Tora in Talmud.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Andreja Hafner Krek, prof. defektologije
Advertisements

AVTOR:KATJA STRAŠEK, 9.B MENTOR:ROK GODEC ŠOLSKO LETO:2010/2011
Luka Sagadin 7.r. Republika SRBIJA.
BESEDE MATERE MARGARETE.
MLADI RAZISKOVCI dr. Mitja SLAVINEC
SODBA NAD BABILONOM Nauk 12 , 23. marec 2019.
Ovrednotenje izvedbe ciljev
Družinska pismenost nekoč in danes
KRŠČANSTVO ime boga/bogov sveti dan/dnevi mesto čaščenja obredi
Skupaj čez šesti zlati most
SOCIALNA DRŽAVA IN DRŽAVA BLAGINJE & POMEN IN VLOGA NACIONALNE DRŽAVE
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
Machu Picchu.
Zlatin dnevnik Dnevnik Zlate Filipović je nastal sredi razbite hiše,
NEWTONOVI ZAKONI fizika

Sandro Botticelli Predmet:Umetnost.
ŽIDOVSTVO.
KDAJ SE JE POJAVILA KNJIGA
Belorusija.
AVSTRIJA Avtor:.
PREVZETNOST IN PRISTRANOST
BUDIZEM.
HINDUIZEM IN BUDIZEM.
Venera ? & ? 2008/2009.
Judovstvo v SLOVENIJI.
ISLAM الإسلام.
Prežihov Voranc- Lovro Kuhar
Referat pri slovenščini
Arabske države.
Iacobus gallus CARNIOLUS
Iz knjige Po sledeh matere Margarete
Kamilica Biologija.
Gospa Bovaryjeva (Gustave Flaubert: Madame bovary)
PROJEKTNA NALOGA PRI PREDMETU INFORMATIKA
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
Projektna naloga pri zgodovini
Finska-dežela tisočerih jezer
NOVA ZELANDIJA Pripravil:.
Republika SRBIJA.
Dr. Samo Rugelj 21. maj, 2014 NEKAJ PREMISLEKOV O VREDNOTENJU KAKOVOSTI KNJIG ZA ODRASLE NA SLOVENSKEM dr. Samo Rugelj 21. maj,
BAROK Slovenščina.
Merkur in Venera.
Sofokles: Antigona.
JUDOVSTVO.
SAHARA Atlas:
NAPOLEON BONAPARTE 3/10-probie 7/1.
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
Beseda življenja Marec 2009.
ROBERT NESTA MARLEY.
Moč cerkve IN VLOGA SAMOSTANOV
LUNA OŠ Polje Februar 2012 Mentorica: __________________
Visoka pesem.
Edmond Rostand.
(JAKOB PETELIN GALLUS)
GALAKSIJE.
STEREOTIPI.
Luka Sagadin 7.r. Republika SRBIJA.
DUHOVNA IN POSVETNA MOČ CERKVE
KRŠČANSTVO.
PLANET ZEMLJA.
ISLAM.
KRAŠKI POJAVI Opiši slike. Kaj predstavljajo?
BABILON.
Glasba, hrana, ples in zakon
BIZANTINSKA DRŽAVA.
MADŽARSKA  (Magyar Koztársaság).
Beseda življenja Maj 2010.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

Tora in Talmud

Tora Torá ali Pentatevh (Peteroknjižje) pomeni pet Mojzesovih knjig. Tora je hebrejska beseda, ki pomeni učenje, nauk, navodila. Je najbolj pomemben dokument judovstva in predstavlja temelj Svetega pisma. Za Jude je to njihova zgodovina, predpisana oblika božje službe in pa knjiga s popisom verskih obredov. Napisana je v stari hebrejščini. Je najbolj sveta knjiga in zaradi njene svetosti se je ni dovoljeno dotikati z rokami. Judje Toro sprejemajo kot božjo besedo, čisto resnico, katero je Bog razodel Mojzesu na gori Sinaj. Z vernega juda je živeti po tori oz. upoštevati pravila.

5 Mojzesovih knjig V hebrejščini se pet Mojzesovih knjig imenuje po besedah, s katerimi se začenjajo: Prva Mojzesova knjiga se imenuje v izvirniku Berešit (hebrejsko= V začetku), latinsko Genesis = Stvarjenje Druga Mojzesova knjiga se imenuje v izvirniku Šemot (hebrejsko = Imena), latinsko Exodus = Izhod Tretja Mojzesova knjiga se imenuje v izvirniku Vajikra (hebrejsko = Poklical je), latinsko Leviticus = Levitik Četrta Mojzesova knjiga se imenuje v izvirniku Bemidbar (hebrejsko = V puščavi), latinsko Numeri = Števila Peta Mojzesova knjiga se imenuje v izvirniku Devarim (hebrejsko = Besede), latinsko Deuteronomium iz grščine = Drugo izrekanje (ponovitev) postave

Tora in plašč Po zahodnem izročilu so zvitki tore pod vezenim plaščem, po vzhodnem izročilu iz Severne Afrike in Bližnjega vzhoda pa v trdni posodi. Krona je simbol tore, ker je krona slava judovskega življenja. Lev je splošni judovski simbol, prvotno povezan z judovskim rodom V hebrejščini piše “Krona tore.”

Zanimivosti V tori je 148 zapovedi, 365 prepovedi in vse skupaj 613 božjih navodil za izraelsko ljudstvo. Ko judovski deček postane “BAR MICVA” (sin postave) je to slovesnost za družino in skupnost. Odidejo v sinagogo in deček prvič izkoristi vse pravice. Takrat tudi na glas prebere odlomek iz tore in iz prerokov. Po nekje podobno praznujejo tudi pri dekletih.

Talmud Talmud (v prevodu:napotki, učenje) je zbirka pisanih diskusij med rabini, nanašajoč se na judovsko pravo, etiko, etnologijo in zgodovino. Je najpomembnejše delo ustne oblike Tore. Domneva se, da je v pisno obliko Talmudske spise skozi stoletja ustvarjalo okoli 2.500 rabinov. Najpomembnejše komentarje k Talmudu je prispeval Salomon Ben Izak, francoski učenjak. Besedila talmudskih tekstov so pogosto citirana v rabinski literaturi, celotna zbirka Talmudskih del pa se imenuje tudi Šas (prevod hebrejskega izraza za Mojzesovih deset zapovedi).

Kolikor globlje koplješ v toro, toliko več zakladov odkriješ. Isaac Beshevis Singer

Viri: Myrtle Langley, Religija, pomurska založba 1998,(str. 44,45) Wikipedia, www.wikipedia.org/tora oz. talmud (zadnje spremembe 16. februarja 2008) 3.12.2009 (talmud - wikipedia) Unterman, Alan. Judovstvo. Mladinska knjiga, Ljubljana, 2001. Judovska enciklopedija Slike: http://imageshack.us/ http://images.google.si/