Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Viri električnih napetosti

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Viri električnih napetosti"— Zapis predstavitve:

1

2 Viri električnih napetosti
DINAMO BATERIJE AKUMULATOR VTIČNICA/ OMREŽNA NAPETOST

3 Kaj je električni tok? Električni tok je usmerjeno gibanje majhnih delcev, ki imajo električni naboj. Ko steče električni tok skozi porabnik, povzroči svetlobni učinek, magnetno polje ali segrevanje snovi. Ločimo enosmerni ali izmenični tok.

4 Električni porabniki

5 Električni krog Če z dvema žicama povežemo žarnico, ta zasveti. Sklenili smo električni krog. Potrebujemo vir napetosti, porabnik in dva vodnika (žici).

6 Sestavni deli katerega porabnika so na slikah?
VENTILATOR KRMILNA ELEKTRONIKA Z NAPAJANJEM

7 Sestavni deli katerega porabnika so na slikah?
VRTEČA KUHALNA POVRŠINA MAGNETRON NAMIG: Proizvaja mikrovalove za segrevanje hrane.

8 VPRAŠANJA ZA PONAVLJANJE
Naštejte nekaj električnih porabnikov v tej učilnici. Katere vire napetosti imajo že prej našteti električni porabniki? Opišite s svojimi besedami kaj je električni tok. Kateri so potrebni pogoji, da steče električni tok v električnem krogu?

9 VPRAŠANJA ZA PONAVLJANJE
Domislite si električni krog, kjer ne bo porabnik žarnica in da bo krog vseeno smiseln. Kako bi preverili, če mikrovalovna pečica zares deluje? Vemo, da deluje ko: a) slišimo zvok iz nje. b) vidimo, da se krožnik znotraj nje vrti. c) bi iz nje dobili bolj toplo hrano, kot pred tem. d) jo vklopimo in se prižge luč in se krožnik znotraj nje vrti.

10 VPRAŠANJA ZA PONAVLJANJE
Električni krog je sestavljen iz: a) vira napetosti, vodnika, stikala, porabnika el. toka. b) vira napetosti, stikala, porabnika el. toka, izoliranega vodnika. c) vira napetosti, žarnice, stikala. d) baterije, vodnika. Kakšno vlogo ima stikalo v električnem krogu? S stikalom: a) sklenemo električni krog. b) prekinemo električni krog . c) sklenemo ali prekinemo električni krog. d) zavarujemo otroke pred električnim tokom.

11 VPRAŠANJA ZA PONAVLJANJE
Kateri učinek električnega toka dosežemo pri mikrovalovni pečici: a) svetlobni učinek. b) magnetni učinek. c) toplotni učinek. d) mehanski učinek. Uporaba mikrovalovnih pečic je v primerjavi s klasično pečico: a) hitra. b) nevarna. c) poceni. d) enostavna. e) A in C. 1) Saj jo lahko kupimo v skoraj vsaki trgovini. 2) Samo pritisnemo gumb in že segreva hrano. 3) Spremeni hrano v zdravju škodljivo. 4) Saj se znotraj nje vrti krožnik. 5) Mikrovalovi segrevajo hrano.

12 Zanimivosti KRATKI STIK – povezava med pozitivnim in negativnim polom električnega vira napajanja. Baterija se izprazni.

13 Zanimivosti STRELA je električna razelektritev do katere pride zaradi statične elektrike med zemljo in oblaki ali med obema oblakoma. Zrak se spremeni iz električnega izolatorja v električni prevodnik.

14 Zanimivosti PRVA MIKROVALOVNA PEČICA je bila patentirana leta 1945, leta 1947 pa je bila tudi izdelana. Visoka je bila kar 1,8 m, težka pa 340 kg.

15 Zanimivosti ZAKAJ SE SEGREVA HRANA V MIKROVALOVNI PEČICI?
s sevanjem mikrovalov v hrano prisili molekule v hrani, da se pričnejo premikati. to so molekule vode, maščob in sladkorjev. premikanje molekul opazimo kot sprememba temperature snovi

16 Zanimivosti Merska enota za električno napetost je Volt (V), imenovana po italijanskem fiziku Alessandru Volti, ki je iznašel prvo električno baterijo.

17 Zanimivosti Merska enota za električni tok je Amper (A).
Določena je v vakuumu, v katerem sta položena neskončno dolga, ravna, vzporedna vodnika, med katerim je razdalja en meter. Po vsakem od njiju teče stalen tok jakosti 1A. Poimenovana je po francoskem fiziku Andre - Marie Amperu. Po njem se imenuje tudi Amperov zakon.


Prenesi ppt "Viri električnih napetosti"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google