Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

PRAZGODOVINSKI ČLOVEK

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "PRAZGODOVINSKI ČLOVEK"— Zapis predstavitve:

1 PRAZGODOVINSKI ČLOVEK

2 AVSTRALOPITEK Zadnja živalska oblika pred nastankom človeka je bil AVSTRALOPITEK ali južna človeku podobna opica. Najstarejše ostanke človečnjaka so našli v Afriki – pred približno 3,5 milijona leti (Lucy). Živeli so v skupinah ter se ukvarjali z nabiralništvom in lovom.

3 Lucy – najstarejše okostje človečnjaka so našli v Etiopiji
Lucy – najstarejše okostje človečnjaka so našli v Etiopiji. Spada v skupino avstralopitekov in je že hodila pokonci.

4 HOMO HABILIS – spretni človek
Prvi človek se je pojavil med 2 in 1.5 milijoni let, ko se je iz človečnjakov razvil HOMO HABILIS ali SPRETNI ČLOVEK. Živel je v vzhodni Afriki ( v Keniji ). Gradil je preprosta bivališča, pri delu že uporabljal orodje iz kamna, lesa, kosti. Velik okoli 1,4 metra, imel bolj vzravnano držo in manjšo čeljust.

5

6 Homo habilis

7 HOMO ERECTUS- pokončni človek
je živel tudi izven Afrike, njegove ostanke so našli na ozemlju današnje Kitajske, Izraela in na otoku Javi. Najstarejše najdeno okostje iz Afrike je staro 1,9 milijona let. Hodil je vzravnano. Pri iskanju in pripravi hrane je uporabljal kamnito orodje. Prvi človek, ki začne uporabljati ogenj.

8

9 Ogenj je ljudem omogočal: ► toploto ► kuhanje hrane, ► zaščito pred
KAJ JE POMENILO ODKRITJE OGNJA ● Ljudje so ogenj spoznali naključno. . Ogenj je ljudem omogočal: ► toploto ► kuhanje hrane, ► zaščito pred divjimi živalmi, ► svetlobo, ► druženje

10 NEANDERTALEC je dobil ime po najdišču Neandertal blizu Dusseldorfa v Nemčiji. Najstarejše najdeno okostje je staro let. Imel je močne kosti, masivno ter štrlečo lobanjo in gibljiv vrat. Bil je nizke rasti, čokat, noge je imel kratke in mišičaste. Izumrl je pred približno leti. Bil je izredno spreten lovec, Živali ni uporabljal le za hrano ampak tudi za kožo, iz katere je izdelal preprosto obleko.

11 neandertalec

12 neandertalec

13 HOMO SAPIENS SAPIENS – misleči človek
Neposredni prednik človeka. v Evropo je verjetno prišel preko Balkanskega polotoka pred leti. Iznašel je kopje, lok harpuno …

14 Razvoj človeka (avstralopitek, Homo habilis, Homo erectus, neandertalec, Homo sapiens)

15


Prenesi ppt "PRAZGODOVINSKI ČLOVEK"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google