Interna struktura NTFS

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Preberite te nasvete, če želite izvedeti, kako: 1 Prilagodite logotip
Advertisements

INFORMATIKA Osnove – temeljni pojmi I.
Številski sistemi Desetiški (okoli 3000 p.n.š. – Egipt)
K O M B I N A T O R I K A   Obravnava posebne naloge povezane s končnimi množicami. Kompleksija je podmnožica končne množice Število elementov v kompleksiji.
Tekmovanje elektro in računalniških šol 2019 Kategorija: računalnikar
Naslov projekta Vaše ime | Ime učitelja | Šola
My EBSCOhost Vodnik support.ebsco.com.
Podatkovne baze 1 in Osnove podatkovnih baz: priprave za izpit
Posvetovanje ZBDS, Bled, 2007
Trinivojska arhitektura v sistemih za obračunavanje storitev
Številski sistemi Desetiški (okoli 3000 p.n.š. – Egipt)
Žiga Kern, Tim Oblak, Valentin Sojar -
Različni pogledi na ukrepe za preprečevanje fluktuacije v organizaciji
Debeli rtič, Mag. Marjan Ferjanc
Vektorji.
Postopek prodaje vozila
Mikrokrmilnik in programiranje
Zunanji pomnilniki Leto: 2009.
Iskanje K-tega najmanjšega el.
DATOTEKE - povzetek open(ime,'w') datPisi = open(ime,'w')
Poročilo o delu in akcijski načrt za projekt Učenje učenja ŠC NM Srednja šola Metlika šolsko leto 2011/2012.
Ukrep Vseživljenjsko učenje Podaktivnost
FINALE NOTEPAD SLAVC ŽUST.
Informacijska rešitev za agregacijo DEA flote v RTP V okviru slovensko-japonskega sodelovanja na področju pametnih omrežij, t.i. NEDO projekta Tomaž Buh.
NEWTONOVI ZAKONI fizika
dLib in slovenska književnost
Uporaba LOGGER PROja Aktiv fizikov SEŠTG
Operacijski sistemi.
Procesorji Intel Itanium
Pomen in potenciali pametnih mest in skupnosti Blaž GOLOB Direktor, SmartIScity d.o.o. EU forum za digitalno podjetništvo.
P O T E K P R O J E K T A.
Elementi spletnih strani
Strojna oprema računalnika
SVETOVNI SPLET (s programom MS Windows Internet Explorer
Iz vsebine Okvirjenje ABP, GBN, SRP Vrednotenje Odkrivanje napak, CRC.
Programska oprema računalnika
Napredno iskanje na spletnem mestu EBSCOhost ~ z enim iskalnim poljem
Jure Dimec, Janez Stare & posadka IBMI
Ime izdelka.
predmet: uporaba IKT pri poslovanju
Kaj je Oddaljeno namizje (ON)?
RAČUNALNIŠTVO IN DOKUMENTIRANJE POMNILNIKI
Nero StartSmart.
Predstavitev programa google chrome 6
DK – STEP 7 – Podatkovni bloki
program Lync v Trgovini Windows
Prezentacija April 2002 šolska leta
Uporaba mikropodatkov Ankete o delovni sili v študijske namene
6. poglavje: Računalniška vezja
Predstavitev s pomočjo
Naprave za masovno shranjevanje podatkov
Najkrajše poti in Bellman-Fordov algoritem
Nismo največji, se pa zato toliko bolj potrudimo
Pogostost Danj je seznam klicanih številk
Kartografska pismenost
Fire Wall ( Požarni zid )
Objektno programiranje
Pripravil: Šolsko leto:
Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu, Maribor
M. Šifrar: Rakete na vodni pogon
Trdi diski.
Statistični sosvet za statistiko energetike
NOV PRISTOP NA PODROČJU KAKOVOSTI ZRAKA
Davor Orlic Ljubljana, 1/12/2008
Andrej Grah a.k.a. Burgola
VETRNE ELEKTRARNE RAČUNALNIŠKA PREDSTAVITEV
PREDSTAVITEV IN IZVEDBA PREDSTAVITVE
1.
Delavnica Projekta Asistent Virtualni asistent za občine in društva
Naslavljanje v računalniških omrežjih 1
Zapis predstavitve:

Interna struktura NTFS

Osnovna struktura Predstavljen kot naložljiv gonilnik Okoljski podsistemi NT kličejo sistemske servise NT, ti pa nato ustrezne gonilnike. Gonilniki se povezujejo z: Servisom LFS (Log Service File) (beleženje dogodkov) Upravnikom medpomnilnika Upravnikom navideznega pomnilnika Aplikativni programi dostopajo preko ročajev na objekte.

Osnovna struktura Osnova je zvezek (volume). Osnovna alokacijska enota na disku je grozd (cluster). NTFS je neodvisen od fizične velikosti diska. Naslavljanje lokacij preko LCN (Logical Cluster Numbers). Do podatkov v posameznih datotekah pridemo preko VCN (Virtual Cluster Numbers), ki se za vsako posamezno datoteko štejejo od 0 naprej.

Osnovna struktura Srce strukture je glavna tabela datotek (MFT, Master File table). Vsak zapis je dolg 1k. Za vsako datoteko na disku ima MFT eno vrstico, vključno z vrstico za samo MFT. Množica metadata datotek. Vsak datotečni atribut pomnimo kot ločen tok bajtov v datotekah.

Osnovna struktura 255 mest dolga imena datotek. Imenski prostor POSIX je enak imenskemu prostoru NTFS. MS DOS imena datotek pomnimo v istem datotečnem zapisu kot dolga imena datotek

Rezidenčni in nerezidenčni atributi Vsak atribut začenja zaglavje (header), v katerem so podatki o atributu. Če je vrednost nekega atributa pomnjena kar v datotečnem zapisu, je to rezidenčni atribut. Če je datoteka majhna, pomnimo vse atribute in tudi njihove vrednosti (podatke) v datotečnem zapisu. Hiter dostop. Majhen direktorij je primer take,kratke datoteke.

Rezidenčni in nerezidenčni atributi Za atribute z dolgimi vrednostmi uvede NTFS izven tabele MFT nekaj kB velik podaljšek, v katerem pomni vrednost atributa Atributi, katerih vrednosti so pomnjene izven MFT, so nerezidenčni atributi.

Večje datoteke Če atributov datoteke (ali direktorija) ne moremo shraniti v datotečni zapis MFT, potrebujemo dodatne, ločene Slika kaže , kako zaglavje podatkovnega atributa pomni preslikavo med virtualnimi in logičnimi številkami grozdov.

Večje datoteke Samo tisti atributi, ki lahko rastejo, so lahko nerezidenčni. Pri datotekah so lahko taki atributi opisniki varnosti (security descriptors),podatki, pa tudi seznam atributov. Standardna informacija in atribut z imenom datoteke sta vedno le rezidenčna. Slika kaže primer večjega direktorija. Le del indeksov datotek je pomnjen v korenskem atributu, preostali pa so pomnjeni v nerezidenčnih podaljških (ki jim pravimo "index buffers".

Večje datoteke Če ima neka datoteka preveč atributov, da bi jih lahko pomnili v MFT v enem datotečnem zapisu, uporabimo dodatni datotečni zapis in uvedemo dodatni atribut "atribute list". Pri NTFS so datotečni direktoriji kar indeksirana zbirka datotečnih imen in njihovih naslovov. Slika prikazuje datotečni zapis korenskega direktorija v nekem zvezku.

Toleranca napak Volume set uporabljamo za konsolidiranje večjega števila neizkoriščenih prostorov na diskih v enoten zvezek. Z orodjem "Windows NT Disk Administrator" združimo ta področja v enoten volume set. in ga formatiramo za izbrani datotečni sistem. Slika kaže tak volume set, ki je označen kot pogon D:

Toleranca napak Stripe set (stripe = proga) je zaporedje več particij, ki skupaj predstavljajo en logični zvezek. Sistem tak zvezek optimizira glede na čase dostopa tako, da podatke primerno porazdeli po več fizičnih diskih. Taka organizacija je primerna predvsem pri sistemih z veliko gostoto dostopov do diskov.

Toleranca napak Stripe set s parnostjo zagotavlja tolerantnost do napak tako, da rezervira ekvivalent enega diska za vsak stripe. Vidimo, da parnost kroži med diski, kar povečuje hitrost prenosa podatkov. Če sistem odkrije slab sektor, restavrira podatke in slab sektor nadomesti, če se da.

Toleranca napak Ko NTFS odkrije slab sektor, preveže celoten grozd, v katerem se tak sektor nahaja. V primeru, da se je to zgodilo med branjem na redundančnem zvezku, lahko restavrira podatek, sicer pa le vrne ugotovitev, da je podatek napačen, v bodoče pa tak slab sektor ne bo več klican.

Viri: http://colos1.fri.uni-lj.si/~sis/ http://www.digit-life.com/articles/ntfs/ http://en.wikipedia.org/wiki/Ntfs