Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

ORJAŠKI LIGENJ.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "ORJAŠKI LIGENJ."— Zapis predstavitve:

1 ORJAŠKI LIGENJ

2 SPLOŠNO

3 LOV NA ORJAŠKE LIGNJE Lignji so težki od 9 kg do 27 kg. Gre za tako imenovane Humboldtove orjaške lignje. Že vse od petka pa so na nočnem ribolovu številni ribiči. Nekateri lovijo lignje za kulinarično ponudbo, spet drugi pa bi radi le doživeli kakšen je občutek, ko ujameš tako veliko žival. Orjaški lignji lahko zrastejo do 1,8 metra in so težki okoli 45 kilogramov.

4 ZANIMIVOSTI Orjaški lignji lahko v dolžino zrastejo celo do 13 metrov. So precej razširjena vrsta in jih lahko najdemo v vseh svetovnih morjih. Ti ogromni lignji že vrsto stoletij burijo domišljijo mornarjev in ribičev, saj naj bi celo napadali ladje in se spopadali s kiti. Največ takšnih lignjev živi v severnih morjih – najdemo jih v vodah Nove Fundlandije, Norveške in britanskih otokov. Živijo tudi v toplejših morjih, in sicer v vodah Južne Afrike, Nove Zelandije in Avstralije. Strokovnjaki pravijo, da orjaški lignji, tako kot vsi glavonožci, rastejo zelo hitro. V treh letih že dosežejo težo okrog 500 kilogramov. Leta 1933 so na obali severovzhodne Kanade našli naplavljenega mrtvega lignja, ki je v dolžino meril kar 22 metrov.

5 2000 METROV POD MORSKO GLADINO
Lignja, ki živi 2000 metrov pod morsko gladino, so ujeli na video posnetek. Gre za malce grozljivo žival, ki je zelo redka. Morski biologi menijo, da do sedaj niso videli odraslega primerka. Na posnetku, ki je nastal v Mehiškem zalivu v bližini naftne ploščadi Perdido, bitja iz globin lebdijo tik nad morskim dnom. Perdido je sicer eno najglobljih naftnih črpališč na svetu. Video so posneli septembra lani in od takrat so si ga z zanimanjem ogledovali delavci na naftni ploščadi. Nekega dne pa je eden od njih posnetek poslal National Geographicu, ki je dragocenost predstavil javnosti.

6 KONEC HVALA ZA POSLUŠANJE


Prenesi ppt "ORJAŠKI LIGENJ."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google