Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Društvo vodna agencija

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Društvo vodna agencija"— Zapis predstavitve:

1 Društvo vodna agencija
PROJEKT VODNI AGENT Društvo vodna agencija Prof. dr. Tatjana Kikec Ena izmed glavnih aktivnosti društva VA je projekt vodni agent. Veliko izmed vas, ki ste danes tukaj projekt že poznate, v njem tudi aktivno sodelujete in nam boste danes predstavili svoje delo ter dosežene rezultate. Mnogi pa projekta vendarle ne poznate v vseh njegovih razsežnostih oz. ga sploh ne poznate. Zato bi vam za uvod konference kot strokovni vodja želela podrobneje predstaviti projekt. Rogaška Slatina, 5. oktober 2018

2 Vodni virI … Vodni viri so količinsko omejeni (97 % slane vode, 3 % sladke vode – 1 % pitne vode). Vprašanje dostopnost in kakovosti vode. Poznavanje delovanja narave, razumevanje njenih zakonitosti in procesov je ključno za ohranjanje in zaščito okolja ter vodnih virov (trajnostni razvoj). Naš planet Zemlja iz vesolja izgleda tako lepo modro. Glavnina te modre barve predstavlja morja in oceane s slano vodo, te je kar 97 %. Sladke vode so le 3 % in od tega je le 1 % pitne vode. Lahko torej rečemo, da so naši vodni viri z vidika pitne vode zelo omejeni. In čeprav pogosto slišimo, da je Slo bogata z vodo, kar tudi drži, imamo številna jezera, reke in potoke, nekaj malega morja in območja podzemne vode, pa moramo z vodo ravnati zelo skrbno. Tega se žal mnogi še vse premalo zavedajo, oz. na to pomislijo, ko vode primanjkuje – torej v času sušnih obdobij. Pogosto predstavlja problem tudi dostopnost vode, ponekod je voda težje dostopna, spomnimo se samo na območje kraškega sveta. Velik problem pa nemalokrat predstavlja tudi kakovost vode. Zelo pomembno je, da poznamo kako deluje narava, namreč šele, ko razumemo njene zakonitosti in procese jo bomo lahko tudi zaščitili, s tem pa tudi vodne vire.

3 … izobraževanje … Uporaba aktivnih pristopov.
Nujnost izobraževanja širše javnosti. Največji dolgoročno usmerjen učinek bomo dosegli z osveščanjem mlajših generacij (otrok, učencev, dijakov) - bodoči upravitelji okolja in nosilci razvoja. Uporaba aktivnih pristopov. Razvijanje odgovornega odnosa do okolja in vodnih virov. Razvoj kritičnih in odgovornih osebnosti, ki se bodo zavedale pomena varovanja okolja in vodnih virov. Zato je še kako pomembno … Vsak izmed nas mora prevzeti del odgovornosti za varovanje in ohranjanje vodnih virov!

4 Društvo vodna agencija
Deluje od leta 2013. Sedež: Sv. Florijan, Občina Rogaška Slatina. Področje delovanja: varovanje narave in ozaveščanja o pomenu vodnih virov ter nujnosti njihovega varovanja. Aktivnosti: z različnimi akcijami pomagamo pri ohranjanju vodnih virov in ozaveščanju nujnosti racionalne rabe vode. Izdaja brezplačne revije do 4x letno. Organizacija vsakoletne mednarodne konference (4). Projekt: Vodni agent.

5 Projekt vodni agent Pričetek ob koncu leta 2014.
Vključenih nekaj manj kot 100 slovenskih šol. S podporo lokalnih podjetij in s prijavami na razpise z izobraževalnimi paketi opremljamo slovenske šole in vrtce. Mednarodni projekt (države Zahodnega Balkana in ostale države Podonavja, 12 držav). Sodelujoči: šole in vrtci, podjetja ter strokovnjaki (na seminarjih svoje znanje delijo s sodelujočimi učitelji). Primerjava podatkov o porabi vode na slovenskih šolah in na šolah v sodelujočih državah. Priložnosti partnerskega sodelovanja s šolami v tujini in možnosti skupnih prijave na mednarodne razpise (Erasmus + …).

6 Namen in cilji projekta
NAMEN PROJEKTA Izobraževanje o okolju in vodnih virih. Osveščanje o nujnosti varovanja in odgovornega ravnanja z okoljem in vodnimi viri. Ozaveščanje racionalne rabe vode. CILJI PROJEKTA Povečati osveščenost otrok in mladostnikov glede varovanja okolja in vodnih virov. Zmanjšati količino porabljene vode. Osveščanje je proces, ki traja, zato z njim pričeti nikoli ni prezgodaj!

7 Vsebina izobraževalnega paketa
Merilnik porabe vode Spletna aplikacija za vnos podatkov Mobilna vodna postaja

8 1. Merilnik porabe vode Namestimo ga na armaturo v razredu.
Beleži količino iztočene vode v litrih. Podatke odčitavamo neposredno na merilniku. Omogočen nadzor nad količino porabljene vode. Dobimo vpogled v naše vsakodnevne navade. Primerjava podatkov med razredi in z ostalimi sodelujočimi šolami v Sloveniji in tujini. Koliko litrov vode …

9 2. Spletna aplikacija za vnos podatkov
Podatke odčitavamo dnevno, tedensko ali mesečno. Naslov spletne aplikacije: Omogočen neomejen vnos podatkov (različne skupine/razredi/letniki z različnim št. otrok/učencev/dijakov). Samodejni izračun količine porabljene vode v določenem časovnem obdobju. Izris podatkov na grafu. Izvoz podatkov v tabelarni obliki.

10

11

12 Redno spremljamo doseganje zastavljenih ciljev.
Skupaj z otroci/učenci/dijaki si zastavimo konkretne cilje zmanjšanja porabe vode. Redno spremljamo doseganje zastavljenih ciljev. Navajanje na racionalno rabo vode. Spodbujanje k zmanjšanju porabe vode. Prenos osveščenosti v domače okolje.

13 3. Mobilna vodna postaja Vsebuje tehnične elemente vodovodne in komunalne infrastrukture. Izvedba delavnic na sodelujočih šolah. Predstavitev vsebin otrokom/učencem/dijakom na zanimiv in njim razumljiv način. Lastna aktivnost otrok/učencev/dijakov.

14

15 Otroci/učenci/dijaki dobijo odgovore na vprašanja…
Zakaj je voda tako zelo pomembna? Od kje pride voda v našo šolo? Kako pitna voda priteče do pipe? Kaj je vodonosnik, vodno zajetje, vodovarstveno območje … Kaj vse obsega vodovodno omrežje in kdo skrbi zanj? Kam odteka uporabljena voda in kaj se z njo zgodi? Kaj je kanalizacija, čistilna naprava …

16 Aktualni Projekti društva
Aktivno sodelovanje z iniciativo vseevropske pobude za vzpodbujanje trajnostnega razvoja; v okviru Evropskega tedna trajnostnega razvoja izvedba izobraževalnih delavnic z vodno postajo na prostem v 6. državah Podonavja. Sodelovanje skupaj s 1. OŠ Rogaška Slatina v mednarodnem projektu Wat.Edu (Erasmus+); partnerji iz Madžarske, Grčije in Češke. Šolsko leto 2018/19: projekt Vodni agenti Podravja; s pomočjo donatorskih sredstev koncerna Henkel oprema z izobraževalni paketi 24 sodelujočih osnovnih šol. Šolsko leto 2018/19: projekt Vodni agenti Rijeke (Hrvaška). Vključitev v projekt 14 šol iz Subotice v Vojvodini in treh italijanskih šol skupaj z osnovnimi šolami v Piranu, Sečovljah in Luciji.

17 Na koncu … S svojo osveščenostjo bodite vzor drugim, še zlasti otrokom in mladostnikom, ki so bodoči upravljalci okolja in nosilci razvoja. Verjamem, da ste vsi, ki ste danes tukaj zelo osveščeni …

18 Viri fotografij Arhiv Društva vodna agencija


Prenesi ppt "Društvo vodna agencija"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google