Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

11. LETNI RAZGOVOR ČLANOV KOMISIJ ZA OCENJEVANJE KAKOVOSTI

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "11. LETNI RAZGOVOR ČLANOV KOMISIJ ZA OCENJEVANJE KAKOVOSTI"— Zapis predstavitve:

1 11. LETNI RAZGOVOR ČLANOV KOMISIJ ZA OCENJEVANJE KAKOVOSTI
PROF.DR. TATJANA KREŽE PRODEKANJA ZA KAKOVOST FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO MARIBOR,

2 KAKOVOST NA FS DEKAN odgovornost za izvajanje sistema kakovosti in delovanje fakultete KOMISIJA ZA OCENJEVANJE KAKOVOSTI spremlja delo vodstva, opozarja na morebitne nepravilnosti, pripravlja predloge za izboljšanje, pripravlja letna samoevalvacijska poročila ... nima pa možnosti aktivnega tvornega sodelovanja pri dejanskem uvajanju sprememb in potrebnih ukrepov. PRODEKAN ZA KAKOVOST (2015) akcijski načrt fakultete je postal živ dokument (je naša dnevna beležnica in vodilo skozi leto za uresničevanje ciljev, ki smo si jih zastavili). dvig kakovosti na vseh področjih delovanja fakultete sprotno spremljanje vseh procesov in ustrezno ukrepanje točka kakovost je postala stalnica na kolegijih dekana, sejah senata, inštitutov, kateder, AZ in zborov zaposlenih. informiranost zaposlenih o načrtih, uresničevanju le-teh (dvig motivacije, izboljšanje medsebojnih odnosov zaposlenih in večje zadovoljstvo zaposlenih)

3 SAMOEVALVACIJA NA FS SAMOEVALVACIJSKO POROČILO
S samoevalvacijo podajamo oceno kakovosti vseh dejavnosti visokošolskega zavoda in oblikujemo predloge za izboljšave. Priprava predloga poročila: pristojne strokovne službe, KOK FS, prodekanja za kakovost. KOK kritično oceni uspešnost izvajanja osnovnih in podpornih procesov in na osnovi ugotovljenih prednosti in slabosti pripravi predloge za izboljšanje. Predlog poročila KOK predstavi vodstvu fakultete, končno poročilo potrdi senat fakultete in je kasneje predstavljeno vsem zaposlenim. Samoevalvacijsko poročilo obravnava tudi Študentski svet. Dokumentirane ugotovitve o kakovosti delovanja visokošolskega zavoda in njihova analiza ter predlogi ukrepov za izboljšanje so dostopni v samoevalvacijskih poročilih, ki so objavljena na spletni strani FS.

4 SAMOEVALVACIJA NA FS SAMOEVALVACIJSKO POROČILO
Kritična analiza kakovosti - čim bolj konkretni, kvantificirani in zanesljivi kazalniki, ki temeljijo na zabeleženih rezultatih (npr. študijski uspeh, prehodnost študentov med letniki, rezultati znanstveno-raziskovalne uspešnosti v nacionalnih in mednarodnih bazah objav ipd.) ter na odzivih študentov in zaposlenih, ki jih dobimo na osnovi anket. Kazalnike zbirajo in urejajo pristojne strokovne službe (služba za finančne in računovodske zadeve, služba za kadrovske in splošne zadeve, referat za študijske in študentske zadeve, služba za raziskovalno dejavnost, računalniški informacijski center, knjižnica), vodstvo fakultete in komisija za ocenjevanja kakovosti pa imajo nalogo, da na osnovi teh kazalnikov spremljajo, vrednotijo in nenehno izboljšujejo kakovost.

5 SAMOEVALVACIJA NA FS Poseben poudarek je namenjen predstavljanju sistema kakovosti vsem sodelavcem fakultete preko kateder in inštitutov, akademskega zbora, zbora zaposlenih, spletnih strani in neposredne komunikacije vodstva fakultete z zaposlenimi. Na osnovi ankete o zadovoljstvu zaposlenih ugotavljamo, da se zadovoljstvo zaposlenih dviguje v primerjavi s preteklimi leti, da kultura kakovosti na osnovi dolgoletnega delovanja sistema kakovosti raste s pričakovano dinamiko in da se zaposleni zavedajo pomena kakovosti in vseh dejavnikov, ki nanjo vplivajo. Predsednik komisije za ocenjevane kakovosti tvorno sodeluje z vodstvom fakultete pri pripravi akcijskega načrta fakultete ter je član senata FS.

6 SAMOEVALVACIJA NA FS VSEBINA SAMOEVALVACIJSKEGA POROČILA
VPETOST V OKOLJE DELOVANJE VISOKOŠOLSKEGA ZAVODA KADRI ŠTUDENTI MATERIALNE RAZMERE ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI ANALIZA AKCIJSKEGA NAČRTA FS ZA LETO 2016 IN PREDLOGI KOREKTIVNIH UKREPOV AKCIJSKI NAČRT FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO ZA LETO 2017 ANALIZA ŠTUDENTSKIH ANKET IN POROČILO O SPREJETIH UKREPIH ANALIZA ANKETE O ZADOVOLJSTVU S ŠTUDIJEM ANALIZA OBREMENJENOSTI ŠTUDENTOV ANALIZA ZADOVOLJSTVA DELAVCEV NA OSNOVI REZULTATOV ANKETE ANALIZA SLEDENJA STRATEŠKIM CILJEM ANALIZA URESNIČEVANJA PRIPOROČIL NAKVIS OB PONOVNIH AKREDITACIJAH ŠP ANALIZA URESNIČEVANJA DOKUMENTA NAČRT IZBOLJŠAV DELOVANJA UM DO 2020 ANALIZA KAZALNIKOV KAKOVOSTI RAZISKOVALNE DEJAVNOSTI UM

7 SAMOEVALVACIJA NA FS AKCIJSKI NAČRT
Priprava predloga akcijskega načrta za prihodnje leto: KOK FS na osnovi, v samoevalvacijskem poročilu, ugotovljenih pomanjkljivosti in priložnosti za izboljšanje. Oblikovanje končnega predloga (pregled, doplonitve, novi predlog) vodstvo fakultete Končni predlog akcijskega načrta potrdi senat fakultete, se vključi v samoevalvacijsko poročilo, kasneje je predstavljen vsem zaposlenim in objavljen na spletni strani FS. ...od te točke naprej pa ta dokument zaživi ... začenja se faza preverjanja realizacije aktivnosti, ki smo jih načrtovali in zapisali.

8 SAMOEVALVACIJA NA FS REALIZACIJA AKCIJSKEGA NAČRTA
Realizacijo akcijskega načrta spremljamo in vnašamo sprotno (dokument v oblaku). Koordinatorji aktivnosti – spremljajo posamezne aktivnosti in v dokument vnašajo izvedene aktivnosti. Ugotavljanje realizacije 3x letno na sejah KOK, na senatu fakultete, 2x letno na sejah AZ in ZZ. Poročila o realizaciji se podajo tudi na sejah inštitutov/kateder. 1 Vpetost v okolje Rok Odgovorni / Koordinatorji Realizacija 1.5 Povezovanje gospodarstva v strateške svete in pomoč pri prijavah raziskovalnega programa Inovativno odprte tehnologije »IOT«. 2016 Koordinatorica FS za IOT / L. FRAS Prodekan za sodelovanje z gospodarstvom Prijavljeni na JR Verige vrednosti in odobreno financiranje: "Martina" od za 3 leta. Prijavljeni na JR Verige vrednosti in odobreno financiranje: Food for future (Funkcionalna živila prihodnosti) - F4F " od za 3 leta. Prijavljeni na JR Verige vrednosti in odobreno financiranje: Izkoriščanje potenciala biomase za razvoj naprednih materialov in bio-osnovanih produktov – NMP " od za 3 leta. Financiranje: "Zagotavljanje varnega in optimalnega prenosa el. energije..." za 1 leto.

9 SAMOEVALVACIJA NA FS REALIZACIJA AKCIJSKEGA NAČRTA IN KOREKTIVNI UKREPI Potrebo po korektivnih ukrepih ugotavljamo in beležimo ob koncu leta, po zaključem pregledu realizacije akcijskega načrta za preteklo leto in ugotovljenih pomanjkljivostih in priložnostih za izboljšanje, podanih v samoevalvacijskem poročilu. Koordinatorji aktivnosti ugotavljajo, analizirajo izvedene aktivnosti in podajo morebitne potrebne korektivne ali preventivne ukrepe. 3 KADRI IZVEDENE AKTIVNOSTI KOREKTIVNI UKREPI 3.4 Priprava plana izobraževanja sodelavcev v strokovnih službah FS, kjer je možno vnaprej organizirat (ni vezano na spremembo zakonodaje). Na podlagi analize rednih letnih razgovorov je bil v sodelovanju z vodji strokovnih služb dne izdelan plan izobraževanja z realizacijo. Realizacija se spremlja (zadolžena Mateja Novak). Objavljen je na intranetu FS / interni strateški dokumenti. V študijskem letu 2016/17 izvajanje internih izobraževanj iz angleškega jezika (začetna, nadaljevalna skupina in konverzacija). izvedeno interno izobraževanje na področju računalništva (Spajanje dokumentov s programom Word) za vse strokovne službe. Korektivni ukrepi niso potrebni. Nadaljevanje z aktivnostmi. Aktivnost razširiti na vse zaposlene.

10 DOSTOPNOST DOKUMENTOV
SPLETNA STRAN FS KAKOVOST SAMOEVALVACIJSKA POROČILA REALIZACIJA AKCIJSKIH NAČRTOV AKCIJSKI NAČRTI HVALA ZA VAŠO POZORNOST Na FS UM se zavedamo, da je skrb za kakovost dinamičen proces izboljšav, ki se nikoli ne zaključi.


Prenesi ppt "11. LETNI RAZGOVOR ČLANOV KOMISIJ ZA OCENJEVANJE KAKOVOSTI"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google