EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
VPLIV RELIGIJE NA EKONOMSKO USPEŠNOST
Advertisements

Sv. Monika (mati sv. Avguština)
VARNO S SONCEM Predstavitev dela v programu v šolskem letu 2012/2013
Urice medkulturnega dialoga – muslimanska kultura
SAMOPOSTREŽNA MALICA UTRINKI MALICE TER PREDSTAVITEV DELA
Vloga duševnega bolnika
VZORNIKI, IDEALI , AVTORITETE
MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE
MANIFEST MOŠKIH (enkrat za vedno)
BESEDE MATERE MARGARETE.
Lekarna Boga.
Janko kersnik Jara gospoda
Bilo je nekega dne ... Nekoč je bil otok, na katerem so živela vsa čustva in vrednote človestva: Dobra volja, Žalost, Spoznanje ... Med njimi tudi Ljubezen.
Franz Liszt Pianist Skladatelj
UČENCI 2. C RAZREDA SO RAZMIŠLJALI O
PROPAD RIMSKEGA INPERIJA
JOHANNES BRAHMS.
Desa muck: blazno resno zadeti
Arthur Schopenhauer.
Prešernove ljubezni.
Predstavitev ljudskega običaja - slovenščina
MAGNETI.
HERNANDO CORTEZ.
PREVZETNOST IN PRISTRANOST
Ekstrem na polodprtem intervalu
11. december, Mednarodni dan gora
CVETJE V JESENI Ivan Tavčar Nataša Štefanac, prof.
Življenje v srednjem veku
Zasvojenost z raČunalnikom
Iacobus gallus CARNIOLUS
Iz knjige Po sledeh matere Margarete
Grafične enote.
najbogatejša zbirka srednjeveške posvetne lirike s tristo petindvajsetimi besedili
Gospa Bovaryjeva (Gustave Flaubert: Madame bovary)
Invalidi.
IGRANJE RAČUNALNIŠKIH OZ. VIDEO IGER
Leonardo da Vinci.
DNEVNIK ANNE FRANK.
Sofokles: Antigona.
Desa muck: blazno resno zadeti
Lisa Jewell: Resnica o Melody Brown
OŠ. Livade ROBERT SCHUMANN.
Glasbena vzgoja 8.r.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
Beseda življenja Marec 2009.
BIOLOŠKA SESTAVA PREBIVALSTVA
JOSIP JURČIČ: SOSEDOV SIN
ČAS TELEVIZIJE.
LUNA.
PREDSTAVITEV PROJEKTNE NALOGE
Prestopiti Rubikon in Kocka je padla
Konferenca - Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje POLET v Mariboru Obeti za prihodnost - podaljševanje delovne.
Visoka pesem.
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
Edmond Rostand.
VZROKI ZA SVETOVNO GOSPODARSKO KRIZO
MORSKE DEKLICE.
ZLATI OSEL.
STRES IN DEPRESIJA.
A. S. Puškin PIKOVA DAMA.
Lev Nikolajevič Tolstoj
J.J. ROUSSEAU.
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
Črne luknje.
T E O R I J E (R A Z L A G E) R E V Š Č I N E
NA SPLOŠNO meščansko duhovno in družbeno gibanje 2. polovica 17. stol. – 18. stol. (Francija) 2. polovica 18. stol. – 1809 (pri.
I G R A STEKLENIH BISEROV
Beseda življenja Maj 2010.
PREBERI IN RAZMISLI. V naš razred je prišel deček. S starši se je priselil iz Bosne, iz Sarajeva. Majhen je, temnopolt in skromno oblečen. Težave ima s.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb

OZNAKA Emma Bovary je glavna oseba romana. Z njenim likom, Flaubert uporablja ironijo, s katero kritizira romantiko in raziskuje povezavo med lepoto in pokvarjenostjo ter usodo in lastno voljo. Emma se skozi življenje spušča po poti moralnega in finančnega propada.

ZUNANJOST Bila je zelo lepa in seksapilna, zato se je vanjo zaljubilo kar nekaj moških. Imela je zelo svetlo polt in črne lase, spete v figo. (str. 22)

ZNAČAJ Je moralno pokvarjena in nesposobna sprejeti in ceniti stvarnost svojega življenja (varala je moža). Takšna naj bi postala zaradi pretirano romantičnih romanov, ki jih je brala v otroštvu in samo še povečujejo njeno nezadovoljstvo v življenju. Sanjari o popolnih nemogočih oblikah ljubezni in bogastva. Emma nikoli ne doume, da so njene želje nerazumne, čustveno se distancira od malomeščanske družbe, ki naj bi onemogočala izpolnitev njenih želja.

PROPAD Njen značaj dokazuje v kakšnih pogojih je bil določen položaj ženske v družbi 19.st. Če bi bila Emma tako bogata kot Rodolphe, bi si lahko privoščila življenje kot si ga je želela. Flaubert večkrat dokazuje, da je njen upor proti malomeščanski družbi upravičen. Natančno kaže podrobnosti, s katerimi smeši Homaisovo napihnjeno govorjenje ali Charlesovo neotesano vedenje pri mizi. Te podrobnosti nakazujejo na Emmin neprijetni položaj, ki je značilen za vsako občutljivo osebo v francoski malomeščanski družbi. Njena nezmožnost sprejeti takšno življenje in poizkusi, da bi mu ubežala s prešuštvom in prevarami, predstavljajo moralno zmoto. Te napake jo vodijo v propad in prav tako škodijo nedolžnim osebam v njeni bližini.

Njen neumni mož je ni sposoben razumeti, vendar jo ljubi, ona pa ga prevara. Prav tako tudi njena hčerka Berthe,ki potrebuje materino oporo in ljubezen in je ni nikoli deležna, še več, zaradi Emminega samoljubja in samomora ter Charlesove smrti, je obsojena na garaško delo v predilnici.

EMMA  PREDMET POŽELENJA Tako jo vidijo Charles, Rodolphe, Leon in Justin. Njen edini vpliv na moške, je seksualni. Ko se končuje njeno življenje in obupno išče denar, mora prositi moške zanj in edini način s katerim jih lahko prepriča, je njena seksualnost. Emmino prostituiranje je posledica njenega samouničevalnega zapravljanja.

EMMA / FLAUBERT Flaubert je nekoč dejal: “Gospa Bovary, to sem jaz!”, in veliko poznavalcev književnosti verjame, da je imel v mislih svoj romantični značaj, sentimentalne pobege v domišljijo in melanholijo.