Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

OKROGLA MIZA DPAE V SODELOVANJU S FKBV, UM IN RIS DVOREC RAKIČAN

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "OKROGLA MIZA DPAE V SODELOVANJU S FKBV, UM IN RIS DVOREC RAKIČAN"— Zapis predstavitve:

1 OKROGLA MIZA DPAE V SODELOVANJU S FKBV, UM IN RIS DVOREC RAKIČAN
»PONOVNA PRIDELAVA SLADKORNE PESE V SLOVENIJI: DEJSTVA, PRILOŽNOSTI IN IZZIVI« prof. dr. Karmen Pažek, Predstojnica študijskega programa »Management v agroživilstvu in razvoj podeželja« Rakičan,

2 Ena od ustanovnih članic Univerze v Mariboru
Na kratko o FKBV… Ena od ustanovnih članic Univerze v Mariboru let obstoja (od 1960 – Višja agronomska šola) Po osamostvojitvi Slovenije Pridobitev posestev Pohorski Dvor in Meranovo za potrebe raziskovalnega, pedagoškega in strokovnega dela V študijskem letu Selitev na novo lokacijo – Grad Hompoš V letu 2005 na pobudo lokalne skupnosti sklenjen dogovor o ustanovitvi in podpori dislocirane enote FKBV v Rakičanu s študijskim programom MARP v Rakičanu. Preoblikuj 2 in 7 slide. 2 slide zgodovina, 7 študijski programi

3 Lokacije izobraževanja
Grad Hompoš Vila Pohorski dvorec Meranovo Dvorec Rakičan Dodaj za za zgodovino. Zamenjaj sliko fakultete.

4 Nahaja se v eni najbolj pomembnih regij za kmetijstvo v Sloveniji
Na kratko o FKBV… Nahaja se v eni najbolj pomembnih regij za kmetijstvo v Sloveniji Posestvo UKC Pohorski dvor in Meranovo 55 ha sadjarskih površin, 60 ha površin s poljščinami, 18 ha vinogradov, 22 ha travnikov, 240 ha gozda, 8 ha botaničnega vrta, rastlinjak, poskusna postaja za živinorejo 12 študijskih programov (1., 2. in 3. stopnje) Preoblikuj 2 in 7 slide. 2 slide zgodovina, 7 študijski programi

5 Študijski programi UNI Agrikultura in okolje VS Agronomija: okrasne rastline, zelenjava in poljščine Biosistemsko inženirstvo Ekološko kmetijstvo Management v agroživilstvu in razvoj podeželja Vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo Živinoreja 2. st Kmetijstvo – mag. študijski program Agrarna ekonomika Varnost hrane v prehrambeni verigi 3. st Kmetijstvo – dr. študijski program Agrarna ekonomika

6 Dislocirana enota v Rakičanu
Izvaja študijski program v dvorcu Rakičan (RIS) Management v agroživilstvu in razvoj podeželja (je bil prvi in je še vedno edini akreditiran program agrarne ekonomike v Sloveniji)

7 Management v agroživilstvu in razvoj podeželja Katedra za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja
V študijskem letu 2018/2019 bomo vpisali že 12. generacijo študentov Študij traja 3 leta (6 semestrov pedagoškega procesa) Diplomirani inženir/inženirka agrarne ekonomike (VS). Skrajšano: dipl. ing. agrar. ekon. (VS).

8 Naslov Statistika - študij Na študijskem programu 1. stopnje Management v agroživilstvu in razvoj podeželja je do danes študij zaključilo 44 diplomantov Od 44 diplomantov jih je 17 študij nadaljevalo na 2. stopnji Agrarna ekonomika in 1 diplomantka na študijskem programu Varna hrana. 1 študent MARP –a pa je v letu 2015 tudi doktoriral (Agrarna ekonomika)

9 Potrebe v praksi Zaključna dela: V zadnjih dveh letih intenzivna porast zanimanja po raziskovalnih temah s področja ekonomskih (reja, prireja, pridelava, predelava kmetijskih pridelkov), finančnih analiz v kmetijstvu oz. agroživilstvu (upravičenost investicij, časovni načrti,…), marketinga in drugih, trajnostno naravnanih vsebin razvoja podeželja. Zakaj? Mladi prevzemniki kmetij, razširitev dejavnosti na kmetiji, uvedba novih dejavnosti na kmetiji, potreba po spremembi, eksistenčno vprašanje,…dodana vrednost, pridelava ekonomsko donosnejših kultur,…? Vprašanje: - primernost za naše pridelovalne pogoje in razmere? , - tehnologija?, - znanje?, …----???

10 Mladi prevzemniki se vedno bolj zavedajo pomena izobrazbe.
Dodatne točke - razpisi Pomen dosežene izobrazbe - zaključno delo – dodatne točke pri vrednotenju pri prijavi na razpise Mladi prevzemniki se vedno bolj zavedajo pomena izobrazbe. Vir:

11 Management v agroživilstvu in razvoj podeželja
Opis programa Dodiplomski visoko strokovni študijski program »Management v agroživilstvu in razvoj podeželja« je naravnan aplikativno in interdisciplinarno, saj je struktura predmetnika takšna, da postreže tako z znanji izbranih specialnih rastlinsko – živinorejskih vsebin ter vsebin s področja predelave hrane, ki jih kombinira s specifičnimi znanji managementa, ekonomike, trženjskega upravljanja, informatike ter s specifičnimi sklopi znanj s področja razvijajočih se disciplin razvoja podeželja in okolja.

12 Izobraževalni in profesionalni cilji v dodipl. vis. strokovnem štud
Izobraževalni in profesionalni cilji v dodipl. vis. strokovnem štud. programu »Management v agroživilstvu in razvoj podeželja« Program je neke vrste ekvivalent programom t.i. Gospodarskega inženirstva na področju agroživilstva in podeželja. Temeljni cilj programa je usposobiti strokovnjake, ki bodo uspešno združevali tehnološka znanja pridobljena preko obveznih izbirnih modulov s področja agronomske in živinorejske tehnologije z znanji managementa, ekonomike, marketinga in razvoja podeželja.

13 Nadaljevanje študija na 2. stopnji
Diplomant lahko izbira med: Agrarno ekonomiko Kmetijstvo z izbirnimi moduli Varnost hrane v prehrambeni verigi Magistrski študijski programi so namenjeni poglobljenemu strokovnemu in znanstvenemu usposabljanju strokovnjakov na širših področjih modernega, naravi in okolju prijaznega kmetijstva. Zaradi vse večje kompleksnosti kmetijske proizvodnje (okolje, zdrava hrana, konkurenčnost s tujimi proizvajalci, trajnostni razvoj, tržne verige, …) je po bolonjskih načelih organizacije študija na magistrskem nivoju izobražen strokovnjak nujno potreben za vsa pomembnejša in odgovornejša delovna mesta, ki se navezujejo na kmetijstvo.

14

15 POTREBA PO ZNANJU IN RAZISKAVAH
PONOVNA PRIDELAVA SLADKORNE PESE V SLOVENIJI: DEJSTVA, PRILOŽNOSTI IN IZZIVI - ZPSPS in Kooperativa Kristal 10 let od zaprtja TSO 75 ha slovenskih njiv (2017) ……cilj 2018 od 150 – 200 ha V pridelovalcev sladkorne pese Skupno pridelali ton sladkorne pese s povprečno stopnjo sladkorja 15,21. Različni povprečni pridelki (tla, vremenski pogoji, tehnologija,….?) Virovitica – pošteno plačilo – pogodba - interes tudi v prihodnje POTREBA PO ZNANJU IN RAZISKAVAH

16 Vir: Arhiv Podjetja Viro Virovitica Sladkor iz tovarne v Virovitici iz pese slovenskih kmetov, polnitev za Mercator. (foto: Arhiv podjetja Viro Virovitica)

17 HVALA ZA POZORNOST

18 4. Fotografski natečaj DPAE, „Utrinki s podeželja“

19 Zmagovalna fotografija „Sončnica v žitu“, SARA BALAŽIC


Prenesi ppt "OKROGLA MIZA DPAE V SODELOVANJU S FKBV, UM IN RIS DVOREC RAKIČAN"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google