KAJ SO JEDLI RIMLJANI?.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
EMIL NOLDE – AKVAREL „Vsaka barva v sebi nosi dušo, ki me naredi srečnega, ali pa me odbija, in ki deluje kot stimulans.“
Advertisements

Šolska prehrana IV. osnovna šola Celje.
osupljiv in očarljiv pogled na stvarnost …
presenetljivo in očarljivo…
DRUŽINA V GRŠKI, RIMSKI IN SREDNJEVEŠKI DRUŽBI.
MANIFEST MOŠKIH (enkrat za vedno)
Lekarna Boga.
1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
„KULINARIČNA DEDIŠČINA” „KULINARIKUS ÖRÖKSÉG”
EKIPNI DVOBOJI Prevod: Irena Rosa WA Usposabljanje sodnikov 2017.
ORJAŠKI LIGENJ.
KURIKULUM Slovenija - Finska Pripravila: Anja ŠTRUMBELJ.
Družinska pismenost nekoč in danes
PRAZGODOVINSKI ČLOVEK
Desa muck: blazno resno zadeti
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
Maščobe v prehrani.
NEWTONOVI ZAKONI fizika
ITALIJA Januar 2010.
MAGNETI.
Morski pes.
Vincent Willem van Gogh [ ]
KDAJ SE JE POJAVILA KNJIGA
Kmetijstvo izdelala: mentor:.
ŠC PET SREDNJA ŠOLA POŠTE EKONOMIJE IN TELEKOMUNIKACIJE
GORIŠKA BRDA.
Venera ? & ? 2008/2009.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
11. december, Mednarodni dan gora
RAKI Januar 2016.
Vreme 1.
Robert Hooke.
Kako nastane zemljevid
Iacobus gallus CARNIOLUS
PORTUGALSKA.
najbogatejša zbirka srednjeveške posvetne lirike s tristo petindvajsetimi besedili
Kamilica Biologija.
Fotografiranje hrane Predmet: Tipografija in reprodukcija.
Tajska Seminarska naloga.
PLESI.
BORELIOZA.
Brazilija Federativna republika Brazilija
PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.
Desa muck: blazno resno zadeti
FINSKA Dežela tisočih jezer.
Anketa o šolski prehrani 2019/2019
Kako in zakaj? Pridi pa ti pokažem!
GEOGRAFIJA L O N D O N.
Vsebina: Delo v vsakdanjem življenju:
KANADA.
VESOLJE.
Italijanska kuhinja/Az olasz konyha
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
ŽIVLJENJE LJUDI V ŠPANIJI
Uradno ime: Kraljevina Španija Glavno mesto: Madrid
STRUPI in PLESNI.
Breadboard eletrotehnika.
Visoka pesem.
Dežela tisočerih jezer
Trdi diski.
MIKROVALOVNA PEČICA predmet: Fizika.
UŠTE NAD MORAVČAMI Dan šole:
KROMPIR Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana
A. S. Puškin PIKOVA DAMA.
BABILON.
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
Napisala: Svetlana Makarovič Lutke: Ema Hribovšek
NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI
ZOFIJIN SVET (Jostein Gaarder)
ZGODOVINSKI ČASOVNI TRAK
Zapis predstavitve:

KAJ SO JEDLI RIMLJANI?

Uvod Rimska kuhinja se nam zdi danes nenavadna – eden od receptov, ki ga opisuje neki stari pisec, so na primer polhi, pečeni na medu in makovih zrnih. Njihova kuhinja se loči od naše tudi zato, ker marsikaterega današnjega osnovnega živila še niso poznali. Niso imeli ne krompirja ne paradižnika – ta sta prišla iz Amerike Rimljani slovijo po tem, da so imeli na svojih pojedinah veliko lepo pripravljenih in zapletenih jedi – vendar je večina preprostih ljudi jedla zelo preprosto

Pripomočki kuharski nož lesena žlica bronasta ponev bronasto cedilo ribežen steklena posoda samoška lončevina

Hrana Reveži so kupovali hrano v številnih okrepčevalnicah (thermopolia) na mestnih ulicah. V glavnem jedli kruh, fižol, lečo in nekoliko mesa Celo premožni Rimljani s cesarji vred so podnevi ponavadi jedli zelo malo Edini večji obrok je bilo kosilo Velike hiše so imele izučene kuharje, ki so umetelno pripravljali zapletene jedi Bilo je moderno, da so jedi prikrivali, to pa so dosegli z dodajanjem omak, zelišč in začimb ter streženjem na vedno nove načine. Videz hrane je bil enako pomemben kot njen okus

Kosilo Po dnevnem delu, ki se je začenjalo ob zori, in po obisku v kopališču, je premožen Rimljan odšel domov h glavnemu obroku, kosilu (cena). To se je ponavadi začelo ob dveh, treh popoldne in je trajalo več ur. Pogosto je bil bolj družaben dogodek kot pa samo obed,ker so pogosto prišli povabljeni gostje, med jedmi pa so spremljali zabavne točke s klovni, plesalkami ali branjem poezije, pač po okusu. Ljudje so se za kosilo oblekli v uglajeno grško oblačilo synthesis, med jedjo pa so sloneli na širokih zofah, po največ tri na eni. Ponavadi so bile zofe postavljene okrog nizke mize. Niso uporabljali vilic, zato so si morali pogosto umivati roke. Pri nekaterih kosilih so se preobjedli, se napili in veseljačili, marsikdaj pa je to bil kulturen dogodek

Pijača - Vino VINARSTVO Rimljani so pili veliko vrst vina, suhega in sladkega. Opisovali so ga kot črno, belo ali rumeno Večino vin je bilo treba popiti v treh, štirih letih po pridelavi. Včasih so jim dodajali okuse, npr. po medu. Vino so pili mešano z vodo – kdor je pil nerazredčeno, je veljal za neukega, čeprav je bilo čisto vljudno, če se ti je rignilo. VINARSTVO Tako vinarstvo kot pridobivanje oliv sta bili (in sta še vedno) zelo pomembni dejavnosti v sončnih sredozemskih deželah, kot je Italija. Seveda so grozdje in olive tudi jedli, ampak sta bila pomembnejša grozdni sok in olivno olje. Pridobivanje vina je bilo že v rimskih časih stara umetnost in so vino v svetu brez kave in čaja še bolj pili kot danes.

Rimski “Fast-Food”

Apicij – Umetnost kuhanja Najstarejša ohranjena kuharska knjiga v zahodnem svetu De re coquinaria (Umetnost kuhanja) je bila napisana v tretjem ali četrtem stoletju, ni pa prav jasno, kdo je njen avtor. Recepti so po vsej verjetnosti delo Rimljana Apicija, ki je živel v 1. st, v knjižni obliki pa naj bi recepte izdal njegov someščan Caelij. Umetnost kuhanja zgodovinarjem nudi čudovit vpogled v vsakodnevno življenje Rimljanov – izvemo predvsem, kaj so jedli in pili ter kako so pripravljali jedi. Plinij starejši je zapisal, da se je slavni gurman Apicij gibal v krogih blizu rimskemu cesarju Tiberiju. Apicij je bil tako obseden z odkrivanjem novih specilaitet, da je svoje pujse hranil s figami, saj je verjel, da bo njihovo meso zato še boljše. Izumil je precej jedi, ki so jih celo Rimljani opisali kot pretiravanje.

Apicij – Umetnost kuhanja Svoje kuharske izume ter izume svoji predhodnikov naj bi popisal v dveh knjigah, ki pa sta v naslednjih stoletjih doživeli številne spremembe. A dokaza, da je rokopis iz prvega stoletja zares obstajal, niso našli. Zgodovinarji menijo, da so bili recepti, kasneje zbrani v Umetnosti kuhanja, verjetno namenjeni poklicnim kuharjem oz. kuharjem sužnjem, ki so služili pri bogatih gospodarjih. Navodila za pripravo jedi so zelo zapletena in vključujejo sestavine (npr. jezike flamingov), ki so si jih lahko privoščili le bogati Rimljani. Umetnost kuhanja je razdeljena na deset poglavij; kar šest od njih je namenjenih pripravi mesnih in ribjih jedi (meso, dve poglavji o perutnini, štirinožci, morska hrana in ribe). Knjiga je danes najbolj slavna kuharica z recepti jedi, ki so jih oboževali Rimljani, Apicij pa je doživel žalosten konec. Seneka je zapisal, da je Apicij naredil samomor, potem ko je zapravil vse premoženje za hrano in ugotovil, da ne bo mogel več jesti tako razkošno, kot je bil navajen.

Dober tek!

Pripravil: Teo Hribovšek 1.C Mentor: prof. Tomaž Kremžar Ljubljana, januar 2007

Viri: Kako so živeli Rimljani? Apicij - Umetnost kuhanja Medmrežje