GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Advertisements

SREČKOKOSOVEL ŽIVLJENJE IN DELA.
IVO ANDRIĆ srbski književnik in diplomat
ZGRADBA ROMANA IN VSEBINA Roman sestavlja 8 poglavij, v katerih se prepletata dve zgodbi. Prva prikazuje vojno dogajanje v letu 1943, zlasti partizanske.
Predstavitev priporočene izbrane literature
Janko kersnik Jara gospoda
KARIERNO SVETOVANJE.
Michael Jackson.
Ivan cankar: podobe iz sanj
Odkril penicilin (antibiotik proti vnetju)
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI
KURIKULUM Slovenija - Finska Pripravila: Anja ŠTRUMBELJ.
Družinska pismenost nekoč in danes
Vsem udeležencem se zahvaljujemo za obisk!
Jean-Baptiste de Lamarck
Petra Štuhec dipl.inž.agr.ek
JOHANNES BRAHMS.
Milan Dekleva.
Desa muck: blazno resno zadeti
1. DOMAČE BRANJE Alexandre Dumas: Črni tulipan
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
Zlatin dnevnik Dnevnik Zlate Filipović je nastal sredi razbite hiše,
Prešernove ljubezni.
ANTOINE DE SAINT-EXUPERY
Ivan Cankar.
Vasilij Vasiljevič Kandinski
CHARLES DARWIN.
Pripravil: KUBA.
PREVZETNOST IN PRISTRANOST
Peter Iljič Čajkovski.
Ime – kar se ponovi/pove.
Emile zola: beznica.
Gea Gračner Projektna naloga pri informatiki in zgodovini
Aleksander Sergejevič Puškin:
11. december, Mednarodni dan gora
CVETJE V JESENI Ivan Tavčar Nataša Štefanac, prof.
Iacobus gallus CARNIOLUS
PROJEKTNA NALOGA PRI PREDMETU INFORMATIKA
Dr. Samo Rugelj 21. maj, 2014 NEKAJ PREMISLEKOV O VREDNOTENJU KAKOVOSTI KNJIG ZA ODRASLE NA SLOVENSKEM dr. Samo Rugelj 21. maj,
STO LET SAMOTE G. García Márquez.
Anton Aškerc: MEJNIK.
DNEVNIK ANNE FRANK.
slovenska moderna ivan cankar
Sofokles: Antigona.
Desa muck: blazno resno zadeti
OŠ. Livade ROBERT SCHUMANN.
Simon jenko: Tilka.
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
Beseda življenja Marec 2009.
MRTVAŠKI PLES Katarina čehulič,
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
(JAKOB PETELIN GALLUS)
LEONARDO DA VINCI Naredil: Predmet: UME.
ˇ Crni tulipan Alexsandre Dumas.
Vinko möderndorfer CESTA
MORSKE DEKLICE.
Če zares poznaš Jezusa, potem je nemogoče, da tega ne bi želel deliti z drugimi Prosimo Gospoda, da ne bi izgubili te prenavljajoče mladosti, da ne bi.
JOHANNES BRAHMS Pripravila:.
DRUGAČNI TODA POSEBNI.
ZLATI OSEL.
Giacomo puccini 8.A.
A. S. Puškin PIKOVA DAMA.
ZA TEBE.
I G R A STEKLENIH BISEROV
Beseda življenja Maj 2010.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ 100 LET SAMOTE

O pisatelju Rojen 6. marca 1928 S starimi staršem je živel v Aracataci. Po dedkovi smrti odide k staršem v Sucre pri 12 letih prejme štipendijo za nadarjene – šolanje v Zipaquiri po maturi se na željo starše vpiše na študij prava v Bogoti izgubi voljo do študija, ter se posveti branju poezije

Močan vtis je na njem pustila Kafkova Preobrazba – začel je pisati. Prva zgodba Tretji odstop - objavljena v liberalnem Bogotskem časopisu L. 1950 opusti pravo, se posveti pisanju in preseli v Barranquillo. prvo veliko delo - novela Pripoved brodolomca– sproži veliko polemik, objavljena šele l. 1970

L.1999 so mu odkrili limfnega raka, leta 2000 pa je perujski dnevnik La Republica napačno poročal o njegovi smrti. Od takrat naprej se osredotoča na pisanje svojih spominov. Prva knjiga je bila objavljena leta 2001 pod naslovom Živim da pripovedujem.

Delo poročevalec, urednik regionalnih časopisov, dopisnik najboljši svetovni pisec magičnega realizma (njegova dela zajemajo tudi druge smeri) za roman Sto let samote je leta l.1972 prejel nagrado Rómula Gallegosa, l. 1982 pa je za svojo kratko prozo in romane prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Romani Huda ura (1962) Sto let samote (1967) Patriarhova jesen (1975) Kronika najavljene smrti(1981) Ljubezen v času kolere (1985) General v svojem blodnjaku (1989) O ljubezni in drugih demonih (1994)

Kratka proza, novele in zbirke Polkovnik nima nikogar, ki bi mu pisal (1961) Žalostne kurbe mojega življenja (2004) Neleposlovna dela Pripoved brodolomca(1970) Poročilo o ugrabitvi (1996) Živim da pripovedujem (2001)

O romanu Sto let samote (1967) Večdimenzionalno zajema več desetletij življenja velike družine Buendía, ni samo odličen primer magičnega realizma, ampak tudi filozofsko razmišljanje o naravi časa in izolacije, pa tudi o povsem vsakodnevnem življenju.

Družinsko drevo Buendía Jose Arcadio Buendia Ursula Iguaran José Arcadio Aureliano Amaranta Rebeca Pilar Ternera Arcadio Aureliano Jose Aureliano Trise Aureliano Centero Aureliano Serrader Aureliano Arcaya Aureliano Amador + 15x Aureliano Santa Sofia de La piedad Remedios, prelepa Jose Arcadio Segundo Aureliano Segundo Fernanda del Carpio Jose Arcadio Renata Remedios Amaranta Ursula Mauricio Babilonia Aureliano Babilonia

osrednji temi: samota in smrt zgradba: spominja na krog in se sestavlja iz majhnih celot. Velikokrat se dogodek, ki je najprej le kratko omenjen, razvozla pozneje. V Macondu se stvari tako dolgo ponavljajo, da so vedno bolj zabrisane na koncu pa se spremenijo v nič. jezik: pretiravanje, stopnjevanje, simbolizmi

Viri in literatura Marquez,G. STO LET SAMOTE. (2008). Tržič: Učila International. Zbirka Žepna knjiga. Ambrož, D. BRANJA 3. [online] http://sl.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garcia_Marquez [online] http://www.themodernword.com/gabo/gabo_biography.html [online] http://www.emka.si/sto-let-samote/PR/28354,408