1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Šolska prehrana IV. osnovna šola Celje.
Advertisements

PREHRANJEVALNE VERIGE
MOJIH 5 ČUTOV Klavdija Štrancar.
PREDMET: Varno in zdravo okolje
BESEDILO Zvezdice bele, bele snežinke, padajo, padajo tiho z neba.
PREVENTIVNI UKREPI PRI ZASTRUPITVAH
EKOŠOLA KOT NAČIN ŽIVLJENJA
ŽIVA BITJA IZMENJUJEJO SNOVI Z OKOLICO IN JIH SPREMINJAJO
Področje delovanja družbe VinKom.
Milijonar Rastline in živali
Lekarna Boga.
Klavdija Štrancar.
ŽIVA BITJA IZMENJUJEMO SNOVI Z OKOLICO IN JIH SPREMINJAJO
UČINKI SONCA.
Glive Meta Tušar.
RAKI.
Maščobe v prehrani.
SLADKORNA BOLEZEN (diabetis mellitus)
Kmetijstvo izdelala: mentor:.
Vpliv alkohola in drugih mamil na delovanje živčevja
ŠC PET SREDNJA ŠOLA POŠTE EKONOMIJE IN TELEKOMUNIKACIJE
Predstavitev za organizme
Za pripravo zajtrka se za kuhanje ter peko uporablja energija
Vitamin B12.
Urša Sodja, 8.b Kenguru Koala VREČARJI Vombat Tasmanski vrag.
Vreme 1.
KEMIJSKO RAVNOTEŽJE.
KRATKOVIDNOST IN DALJNOVIDNOST
ANOREKSIJA.
VITAIN E IN F.
Kit (catecea).
FERMENTACIJA.
BELJAKOVINE.
Mladi in kajenje.
Voda po kemijsko Voda ali sistematično oksidan je kemijska spojina in polarna molekula, pri standardnih pogojih tekočina s kemijsko molekulsko formulo.
DROGE.
ONESNAŽEVANJE ZRAKA LETALSKI PROMET.
LOČEVANJE ODPADKOV IN SKRB ZA OKOLJE
PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.
? RAK ?.
Vplivi na rast populacije
KAMPILOBAKTERIOZA Campylobacter jejuni.
Anketa o šolski prehrani 2019/2019
BAZE IN KISLINE.
VESOLJE.
Diabetes mellitus ali sladkorna bolezen
SAHAROZA.
POSLEDICE NEZADOSTNE PREHRANE
Sesalci – Mammalia.
AMINOKISLINE.
STRUPI in PLESNI.
Učinek tople grede.
Obolenja in poškodbe dihal
DROGE.
BOLEZNI ZARADI POMANJKANJA HRANILNIH SNOVI
 LOGOTIP.
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
RAST ZOB IN HIGIENA USTNE VOTLINE
OSEBNA HIGIENA.
BIOTSKA RAZNOVRSTNOST V MEDIJIH
MIKROVALOVNA PEČICA predmet: Fizika.
DROGE.
KROMPIR Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana
VETRNE ELEKTRARNE RAČUNALNIŠKA PREDSTAVITEV
Kaj je stres? Stres je pojem iz psihologije, beseda je bila prvič uvedena že v 17. stol Nanaša se na posledice ne zmožnosti organizma.
OBTOČILA.
JEDRSKA ENERGIJA.
Predstavitev Amazonskega
GLAVNI VZROKI ONESNAŽEVANJA
NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI
Zapis predstavitve:

1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA NARAVOSLOVJE IN TEHNIKA 5 ŽIVA BITJA IZMENJUJEJO SNOVI Z OKOLICO IN JIH SPREMINJAJO 1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA M. Pavlin, OŠ Stopiče, PŠ Podgrad

Kaj se bomo naučili? Kakšen je pomen pestre in uravnotežene prehrane, kateri so vzroki in kakšne so posledice podhranjenosti in prevelike hranjenosti, razvrščati živila glede na njihov izvor.

Na jedilnih listih v restavracijah in na našem vsakodnevnem jedilniku je veliko različnih jedi.

Hrana je sestavljena iz različnih SNOVI. V hrani so poleg vode še ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini in minerali.

Jemo zato, da smo MOČNI. Iz maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov dobimo ENERGIJO, ki jo potrebujemo za delovanje našega telesa.

Jemo zato, da bomo VELIKI. Nekatere snovi, predvsem beljakovine, se VGRAJUJEJO V NAŠE TELO, ko rastemo in se razvijamo.

Jemo zato, da bomo ZDRAVI. Nekatere snovi, predvsem vitamini in minerali, povečajo ODPORNOST telesa.

Živila, v katerih je veliko OGLJIKOVIH HIDRATOV. Ogljikovi hidrati so škrob in sladkor.

Živila, v katerih je veliko BELJAKOVIN. Bljakovine najdemo v vseh vrstah mesa, mleku in mlečnih izdelkih, jajcih.

Živila, v katerih najdemo veliko MAŠČOB. Olje Oreščki – oreh, lešnik, kikiriki,... Margarine, masla Slanina, suho meso

Na jedilnem listu za človeka je hrana RASTLINSKEGA in ŽIVALSKEGA IZVORA. SADJE IN ZELENJAVA MESO IN MESNI IZDELKI

Nekateri ljudje zaradi svojega prepričanja ne jedo mesa – VEGETARIJANCI. Vegetarijanska prehrana je prehrana brez mesa ali proizvodov živali, kot so teletina, svinjina, piščanec, ribe.

Vegetarijanska prehrambena piramida:

Večina ŽIVIL je sestavljena iz različnih snovi. V različnih živilih je količina posameznih snovi različna. V večini živil je največ vode. V solati in zelenjavi je največ vode,mineralov in vitaminov, nekaj ogljikovih hidratov, beljakovin in najmanj maščob. V belem kruhu je največ ogljikovih hidratov z veliko različnih mineralov in malo različnih vitaminov, malo manj vode, nekaj beljakovin in še manj maščob. V polnozrnatem kruhu je največ vode, nekaj manj ogljikovih hidratov z veliko različnih mineralov in malo različnih vitaminov, kar nekaj beljakovin in zelo malo maščob.

Na živilih najdemo podatke o KOLIČINI POSAMEZNIH SNOVI, ki jih vsebuje 100 g živila.

Nekatera živila se hitro pokvarijo, nekatera pa ne. Fižol v zrnju imamo lahko v omari tudi eno leto. Mleko in mlečni izdelki se na sobni temperaturi pokvarijo že v nekaj dneh.

Konzervam so dodani KONZERVANSI, zato je njihov rok trajanja lahko tudi daljši od enega leta. KONZERVANSI so snovi, ki preprečijo, da bi se živilo pokvarilo.

Nekatera živila ne vsebujejo konzervansov:

Preden živilo uporabiš, poglej, če mu ni rok trajanja že potekel.

Nekatere snovi so za naše zdravje zelo nevarne Nekatere snovi so za naše zdravje zelo nevarne. Na to nas opozarja znak na embalaži.

Uravnotežena prehrana mora vsebovati vse snovi, ki jih naše telo potrebuje – PIRAMIDA ZDRAVE PREHRANE.

Če se pravilno hranimo, smo bolj zdravi in se bolje počutimo.

Mejne vrednosti telesne teže otrok.

PREMALO in PREVEČ določene vrste hrane lahko ogrozi človeka. Pomanjkanje VITAMINOV zmanjša odpornost telesa. Posledica tega je, da hitreje zbolimo. Pomanjkanje vitamina C povzroča SKORBUT. SKORBUT je bila pred stoletji bolezen mornarjev, saj na ladjah niso imeli svežega sadja in zelenjave. Ta problem so rešili, ko so začeli jesti kislo zelje.

Preveč maščob poveča nevarnost srčnega infarkta.

Mnogi ljudje so PRESUHI, je pa tudi veliko PREDEBELIH LJUDI Mnogi ljudje so PRESUHI, je pa tudi veliko PREDEBELIH LJUDI. Paziti je potrebno na primerno prehrano in veliko gibanja. Debelost povzroča obolenja srca in ožilja.

Nekateri bolniki morajo zelo paziti na svojo prehrano – DIETA. Tisti, ki imajo SLADKORNO BOLEZEN, ne bi smeli jesti živil, ki vsebujejo beli sladkor.

Na Zemlji pridelamo dovolj hrane za vse ljudi, vendar ta ni enakomerno razporejena.

VZROKI ZA LAKOTO so različni: Mnogo ljudi živi v krajih, kjer je zaradi neugodnega podnebja hrano zelo težko pridelati. Suše in poplave so lahko razlog za lakoto. Kadar je vojna, je mnogo ljudi lačnih. Pridelki so uničeni zaradi poplav.

POSLEDICE LAKOTE so lahko nepravilen razvoj otrok, pogostejše bolezni, krajša življenjska doba,...

Obstaja kar nekaj organizacij, ki pomagajo ljudem v stiski z dobrodelnimi akcijami.

Kaj smo se naučili? Vemo, katere sestavine vsebuje človeška hrana. Razumemo pomen pestre in uravnotežene prehrane za zdravje in rast. Vemo, da je voda sestavina večine živil in pijač. Zdravo je jesti 4-6 obrokov na daan. Razvrščamo skupine živil glede na njihov izvor ( rastlinski ali živalski ). Ugotavljamo različno trajnost različnih živil. Vemo vzroke in posledice podhranjenosti in prehranjenosti. Poznamo znak za strupeno snov.

Viri: Učbenik Raziskujemo,gradimo 5, založba DZS. internet