Spomladansko srečanje članov ŽPS

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Sv. Monika (mati sv. Avguština)
Advertisements

4. poglavje Otroci so dar.
4-12: Vodni detektivi vedno odkrijemo kaj zanimivega /Tomašič T.
PEDOMETER PRI POUKU ŠPORTNE VZGOJE
SEDEM ČUDES SVETA.
ANALIZA IZVAJANJA FLEKSIBILNEGA PREDMETNIKA V OE SLOVENJ GRADEC
Kratka navodila za Video
MODRE BESEDE ZA DRUŽINO Nauk 5 za 4. maj 2019.
MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE
Ustno ocenjevanje znanja
MANIFEST MOŠKIH (enkrat za vedno)
BESEDE MATERE MARGARETE.
Področje delovanja družbe VinKom.
2. TISKOVNA KONFERENCA CIVILNE INICIATIVE DOVOLJ.JE
Konferenca, 19. oktober 2006 UČINKOVITO UPRAVLJANJE Z JAVNIMI SREDSTVI
Mladina znotraj župnije
Bilo je nekega dne ... Nekoč je bil otok, na katerem so živela vsa čustva in vrednote človestva: Dobra volja, Žalost, Spoznanje ... Med njimi tudi Ljubezen.
SODBA NAD BABILONOM Nauk 12 , 23. marec 2019.
Kultura in klima organizacije
Prvi izziv: EVHARISTIJA.
Ovrednotenje izvedbe ciljev
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI
KURIKULUM Slovenija - Finska Pripravila: Anja ŠTRUMBELJ.
Družinska pismenost nekoč in danes
OŠ MENGEŠ Predstavniki: Lija Rozalija Cerar Lara Melloni Miha Škrlep
POZORNOST IN KONCENTRACIJA, UČNI STILI
Anton Vovk Ožbe Juras.
Iskanje K-tega najmanjšega el.
Vsi, ki ste žejni, vsi utrujeni, pridite k vodi, potopite srce v Mé.
Poročilo o delu in akcijski načrt za projekt Učenje učenja ŠC NM Srednja šola Metlika šolsko leto 2011/2012.
ZA TEBE.
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
SESTANEK CI Z MZI Ljubljana,
Z1:. V celoti gledano, kako zadovoljni ste sedaj s svojim življenjem Z1: V celoti gledano, kako zadovoljni ste sedaj s svojim življenjem? Izberite.
POSLOVNI BONTON: REŠEVANJE KONFLIKTOV NA DELAVNEM MESTU
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMET druga in/oz. tretja triada
Robert Hooke.
Franz Schubert [ ].
Iz knjige Po sledeh matere Margarete
Postajam bližnji Kateheze za odrasle.
Križ je vsak moj trenutek lahko ga sprejmem ali ne.
Češčenje sv. Blaža je med vernim ljudstvom zelo razširjeno
Jurij Vega Vipava, november 2007.
Vplivi na rast populacije
Kje je luna ko je ne vidimo ?
Gostoljuben družinski dom
Bog nas kliče po imenu En sam Duh razdeljuje številne darove, ki bogatijo eno samo Cerkev: je Avtor različnosti, a istočasno je Ustvarjalec enosti. Duh.
Slikovna predstavitev
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
PRAVICE OTROK.
Posvet „Kako bolje sodelovati v občini Cerknica“
Beseda življenja Marec 2009.
Rimski sužnji in gladiatorji
Konferenca - Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje POLET v Mariboru Obeti za prihodnost - podaljševanje delovne.
KRŠČANSTVO.
TEMPLARJI Naredili:.
Če zares poznaš Jezusa, potem je nemogoče, da tega ne bi želel deliti z drugimi Prosimo Gospoda, da ne bi izgubili te prenavljajoče mladosti, da ne bi.
JOHANNES BRAHMS Pripravila:.
Anton Martin Slomšek.
Felix Mendelssohn Bartholdy
TA VESELI DAN ali MATIČEK SE ŽENI
KVIZ ZA UČENCE 4. IN 5. RAZREDA OSNOVNE ŠOLE
VEM! za kolesarje NALOGA 2. SKLOPA
ZOFIJIN SVET (Jostein Gaarder)
Skupaj čez peti zlati most
KONFLIKT KKKKK.
Beseda življenja Maj 2010.
PREBERI IN RAZMISLI. V naš razred je prišel deček. S starši se je priselil iz Bosne, iz Sarajeva. Majhen je, temnopolt in skromno oblečen. Težave ima s.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Gostoljuben družinski dom
Zapis predstavitve:

Spomladansko srečanje članov ŽPS KAJ POMENI BITI CERKEV? Spomladansko srečanje članov ŽPS Nič nam ne bo odvzeto, še več nam bo dano!

Predstavitev Župnik na župniji z 9000 prebivalci Župnija je imela 4 nedeljske maše 3 v župnijski cerkvi in 1 na podružnici (50 let). Župniji je bila - zaradi ostarelosti duhovnika - dana v soupravo župnija s 1300 prebivalci Na župniji smo delovali: župnik, kaplan in eden (kasneje dva) starejša duhovnika (oba okrog 80 let)

Dogodki, ki te pretresejo Ravnatelj v Bogoslovnem semenišču – vzgoja bodočih duhovnikov za nove razmere Srečevanje z župnijami, ki so izgubile duhovnika (Trboje, Šentjošt …) ali pomoč na župnijah, kjer ima župnik več župnij (Duplje, Leše, Semič, Tuhinj …) Povprečna starost duhovnikov narekuje nove razmere in novega duha Tri smrti duhovnikov srednje generacije (do 50 let) v dveh letih Včasih občutek nemoči v novih razmerah

Kdo smo duhovniki? Jezus izbere 12 različnih mož (po značaju, idejah, življenju) Povprečna starost preko 60 let Skorajda 40% duhovnikov je starejših od 65 let in so duhovniki več kot 40 let Koliko smo torej duhovniki pripravljeni na spremembe v času, ko se drugi ljudje upokojujejo? V veliki meri živimo in delamo po sistemu, ko je duhovnik delal vse sam – od pastorale do gospodarstva in vse vmes Četudi ta sistem kje že popušča, pa je še vedno prisotno mnenje, da se poleg svete maše tudi večina ostalih stvari na župniji težko zgodi brez duhovnika.

Naproti novemu Rast župnijskega občestva ali večih župnijskih občestev Vsi smo na poti učenca, nismo več eni, ki vse vedo, in drugi, ki nič ne vedo. To je pot hoje po Kristusu, s Kristusom in v Kristusu. Drugačne razmere, ki nam dajejo priložnost poglobitve odnosa s Kristusom. Vsak na svojem področju. Novost je v tem, da poglobimo zavedanj, da smo vedno v odnosu – do Boga in do bližnjega v občestvu, bratje in sestre. V vsem tem prihajamo naproti novemu – nismo še v novem. Obdobje, ki je za nas vse dragoceno in hkrati prehodno.

Postopnost Postopnost ni mirovanje, postopnost je delo, je garanje, je sprejemanje, je učenje … Zato navodila ne pomenijo ukinjanje ampak postopno rast občestva, iskanje. Postopnost je dialog. Ali bomo gledali na to kot na izgubljanje ali kot na priložnost za rast. Kako se bomo odločili?

Duhovnik - občestvo Z rastjo, v kateri smo vsi učenci, duhovnik vse bolj živi in dela duhovniško delo: Je učenec skupaj z občestvom Je spremljevalec v občestvu Je voditelj občestva Tudi nam duhovnikom je treba pri tem pomagati, se skupaj učimo, smo zahtevni in trmasti učenci. Poklicanost duhovnikov ni „kela in lopata“, ampak da duhovno povezujemo, prinašamo navzočnost Kristusa z našim darovanjem. Občestvo – ljudje pri tem pomagate, razumevate in ustvarjate. Zaživeti polnost občestva.

Občestvo - duhovnik Manj duhovnikov! Ko en duhovnik upravlja več župnij, ali župnija izgubi identiteto in svojega duhovnika? Odvisno tako od duhovnika kot od občestva! Upravljanje druge župnije pomeni: v obeh župnijah spremeniti miselnost sprejeti postopnost sprejeti odgovornost, da bomo delali tisto, k čemur smo poklicani po krstnem duhovništvu.

POVABILO Naravni razvoj dogodkov nas bo pripeljal v mala občestva – „Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam da kraljestvo. Lk 12,32“ Ne razmišljajmo, kaj nam je odvzeto, ampak kaj nam je podarjeno! S poslanstvom darovanja za Kristusa pomagajte nam duhovnikom, da bomo zopet postali „dušni pastirji“. Miselna odpoved navezanosti na zunanjosti in materialne stvari.

KAJ POMENI BITI CERKEV? Zaupati v Boga Imeti vero Živeti občestvo Biti učenec Darovati se za Kristusa Ne bomo ničesar dali Ničesar nam ne bodo vzeli Pomembni smo mi Ne bodo nam govorili Nam to pripada

Nič nam ne bo odvzeto, še več nam bo dano!