Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

2. javni razpis pri podukrepu 6

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "2. javni razpis pri podukrepu 6"— Zapis predstavitve:

1 2. javni razpis pri podukrepu 6
2. javni razpis pri podukrepu 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete za leto 2016

2 Pravne podlage Uredba (EU) št. 1305/2013 Evropskega parlamenta in Sveta Uredba (EU) št. 1306/2013 Evropskega parlamenta in Sveta Uredba (EU) št. 1310/2013 Evropskega parlamenta in Sveta Delegirana uredba Komisije (EU) št. 640/2014 Delegirana uredba Komisije (EU) št. 807/2014 Izvedbena uredba Komisije (EU) št. 808/2014 Izvedbena uredba Komisije (EU) št. 809/2014 PRP RS Uredba o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete

3 Cilja podpore: izboljšanje starostne strukture nosilcev kmetijskih gospodarstev, izboljšanje konkurenčnosti kmetijskih gospodarstev. Predmet podpore: dodelitev nepovratnih sredstev mladim kmetom za vzpostavitev kmetije in kmetijske dejavnosti.

4 Osnovni podatki o javnem razpisu
Tip javnega razpisa: zaprti Razpisana sredstva: Sklop A: EUR Sklop B: EUR Skupaj 12 mio EUR, od tega 80 % EKSRP, 20 % proračun RS Datum objave: Sprejem vlog: od do do 24. ure Možno število: 86 točk, vstopni prag: 26 točk ARSKTRP: pregled, obdelava vlog, izdaja odločb

5 Upravičenec Mladi kmet, ki je na dan oddaje vloge na javni razpis star od 18 do vključno 40 let, ima ustrezno poklicno znanje in ustrezno usposobljenost ter prvič vzpostavlja kmetijo. Fizična oseba – nosilec KMG – kmetije. Ustrezna starost: 18. rojstni dan => ….. => dan pred 41. rojstnim dnem Ustrezno poklicno znanje: (najmanj) nižja poklicna izobrazba kmetijske ali kmetijstvu sorodne smeri (gozdarska, lesarska, živilsko predelovalna, naravovarstvena, veterinarska) ali (najmanj) nižja poklicna izobrazba nekmetijske smeri in pridobljen certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije s področja kmetijstva ali kmetijstvu sorodne dejavnosti najmanj IV. ravni zahtevnosti.

6 Upravičenec Ustrezna usposobljenost:
najmanj 3 leta delovnih izkušenj na KMG, kar dokazuje: s pokojninsko in invalidsko zavarovalno dobo iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti (izjava upravičenca) ali s članstvom na kmetiji (podatki v RKG – izjava upravičenca) ali z izkušnjami iz opravljanja kmetijske dejavnosti (izjava nosilca KMG na katerem je te izkušnje pridobil).

7 Upravičenec Vzpostavitev kmetije pomeni, da je upravičenec izpolnil 3 korake: postal izključni lastnik ali solastnik kmetije (pravnomočni sklep o vpisu v ZK), postal nosilec kmetije (RKG), vzpostavil knjigovodstvo (v skladu z računovodski standardi v povezavi s sedemmestnim kontnim načrtom ali FADN) ali izpolnil prvi mejnik/cilj iz poslovnega načrta. 1. in 2. korak morata biti opravljena v obdobju največ 24 mesecev pred oddajo vloge na javni razpis, vendar pred oddajo vloge na javni razpis, 3. korak po oddaji vloge na javni razpis. Lastnik ali solastnik več kot 50 % površin kmetije je postal v 24 mesecih pred oddajo vloge na javni razpis. Prenos kmetije je v celoti izveden z dnem, ko je prenesena lastninska pravica na vseh nepremičninah, ki sestavljajo kmetijo.

8 Upravičenec Nosilec KMG je lahko v RKG vpisan več kot 24 mesecev pred oddajo vloge na javni razpis, v kolikor v pred tem obdobjem: - še ni prejel sredstev iz naslova ukrepov skupne kmetijske politike, razen ukrepa 111 iz PRP ali ukrepa 1 iz PRP , - kmetija, katere nosilec je bil pred tem obdobjem, ni imela v RKG vpisanih GERKov.

9 Upravičenec Ob oddaji vloge na javni razpis ima lahko vzpostavljeno knjigovodstvo za primarno kmetijsko dejavnost na svoje ime, vendar ga ni smel vzpostaviti več kot 24 mesecev pred oddajo vloge na javni razpis, velja pa tudi: - če knjigovodstvo ni v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi v povezavi s priporočenim enotnim sedemmestnim kontnim načrtom ali v skladu z metodologijo FADN, mora to storiti najkasneje v začetku novega leta po datumu izdaje odločbe o pravici do sredstev, kar se šteje kot zaključek vzpostavitve kmetije, - če je knjigovodstvo v skladu z zgornjo alinejo, se kot zaključek vzpostavitve kmetije šteje izpolnitev prvega mejnika ali cilja iz PN. Dokazilo o izpolnitvi mejnika oziroma cilja mora poslati na ARSKTRP v roku 30 dni po izpolnitvi.

10 Splošni pogoji za vstop v podukrep
Upravičenec: ne sme biti izključen iz prejemanja podpore po tretjem odst. 57. člena ZKme-1, imeti mora stalno prebivališče na ozemlju RS, ob oddaji vloge na JR mora imeti poravnane vse davčne obveznosti do države, ne sme biti v osebnem stečaju, imeti mora odprt transakcijski račun v skladu s 35. členom ZKme-1.

11 Specifični pogoji za vstop v podukrep
1. Upravičenec postane lastnik kmetije na podlagi: izročilne pogodbe, darilne pogodbe, pogodbe o preužitku, pravnomočnega sklepa o dedovanju, pogodbe o dosmrtnem preživljanju s priloženo smrtovnico oziroma drugim dokumentom, ki dokazuje smrt prenosnika, kupoprodajne pogodbe.

12 Specifični pogoji za vstop v podukrep
Kmetijo sestavljajo zemljišča in pripadajoči objekti, ki se nahajajo na območju RS in vsa pripadajoča vgrajena oprema za opravljanje kmetijske dejavnosti. Prenosnik ali prenosnik in njegov zakonski ali zunajzakonski partner ali partner registrirane istospolne skupnosti preneseta kmetijo z vsemi pripadajočimi objekti, kmetijskimi in gozdnimi zemljišči, vključno s pripadajočimi objekti, ki so namenjeni opravljanju kmetijske dejavnosti. Prenosnik mora prenesti tudi vse solastninske deleže nepremičnin, partner mora prenesti vse solastninske deleže, ki jih ima v solasti s prenosnikom, nepremičnine izključno v njegovi lasti pa niso obvezni predmet prenosa. Iz prenosa ne smejo biti izključeni objekti za rejo živali. 2. Pravni posel med sorojenci ali zakonskimi ali zunaj zakonskimi partnerji ni dovoljen.

13 Specifični pogoji za vstop v podukrep
Kaj lahko prenosnik obdrži zase: stanovanjske objekte, površine v obsegu največ 0,5 ha zemljišč vključno z objekti, ki ležijo na teh zemljiščih in so namenjeni uporabi teh zemljišč, deleže v agrarnih skupnostih, objekte namenjene opravljanju dopolnilne dejavnosti na kmetiji, v kolikor mladi kmet ni nosilec te dopolnilne dejavnosti, objekte in zemljišča namenjene nekmetijskim dejavnostim, če upravičenec ni nosilec teh dejavnosti.

14 Specifični pogoji za vstop v podukrep
3. Velikost kmetije s katero vstopa v podukrep: 6 ha PKP => …. => 80 ha PKP v upravljanju Če ima v upravljanju manj kot 6 ha PKP, lahko vstopi v podukrep, če ima v reji 15 => … => 160 GVŽ istovrstnih živali za vzrejo ali če je imetnik 60 => … => 200 čebeljih družin. Mladi kmet, ki presega kateregakoli od zgornjih vstopnih pragov: 80 ha PKP ali 160 GVŽ ali 200 čebeljih družin, ne izpolnjuje pogojev za vstop v podukrep.

15 Specifični pogoji za vstop v podukrep
4. Kmetija s katero upravičenec vstopa v podukrep ustreza opredelitvi mikro oziroma malih podjetij. 5. V letu objave JR mora biti za kmetijo vložena ZV. 6. Vlogi mora priložiti poslovni načrt za obdobje treh let, v katerem prikaže gospodarski razvoj kmetije in prispevek k horizontalnim ciljem. 7. Za prenos kmetije s katero upravičenec vstopa v podukrep še niso bila dodeljena sredstva iz ukrepa 112 v PRP in v 6.1 v PRP

16 Poslovni načrt 1. Izhodiščno stanje kmetije,
2. mejniki in cilji, ki so ključni za razvoj kmetije, 3. opis dejavnosti, ki so potrebni za razvoj dejavnosti kmetije. Mejniki in cilji se nanašajo na kmetijsko dejavnost ali dopolnilne dejavnosti, katerih končni proizvod je kmetijski proizvod iz priloge I. k Pogodbi o delovanju EU. V primeru naložbenih razvojnih ciljev upravičenec v PN opredeli višino sredstev za pokritje teh ciljev.

17 Mejniki Obvezni: - vzpostavitev knjigovodstva predpisanega v JR (točka ), v kolikor ob vstopu v podukrep še ni vzpostavljen v predpisani obliki, - zaposlitev, če je načrtovana, - izpolnitev pogoja aktivnega kmeta. Neobvezni: - prilagoditev obstoječim standardom EU, ki se uporabljajo za kmetijsko proizvodnjo in varstvo pri delu (17. člen Uredbe št. 1305/2013/EU) v 24 mesecih od dneva dokončne vzpostavitve kmetije.

18 Cilji Obvezni: ki prispevajo h gospodarskemu razvoju kmetije: povečanje obsega proizvodnih kapacitet ali povečanje konkurenčnosti KMG, ki prispevajo k doseganju enega od horizontalnih ciljev (v nadaljnjem besedilu: HC): inovacije, varstvo okolja, podnebne spremembe.

19 Cilji Neobvezni: ohranitev obsega proizvodnih kapacitet,
trženje kmetijskih proizvodov, prispevek k doseganju cilja inovacije kot drugi HC, prispevek k doseganju cilja okolje kot drugi HC, prispevek k doseganju cilja podnebne spremembe kot drugi HC, sodelovanje in dvig kakovosti proizvodov, izobraževanje.

20 Izbor mejnikov in ciljev za PN
Mladi kmet mora v PN predvideti izpolnitev vseh obveznih mejnikov, najmanj enega iz vsake alineje navedene pri obveznih ciljih ter najmanj enega od neobveznih ciljev. Dodatno lahko izbere neobvezni mejnik in neobvezne cilje.

21 Izbor mejnikov in ciljev za PN
zaposlitev knjigovodstvo v skladu s točko JR aktivni kmet po lastnem izboru: prilagoditev obstoječim standardom EU IZBOR CILJEV: povečanje obsega proizvodnih kapacitet ali povečanje konkurenčnosti KMG eden od horizontalnih ciljev kot obvezni eden od neobveznih ciljev kot tretji obvezni cilji po lastnem izboru

22 Točkovnik SOCIALNO EKONOMSKI VIDIK 71 Starost upravičenca 16
Merila Max. št. točk A. SOCIALNO EKONOMSKI VIDIK 71 1. Starost upravičenca 16 2. Izobrazba upravičenca 15 Povečanje obsega proizvodnih kapacitet na podlagi katerih upravičenec vstopi v podukrep (PKP; GVŽ, čebelje družine) 10 Prispevek k doseganju horizontalnega cilja okolje 5 Prispevek k doseganju horizontalnega cilja inovacije Prispevek k doseganju horizontalnega cilja podnebne spremembe in prilagajanje nanje Vključenost kmetije v sheme kakovosti hrane Vključenost kmetije v ukrep dobrobit živali Vključenost upravičenca v izobraževanje B. GEOGRAFSKI VIDIK Lokacija kmetijskega gospodarstva je na območju z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Več kot 50 % kmetijskih zemljišč v uporabi kmetijskega gospodarstva je na območju z OMD. Lokacija kmetijskega gospodarstva glede na stopnjo registrirane brezposelnosti po občinah, pri čemer se upošteva podatek Statističnega urada Republike Slovenije.   Lokacija kmetijskega gospodarstva je v občini, kjer je delež nosilcev kmetijskih gospodarstev, starih nad 55 let, večji od slovenskega povprečja, pri čemer se upošteva izračun, ki temelji na podatkih iz RKG.   Skupaj točk: 86

23 Obveznosti upravičenca od izdaje odločbe o pravici do sredstev do izplačila drugega obroka
Najpozneje v 9 mesecih od datuma izdaje odločbe o pravici do sredstev začeti z izvajanjem PN, če še nima vzpostavljenega predpisanega knjigovodstva, ga mora vzpostaviti z začetkom novega leta po datumu odločbe o pravici do sredstev, dokazilo o vzpostavitvi knjigovodstva mora poslati najkasneje do 31. januarja v letu vzpostavitve; knjigovodstvo se mora glasiti na upravičenca, voditi ga mora najmanj tri obračunska leta oz. celo obdobje izvajanja PN, pošiljanje knjigovodskih podatkov vsako leto do 31. marca, ostati mora nosilec in lastnik kmetije s katero je vstopil v podukrep ter opravljati mora kmetijsko dejavnost na kmetiji najmanj do izplačila drugega obroka, do izplačila drugega obroka ne sme zmanjšati obsega PKP v upravjanju ali št. GVŽ ali št. čebeljih družin za več kot 10 %, pri čemer mora še vedno izpolnjevati pogoj 6 ha PKP, 15 GVŽ ali 60 čebeljih družin,

24 Obveznosti upravičenca od izdaje odločbe o pravici do sredstev do izplačila drugega obroka
obsega kmetije v lasti ne sme zmanjševati, razen v primeru razlastitve ali omejitve lastninske pravice v javno korist, če je vstopil v sklop A in se je zavezal, da se bo zaposlil, mora to storiti v roku 9 mesecev od datuma odločbe o pravici do sredstev; za polni delovni čas pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovan (zavarovalne podlage: 051, 052 in 007 v povezavi s podlago 064 in 065) zaposlitev na kmetiji mora ohranjati najmanj do izplačila drugega obroka, Vsako leto, vključno z letom izplačila drugega obroka mora oddati ZV,

25 Obveznosti upravičenca od izdaje odločbe o pravici do sredstev do izplačila drugega obroka
najpozneje v 18 mesecih od datuma vzpostavitve kmetije mora izpolniti pogoj aktivnega kmeta in ta pogoj izpolnjevati najmanj do izplačila drugega obroka, po prejemu odločbe mora označiti vir sofinanciranja na sedežu kmetije, pred izplačilom drugega obroka mora na zahtevo agencije poročati o izpolnjevanju mejnikov in ciljev iz PN, imeti mora zbrano, datumsko urejeno dokumentacijo in omogočati mora dostop do dokumentacije na podlagi katere so bila dodeljena sredstva.

26 Sprememba obveznosti po izdaji odločbe o pravici do sredstev
Če upravičenec ne more izpolniti katerega od izbranih ciljev, ki jih je načrtoval v PN, lahko v skladu s 54. členom ZKme-1 na ARSKTRP vloži en obrazložen zahtevek za zamenjavo razvojnega cilja z drugim, ki pa mora biti točkovno enako ali višje ovrednoten, zagotoviti pa mora, da so razvojni cilji kljub spremembi v skladu z zahtevami JR, če upravičenec v 36 mesecih od datuma izdaje odločbe o pravici do sredstev ne more izpolniti mejnikov in ciljev v skladu s PN, lahko v roku za izpolnitev PN vloži en obrazložen zahtevek za podaljšanje roka za vložitev zahtevka za izplačilo drugega obroka; rok za izpolnitev PN se lahko podaljša za največ 12 mesecev.

27 Finančne določbe Pavšalna nepovratna pomoč.
Sklop A mladi kmetje, ki so zaposleni na prevzeti kmetiji, ali v PN načrtujejo zaposlitev v roku 9 mesecev od datuma odločbe o pravici do sredstev: ,00 EUR. Sklop B ostali mladi kmetje: ,00 EUR. Prvi obrok 70 % dodeljenih sredstev. Drugi obrok 30 % dodeljenih sredstev.

28 Vloga in postopek za dodelitev sredstev
Zaprti javni razpis: vloge se vlagajo od prvega delovnega dne od poteka treh tednov od datuma objave JR do datuma zaprtja JR: – Oddajanje vlog ločeno na sklop A in sklop B. Vloge se razvrščajo ločeno v seznam prejetih in popolnih vlog po posameznih sklopih.

29 Vlaganje vlog Vloga je sestavljena iz prijavnega obrazca in prilog.
Vlaganje e – vlog: potrebno je pridobiti kvalificirano digitalno potrdilo in se prijaviti v informacijski sistem ARSKTRP preko spletnega mesta na naslovu: Vlaganje vlog v fizični obliki: prijavni obrazec, ki je vnesen v informacijski sistem je potrebno natisniti in ga z izpisom id. kode in podpisom vlagatelja skupaj s prilogami poslati priporočeno na naslov: Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Dunajska 160, 1000 Ljubljana ali oddati na vložišču ARSKTRP.

30 Etiketa za naslavljanje !!!
Pošiljatelj: Prispetje vloge (izpolni AKTRP) Naziv: Naslov: Št. KMG MID: 2. Javni razpis za podukrep 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete za leto (obkroži): Prejemnik: Sklop A (mladi kmetje z zaposlitvijo oziroma s predvideno zaposlitvijo na prevzeti kmetiji) Sklop B (mladi kmetje, ki niso zaposleni na prevzeti kmetiji, niti tega ne načrtujejo) REPUBLIKA SLOVENIJA Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja Dunajska 160 1000 Ljubljana NE ODPIRAJ – VLOGA NA JAVNI RAZPIS !

31 Obvezna dokazila k vlogi na JR
Vloga brez obveznih dokazil se v skladu s tretjim odstavkom 52. člena ZKme-1 zavrne brez pozivanja na dopolnitev. Obvezna dokazila so: poslovni načrt z vsemi obveznimi vnosnimi polji, notarsko overjena listina, ki je dokazilo o medgeneracijskem prenosu ali nakupu, izjava o pridobljeni izobrazbi.

32 Obravnava vlog Preveritev popolnosti,
v primeru nepopolnosti ali nerazumljivosti ARSKTRP pošlje poziv k dopolnitvi, upravičenec mora dopolnitev poslati v skladu s pozivom in v predpisanem roku za dopolnitev, vloge, ki ne izpolnjujejo vstopnih pogojev, se zavrnejo,

33 Obravnava vlog sredstva se odobrijo popolnim in vsebinsko ustreznim vlogam prispelim na javni razpis, ki izpolnjujejo pogoje iz Uredbe o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete (UL RS, št. 55/15 in 38/16), minimalni vstopni prag je 26 točk (30 % vseh možnih točk), vloge, ki ne dosežejo min. vstopnega praga, se zavrnejo, med vlogami, ki dosežejo 26 točk se izbere tiste, ki dosežejo višje število točk, do porabe razpisanih sredstev, vloge, ki izpolnjujejo pogoje za vstop in presežejo min. vstopni prag, vendar razpoložljiva sredstva ne zadostujejo za dodelitev, se zavrne,

34 Obravnava vlog upravičencu se sredstva odobrijo z odločbo o pravici do sredstev, ki jo izda ARSKTRP, v skladu s 60. členom Uredbe 1306/2013/EU ARSKTRP ne odobri vlog za podporo in zahtevkov za izplačilo sredstev, če ugotovi, da je upravičenec umetno ustvaril pogoje za izpolnitev zahtev za pridobitev podpore.

35 Vlaganje zahtevka za izplačilo sredstev
Upravičencu iz sklopa A, ki je ob oddaji vloge na javni razpis že zaposlen na prevzeti kmetiji ali pa je v sklopu B, se prvi obrok izplača na podlagi odločbe o pravici do sredstev, v primeru, ko upravičenec v PN načrtuje zaposlitev na kmetiji, mora po zaposlitvi na ARSKTRP poslati zahtevek za izplačilo prvega obroka, zahtevku priloži izjavo o vključitvi v ustrezna zavarovanja, zahtevek za izplačilo drugega obroka mora upravičenec poslati na ARSKTRP v skladu s časovnim načrtom iz odločbe o pravici do sredstev, pogoja za izplačilo drugega obroka sta izpolnitev mejnikov in ciljev in izpolnjevanje obveznosti.

36 Obvezne sestavine zahtevka za izplačilo drugega obroka
Poročilo o izpolnitvi mejnikov in ciljev, dokazila o izpolnitvi mejnikov in ciljev, ki se glasijo na upravičenca, stroške za naložbene razvojne cilje je potrebno dokazati z dokazili o porabljenih sredstvih za ta namen, za nakup mehanizacije in opreme: izjava o vključitvi stroja ali opreme v proizvodni proces, fotografija predmeta naložbe, kopije listin z identifikacijskimi podatki (originale hrani v svoji evidenci), za nakup živali: listine, ki se glasijo na upravičenca in omogočajo identifikacijo živali, izpolnjevanje aktivnega kmeta: odločba iz sheme neposrednih plačil, OMD, ekološko kmetovanje ali dobrobit živali.

37 Obvezne sestavine zahtevka za izplačilo drugega obroka
gradbena dela morajo biti opravljena v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov, urejanje prostora, varstvo kulturne dediščine in varstvo okolja, stroški, ki so nastali za namen izpolnitve naložbenih razvojnih ciljev tega javnega razpisa, niso upravičeni do financiranja iz naslova ostalih ukrepov PRP , izplačilo drugega obroka se izvrši na podlagi popolnega in utemeljenega zahtevka za izplačilo po opravljenih kontrolah, podatki o končnih prejemnikih se objavijo na spletni strani ARSKTRP v skladu s 111. členom Uredbe 1306/2013/EU.

38 Izvedba kontrol in neizpolnjevanje obveznosti
Kontrole izvaja ARSKTRP, pravilnost izvajanja podukrepa 6.1 lahko izvaja tudi MKGP, neizpolnitev ali kršitev obveznosti se sankcionira, sankcije so opredeljene v katalogu kršitev in sankcij, ki je priloga JR, če je neizpolnitev ali kršitev obveznosti nastala zaradi višje sile in o nastanku višje sile upravičenec ali njegov pooblaščenec obvesti ARSKTRP v 15 delovnih dneh od dneva nastanka oz. od dne, ko je upravičenec ali njegova pooblaščena oseba to možna storiti, se šteje, da kršitev ali neizpolnitev ni podana,

39 Izvedba kontrol in neizpolnjevanje obveznosti
višja sila ali izjemne okoliščine so določene v drugem odstavku 2. člena Uredbe 1306/2013/EU (smrt upravičenca; dolgotrajna nezmožnost upravičenca za delo; huda naravna nesreča, ki resno prizadene KMG; uničenje objektov za živino na KMG zaradi nesreče; epizootska bolezen ali bolezen rastlin, ki prizadene del ali vso živino oziroma kmetijske rastline upravičenca; razlastitev celotnega ali velikega dela kmetijskega gospodarstva, če te razlastitve ni bilo mogoče pričakovati na dan oddaje vloge na javni razpis), o višji sili ali izjemnih okoliščinah odloča ARSKTRP, ki na podlagi prejetih dokazilu upravičencu izda odločbo.

40 Priloge JR Katalog kršitev in sankcij
Skrajšana oblika kataloga kalkulacij Seznam mejnikov in ciljev Seznam nacionalnih poklicnih kvalifikacij Seznam naložbenih razvojnih ciljev Seznam mehanizacije Sadni izbor in sortna lista Etiketa za naslavljanje vlog na JR INFO točke Navodila za označevanje

41 Kontaktni podatki Forum: https://forum2.arsktrp.gov.si/
E – naslov: Novice: Hvala za pozornost.


Prenesi ppt "2. javni razpis pri podukrepu 6"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google