Katja Muc, 1.a Gimnazija Šiška, 2011

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
FIZIKALNE LASTNOSTI ALKANOV
Advertisements

Lastnosti kisika in reakcije z drugimi elementi
ali PREHODI MED AGREGATNIMI STANJI
MOJIH 5 ČUTOV Klavdija Štrancar.
Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije KOMUNALNI ODPADKI
1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
Možnosti uporabe merilnikov Vernier in programske opreme Logger Pro
UTEKOČINJENJE LESA MEHANIZEM UTEKOČINJENJA in tehnologija izdelave
UČINKI SONCA.
ESTRI.
ZEOLITI.
Seminarska naloga iz fizike
RADIOAKTIVNI ODPADKI Radioaktivni odpadki so snovi, katerih uporaba ni več možna ali smiselna Radioaktivni odpadki lahko nastanejo v različnih agregatnih.
Zvezde.
ALUMINIJ PRIDOBIVANJE.
PREHODNI ELEMENTI.
ŽLAHTNI PLINI.
Kavčuk.
ŽELEZO, JEKLO IN RJAVENJE
AMINI.
KEMIJA.
Silicij Simbol Si vrstno število 14 relativna atomska masa 28,0855.
ELEKTROLIZA – PRIDOBIVANJE ALUMINIJA
Natrijev klorid Mentorici: Avtor:
KEMIJSKO RAVNOTEŽJE.
ALKOHOLI.
KRATKOVIDNOST IN DALJNOVIDNOST
PLANETI NAŠEGA OSONČJA
Kemija.
Reaktivnost ogljikovodikov
VITAIN E IN F.
POGOSTE SPOJINE ALKALIJSKIH ELEMENTOV
BELJAKOVINE.
Sonce.
ONESNAŽEVANJE VODA.
Voda po kemijsko Voda ali sistematično oksidan je kemijska spojina in polarna molekula, pri standardnih pogojih tekočina s kemijsko molekulsko formulo.
NAJPOMEMBNEJŠE KARBOKSILNE KISLINE
ŽLAHTNI PLINI PREDMET:Kemija.
Razgradljivost polimerov
KOVINE.
Herpes simplex.
ZEMELJSKO – ALKALIJSKE KOVINE
PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.
NATRIJ PRIPRAVILA:.
BAZE IN KISLINE.
AMINI.
VESOLJE.
HALOGENI ELEMENTI.
Halogeni elementi in žlahtni plini
KISIK.
AMINOKISLINE.
STRUPI in PLESNI.
SOLARIJ Somatologija.
Učinek tople grede.
GALVANSKI ČLENI SKOZI ZGODOVINO
Avtor: Mentor: Razred:
KemijskO in biološkO orožjE
Antoine Laurent de Lavoisier
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
ALKALIJSKE KOVINE.
MORSKE DEKLICE.
ANTOINE LAVOISIER.
HITROST KEMIJSKIH REAKCIJ
HUMPHRY DAVY 1778 – 1829.
MIKROVALOVNA PEČICA predmet: Fizika.
Soli.
Avtor: PREDSTAVIL BOM KOVINO
GLAVNI VZROKI ONESNAŽEVANJA
Vulkani Severna Evropa.
Zapis predstavitve:

Katja Muc, 1.a Gimnazija Šiška, 2011 HALOGENI ELEMENTI Katja Muc, 1.a Gimnazija Šiška, 2011

UVOD Rad plavaš? Vsakdo pozna vonj po kloru, ki ga začutimo, ko vstopimo v bazen. Tega vonja se navzamejo naši lasje, kopalke in koža. Zaradi klora v vodi nas lahko pečejo oči. To snov dajejo v bazen, da se v bazenski vodi ne okužimo s kakšno boleznijo, včasih pa so klor uporabljali kot strupen plin. Na srečo ga je v bazenih tako malo, da nam ne more škoditi

KLOR – značilen halogeni element Klor ima veliko značilnih lastnosti halogenih elementov, ki tvorijo sedmo skupino periodnega sistema. Elementi iste skupine so si med seboj podobni, vendar se navzdol po skupini postopoma spreminjajo. Prvi element fluor je zelo reaktiven, zadnji element astat pa je zelo radioaktiven in se v naravni ne pojavlja.

Lastnosti halogenih elementov So strupeni in imajo neprijeten vonj So nekovine Tvorijo dvoatomne molekule na primer : Pogosto tvorijo spojine s podobnimi formulami ( NaCl, NaBr, NaCI,…) S kovinami tvorijo soli Ioni imajo naboj 1⁻ ( Cl⁻, Br⁻, I⁻ ) Najbolj znana sol je navadna kuhinjska sol NaCl. Vsebuje klor v obliki iona Cl⁻. Drugi halogeni elementi tvorijo podobne soli : natrijev bromid in natrijev jodid.

Spojine med vodikom in halogeni Vsi halogeni elementi tvorijo spojine z vodikom, na primer vodikov klorid, HCl, vodikov bromid HBr, vodikov jodid HI. Vse te spojine so plini, dobro topni v vodi. Vodne raztopine vodikovih halogenidov so kisline. Na primer: vodikov klorid, HCl (g), se raztopi v vodi in dobimo klorovodikovo kislino HCl (aq).

Razlike med halogenimi Elementi Spreminjanje agregatnih stanj navzdol po skupini, od plina do tekočine in trdne snovi. Na sliki je prikazana primerjava vrelišč halogenih elementov. Postopoma se spreminja tudi intenzivnost in barve od blede do temne.

Kemijska reaktivnost halogenih elementov REAKCIJA KLOR BROM JOD Z barvili : hitro razbarva počasi zelo počasi razbarva Z železom : Reakcija zelo burno poteka če na začetku segrevamo železno volno in klor. Nastaja železov klorid . Če železno volno in brom segrevamo reakcija enakomerno poteka. Nastaja železov bromid. četudi železno volno in jod neprestano segrevamo, reakcija telo počasi poteka. Nastaja železov jodid. S kloridi : Ni reakcije! Z bromidi : Izpodrine Brom Z jodidi jod Jod Ni rekacije!

Uporabnost halogenih elementov Fluor : v zobni pasti in pitni vodi, teflonske ponve, potisni plin, hladilne tekočine Klor : PVC, belilo, čiščenje vode, potisni plin, hladilne tekočine, topila za suho čiščenje ( razmaščevanje ), razkužila, pesticidi. Brom : dodatek bencinu, snovi za gašenje Jod : antiseptiki, fotografski film.

VIRI Holman, J. ( 1998 ) : Svet snovi, Učbenik kemije za strokovne in poklicne šole. Maribor : Založba Obzorja http://www.kii3.ntf.uni-lj.si/e-kemija/file.php/1/output/oksidacijsko_stevilo/index.html http://www.google.si/imgres?imgurl=http://beta.finance-on.net/galerije/1270/2.jpg&imgrefurl=http://www.finance.si/galerije/1270/2/&usg=__LdpJZKj3MMBowdHYT9_QkWGugeI=&h=300&w=470&sz=168&hl=sl&start=91&sig2=s0cW0Zx7c9HFHOTiiwUAkw&zoom=1&tbnid=_DU-bKIiBT1kRM:&tbnh=128&tbnw=200&ei=caj4TaG8GoHo-gaNpdT4Bw&prev=/search%3Fq%3Dplavanje%26um%3D1%26hl%3Dsl%26biw%3D1280%26bih%3D667%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=230&page=7&ndsp=15&ved=1t:429,r:1,s:91&tx=122&ty=22&biw=1280&bih=667