Beseda življenja Maj 2010.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Jezusovo vstajenje.
Advertisements

Sv. Monika (mati sv. Avguština)
OTROKOVE PRAVICE.
4. poglavje Otroci so dar.
EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI ŠMARJE PRI JELŠAH 16. – 22. SEPTEMBER
osupljiv in očarljiv pogled na stvarnost …
presenetljivo in očarljivo…
Moj domači kraj, varna pot v šolo
VZORNIKI, IDEALI , AVTORITETE
MODRE BESEDE ZA DRUŽINO Nauk 5 za 4. maj 2019.
MANIFEST MOŠKIH (enkrat za vedno)
BESEDE MATERE MARGARETE.
Spomladansko srečanje članov ŽPS
Bilo je nekega dne ... Nekoč je bil otok, na katerem so živela vsa čustva in vrednote človestva: Dobra volja, Žalost, Spoznanje ... Med njimi tudi Ljubezen.
SODBA NAD BABILONOM Nauk 12 , 23. marec 2019.
Prvi izziv: EVHARISTIJA.
Ovrednotenje izvedbe ciljev
KURIKULUM Slovenija - Finska Pripravila: Anja ŠTRUMBELJ.
Vsi, ki ste žejni, vsi utrujeni, pridite k vodi, potopite srce v Mé.
Skupaj čez šesti zlati most
ZA TEBE.
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
Model neformalnega izobraževanja september, 2018
HVALNICA BOŽJI LJUBEZNI
POVRATNI SVOJILNI ZAIMEK
Sandro Botticelli Predmet:Umetnost.
PREVZETNOST IN PRISTRANOST
Venera ? & ? 2008/2009.
Gea Gračner Projektna naloga pri informatiki in zgodovini
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Znamenje Ljubezni izdelal Antonio Barone; prevod: Peter Pipan; delna priredba: Aljaž vir: qumran2.net; Premišljevanja ob RV, Ljubljana 1942.
SLOVENSKI ZAMEJCI.
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMET druga in/oz. tretja triada
Robert Hooke.
Kako nastane zemljevid
Iz knjige Po sledeh matere Margarete
Postajam bližnji Kateheze za odrasle.
Grafične enote.
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
Križ je vsak moj trenutek lahko ga sprejmem ali ne.
Češčenje sv. Blaža je med vernim ljudstvom zelo razširjeno
Molitev nedolžnega, ki ga preganjajo
Anton Aškerc: MEJNIK.
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
DNEVNIK ANNE FRANK.
Kje je luna ko je ne vidimo ?
Bog nas kliče po imenu En sam Duh razdeljuje številne darove, ki bogatijo eno samo Cerkev: je Avtor različnosti, a istočasno je Ustvarjalec enosti. Duh.
Prošnja za odpuščanje in varstvo
Beseda življenja Marec 2009.
Prestopiti Rubikon in Kocka je padla
LUNA OŠ Polje Februar 2012 Mentorica: __________________
Visoka pesem.
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
Edmond Rostand.
3glav by night.
 LOGOTIP.
Antoine Laurent de Lavoisier
MONITORJI (katodni).
Tora in Talmud.
KRŠČANSTVO.
Če zares poznaš Jezusa, potem je nemogoče, da tega ne bi želel deliti z drugimi Prosimo Gospoda, da ne bi izgubili te prenavljajoče mladosti, da ne bi.
ZA TEBE.
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
KVIZ ZA UČENCE 4. IN 5. RAZREDA OSNOVNE ŠOLE
VEM! za kolesarje NALOGA 2. SKLOPA
Skupaj čez peti zlati most
1.
KONFLIKT KKKKK.
I G R A STEKLENIH BISEROV
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

Beseda življenja Maj 2010

»Kdor me ljubi, tega bo ljubil moj Oče in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodel.« (Jn 14,21)

V Jezusovem zadnjem govoru je v središču ljubezen: Očetova ljubezen do Sina, naša ljubezen do Jezusa, ki je v tem, da spolnjujemo njegove zapovedi.

Tistim, ki so poslušali Jezusa, v njegovih besedah ni bilo težko zaznati odmeva iz modrostnih knjig: »Ljubezen je pokorščina njenim postavam«, in: »z lahkoto se da spoznati – Modrost – tistim, ki jo ljubijo«. Predvsem pa ima to, da se bo Jezus razodel tistemu, ki ga ljubi, svojo starozavezno vzporednico v Mdr 1,2, ki pravi, da se bo Gospod razodel tistim, ki vanj zaupajo.

Smisel te Božje besede, ki jo predlagamo, je torej v tem: kdor ljubi Sina, tega ljubi Oče in tudi Sin mu vrača ljubezen in se mu razodeva.

»Kdor me ljubi, tega bo ljubil moj Oče in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodel.« (Jn 14,21)

Tako Jezusovo razodetje pa zahteva, da ljubimo. Ne moremo si predstavljati kristjana, ki ne bi imel te gonilne sile, tega naboja ljubezni v srcu.

Ura ne gre, ne kaže časa – in lahko bi rekli, da niti ni ura – če ni navita. Tako kristjan, ki ni vedno v težnji, da ljubi, ne zasluži imena kristjan.

To pa zato, ker so vse Jezusove zapovedi povzete v eni sami: v zapovedi ljubezni do Boga in do bližnjega, v katerem moramo videti in ljubiti Jezusa.

Ljubezen ni zgolj čustvenost, ampak se kaže v konkretnem življenju, v služenju bratom, zlasti tistim, ki so nam blizu, začenši z majhnimi stvarmi, z najbolj preprostimi pozornostmi.

Karel de Foucauld pravi: »Kadar koga ljubimo, smo zelo stvarno v njem, smo v njem z ljubeznijo, v njem živimo z ljubeznijo, ne živimo več v sebi, nismo “navezani” nase, smo “zunaj sebe”.«

In zaradi tega ljubimo še bolj in poglabljamo odnos z bližnjimi. Zaradi te ljubezni si utre pot v nas njegova luč, Jezusova luč, kakor je obljubil: »Kdor pa me ljubi … se mu bom razodel.« Ljubezen je vir luči: ko ljubimo, bolj razumemo Boga, ki je ljubezen. In zaradi tega ljubimo še bolj in poglabljamo odnos z bližnjimi.

Ta luč, to ljubeče spoznavanje Boga je torej pečat, dokaz resnične ljubezni. Lahko jo doživljamo na razne načine, saj v vsakem izmed nas dobi luč drugačno barvo, drugačen odtenek.

Vendar ima skupne značilnosti: razsvetljuje nas glede Božje volje, daje nam mir, vedrino in zaradi nje vedno na novo umevamo Božjo besedo.

To je topla luč, ki nas spodbuja, da vse bolj zanesljivo in urno stopamo po poti življenja.

Kadar nam zaradi senčnih strani življenja postane korak negotov, kadar bi nas tema resnično ustavila, nas bo ta evangeljska beseda spomnila, da se luč prižiga z ljubeznijo in da bo zadoščalo eno samo konkretno dejanje ljubezni, četudi majhno (molitev, nasmeh, beseda), da nam da tisto iskrico luči, ki nam bo omogoča iti naprej.

Kadar se ponoči peljemo s kolesom, pademo v temo, če se ustavimo Kadar se ponoči peljemo s kolesom, pademo v temo, če se ustavimo. Če pa ponovno začnemo vrteti pedale, bo dinamo dajal potrebno svetlobo, da bomo videli cesto.

Tako je v življenju: dovolj je, da spravimo v gibanje ljubezen, tisto pravo, tisto, ki daje, ne da bi kaj pričakovala, da v sebi prižgemo vero in upanje.

»Kdor me ljubi, tega bo ljubil moj Oče in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodel.« (Jn 14,21) “Beseda življenja”, mesečnik Gibanja fokolarov. Tekst: Chiara Lubich, maj 1999. Komentar Besede življenja je preveden v 96 jezikov, doseže več milijonov oseb iz vsega sveta preko tiska, radia, TV in interneta – vse informacije najdete na www.focolare.org Grafična izdelava Anna Lollo v sodelovanju z don Placido D’Omina (Sicilija - Italija) PPS je preveden v več jezikov in je objavljen na www.santuariosancalogero.org