet mlad, ali je 70 letni papež star? Razumevanje časa - postati star, ne da bi izgledal star, je deviza današnjega časa.

22 B. Thomas trdi, da smo srečni, ker smo stari.
Da je tretja faza življenja po odraslosti enako bogata kot prejšnje. Potrebujemo le več znanja o starosti in več osveščenosti, tudi o tem, da starost in bolezen nista sinonima. Raziskave kažejo, da le eden od devetih starih v družbi potrebuje pomoč. Stari so v velikem deležu v pomoč mladim – so socialno, finančno in sicer povezani z bližnjim okoljem.

23 To vpliva na psihično zdravje starih in procesira vzorce staranja.
Vendar beležimo sintagmo boja generacij Pa sožitja? Bežen pogled na generacije in njihove vrednote kaže potrebo po ozaveščanju, kako pomembno je medgeneracijsko sožitje.

24 “OTROCI BLAGINJE” (baby boom) 44/60
POGLED NA GENERACIJE IN NJIHOVE VREDNOTE “VETERANI” (1922 – 1943) “OTROCI BLAGINJE” (baby boom) 44/60 “GENERACIJA X” (1961 – 1980) “GENERACIJA Y” (1981 – 1990) “GENERACIJA Z” ( …) nanje vpliva gradnja sveta nanje vpliva razvoj gospodarstva samotno otroštvo so neznanka spletna generacija vrednote: pripadnost skupinskemu delu, zaupanje v družbene inštitucije, kolektivizem, potrpežljivost, obveznost pred užitkom trdo delo, zaposlitev je vrednota, timsko delo, stalna služba, ne tvegajo razkroj tradicionalnih vrednot, ne želijo stalnih zaposlitev, konkurenčnost na trgu delovne sile, zasebno podjetništvo, delo je zadovoljstvo, fleksibilni delovni čas, pomemben je čas za družino, hobije in prostočasne dejavnosti potreba po vedno novi zabavi, individualizem, zabava tudi na delovnem mestu, niso deloholiki, ne želijo odgovornosti, so osebno visoko izrazni, želijo svobodo pri delu in višje plače izrazni, digitalni umetniki, spremenjene komunikacije, virtualnost, avtonomnost, osveščenost, učenje po lastni izbiri, hibridno omrežje, mobilnost, čustvena odprtost; svet je urnik, iščejo nekoga, ki jim bo povedal dnevni red

25 Kako doseči medgeneracijsko sožitje?
Generacijske dosežke je potrebno spoštovati Potrebujemo inovativne pristope premoščanja prepada med generacijami Za državo je pomembno, da ima čim manj vzdrževane in čim bolj neodvisne družbene skupine. Zagovarjati moramo življenjsko trajne perspektive, ki bodo upoštevale heterogenost skupin starejših, se osredotočale se na problematiko okolja, socialno neenakost in na pravočasni odziv

26 Nove generacije prinašajo nove izkušnje, prinašajo emocionalno občutljive stare
Kapitalistični pogled z različnimi anti-aging programi, ko se v medicini porabljajo večji zneski za estetsko kirurgijo kot za zdravljenje težkih bolezni, odpira dileme bodočnosti Potrebujemo osveščenost o soodvisnosti generacij in o spremembah, ki zahtevajo novo uravnoteženost, preseganje odtujenosti in ločenosti, nov način življenja in dela, da bo družba sposobna ustvariti okolje kjer medgeneracijsko sodelovanje ne bo le floskula.


Prenesi ppt "Staranje vs. medgeneracijsko sožitje"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google