NATRIJ PRIPRAVILA:.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Lastnosti kisika in reakcije z drugimi elementi
Advertisements

ali PREHODI MED AGREGATNIMI STANJI
Možnosti uporabe merilnikov Vernier in programske opreme Logger Pro
ŠTEVILA PRIBLIŽNO RAČUNANJE PRIBLIŽNO RAČUNANJE
UČINKI SONCA.
ESTRI.
ZEOLITI.
Seminarska naloga iz fizike
RADIOAKTIVNI ODPADKI Radioaktivni odpadki so snovi, katerih uporaba ni več možna ali smiselna Radioaktivni odpadki lahko nastanejo v različnih agregatnih.
ALUMINIJ PRIDOBIVANJE.
PREHODNI ELEMENTI.
ŽLAHTNI PLINI.
Petra Flajnik Gimnazija KRANJ
Kavčuk.
Alkohol.
ŽELEZO, JEKLO IN RJAVENJE
AMINI.
KEMIJA.
Vitamin B12.
Silicij Simbol Si vrstno število 14 relativna atomska masa 28,0855.
ELEKTROLIZA – PRIDOBIVANJE ALUMINIJA
Natrijev klorid Mentorici: Avtor:
KEMIJSKO RAVNOTEŽJE.
Alkohol kot gorivo.
ALKOHOLI.
ELEKTRARNE.
Kemija.
Kamilica Biologija.
Reaktivnost ogljikovodikov
VITAIN E IN F.
MINERALI.
POGOSTE SPOJINE ALKALIJSKIH ELEMENTOV
BELJAKOVINE.
ONESNAŽEVANJE VODA.
Voda po kemijsko Voda ali sistematično oksidan je kemijska spojina in polarna molekula, pri standardnih pogojih tekočina s kemijsko molekulsko formulo.
NAJPOMEMBNEJŠE KARBOKSILNE KISLINE
ŽLAHTNI PLINI PREDMET:Kemija.
KOVINE.
Robert Hooke.
ONESNAŽEVANJE ZRAKA LETALSKI PROMET.
SVINČEV AKUMULATOR.
Merkur in Venera.
ZEMELJSKO – ALKALIJSKE KOVINE
JEDRSKA ENERGIJA Atomi (sestavni deli vsake snovi) so tudi vir energije – jedrske energije Jedrska energija je rušilna moč atomskih bomb, daje pa tudi.
BAZE IN KISLINE.
AMINI.
Katja Muc, 1.a Gimnazija Šiška, 2011
HALOGENI ELEMENTI.
Halogeni elementi in žlahtni plini
KISIK.
AMINOKISLINE.
Učinek tople grede.
GALVANSKI ČLENI SKOZI ZGODOVINO
Luigi Galvani.
Avtor: Mentor: Razred:
Antoine Laurent de Lavoisier
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
ALKALIJSKE KOVINE.
PLANET ZEMLJA.
HITROST KEMIJSKIH REAKCIJ
HUMPHRY DAVY 1778 – 1829.
Soli.
DROGE.
VETRNE ELEKTRARNE RAČUNALNIŠKA PREDSTAVITEV
JEDRSKA ENERGIJA.
Avtor: PREDSTAVIL BOM KOVINO
GLAVNI VZROKI ONESNAŽEVANJA
NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI
Sončna energija.
Zapis predstavitve:

NATRIJ PRIPRAVILA:

Zgodovina elementa : · Letnica odkritja: 1807 ·        Kdo je odkril: Humphrey Davy ·        Kako je bil odkrit: Izoliral ga je z elektrolizo raztaljenega natrijevega hidroksida. Ime elementa izvira iz egipčanskega imena neter - soda. Humphrey Davy

NAHAJALIŠČE: - natrij je šesti najpogostejši element v zemeljski skorji, vedno se pojavlja v spojinah. - nahaja se v mineralih, v naravni vodi in v organizmih. Minerali so kamena sol, čilski soliter, kriolit, albit.

PRIDOBIVANJE: - zaradi negativnega standardnega elektrodnega potenciala ga je mogoče dobiti le z elektrolizo taline natrijevega hidroksida ali s pomočjo evtektične zmesi s 60% kalcijevega klorida v Downovi celici.

UPORABA: Natrij je mehka kovina z nizkim tališčem, ki se uporablja za močna svetilna telesa (natrijeve pare), kot hladilno sredstvo v nekaterih jedrskih reaktorjih, za pridobivanje natrijevega cianida, peroksida, indiga, tetraetilsvinca, za sušenje etra in drugih organskih topil, ki ne vsebujejo halogenov.

SPOJINE ELEMENTA: -pri gorenju natrija na zraku lahko nastane več vrst oksidov (Na2O, Na2O2 in NaO2). Oksidi so bazični, ki pri reakciji z vodo reagirajo do hidroksidov. Na2O + H2O ---> 2NaOH - natrijev hidroksid, NaOH, lahko pridobijo s kavstifikacijo sode. Na2CO3 + Ca(OH)2 ---> 2NaOH + CaCO3(odfiltrirajo)

NaOH veže vodo iz atmosfere (je zelo hidroskopičen) NaOH veže vodo iz atmosfere (je zelo hidroskopičen). Raztopina natrijevega hidroksida je močno bazična in nevtralizira kisline, tako da nastanejo soli. NaOH + HCl ---> NaCl + H2O - hidroksidni ion, OH-, sodeluje kot Lewisova baza.

natrijevi halogenidi so topni v vodi natrijevi halogenidi so topni v vodi. Zaradi tega, ker polarizacijski učinek kationa pada z naraščajočim radijem, se zmanjša sposobnost privlaka molekul vode in zato NaCl ne tvori hidratov. Natrijev klorid ali kuhinjska sol je bistveni del naše prehrane. - natrijev hidrid je značilen anionski hidrid in močan reducent. - natrijev karbonat, Na2CO3, pridobivajo po Solvayevem postopku. Natrijev karbonat je topen v vodi in raztopina te soli je zaradi hidrolize bazična. CO32- + H2O <---> OH- + HOCO-2 - zaradi te reakcije natrijev karbonat uporabljajo kot bazo pri titracijah ter v papirni in tekstilni industriji.

ZANIMIVOSTI: - natrijev hidrogenkarbonat je trdna spojina imenovana tudi soda bikarbona, pecilni prašek. - skoraj vse spojine natrija so topne v vodi, zato je potrebno za dokazovanje njihovih prisotnosti v spojini, drugačen pristop. Tu ne veljajo preprosti test obarjanja. Najboljše je, da se uporabljajo, kot kvantitetivni testi, plamenske reakcije. Ob prisotnosti natrija se plamen obarva rumeno. - natrijevi kationi so pomembni v živih celicah saj skupaj s kalijevimi kationi regulira živčne impulze.

NALOGE: Opazuj natrijev klorid! Ponovi vse o natriju! Napiši 3 formule v katerih je natrij!