KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Jezusovo vstajenje.
Advertisements

Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
OTROKOVE PRAVICE.
SREČKOKOSOVEL ŽIVLJENJE IN DELA.
Projekcija filma o Nadiži, avtorja Darka Rutarja
D O M I N I K S M O L E 1986 prejel Prešernovo nagrado
OTON ŽUPANČIČ.
ZIMSKI DOŽIVLJAJSKI TABOR Logarska dolina
OKOLICA ŠOLE – DO KODER NAM SEŽE POGLED
Preberite te nasvete, če želite izvedeti, kako: 1 Prilagodite logotip
France Prešeren in njegove pesmi
K O M B I N A T O R I K A   Obravnava posebne naloge povezane s končnimi množicami. Kompleksija je podmnožica končne množice Število elementov v kompleksiji.
Avtor: Mladi Maj ČAROBNI GOZD 4. del.
Strojni vid – stereo vid
Spomladansko srečanje članov ŽPS
Michael Jackson.
Ivan cankar: podobe iz sanj
Postavitev naslova Podnaslov.
F. Prešeren: Hčere svèt 1828 Tema Ideja pogovor med hčerjo in očetom
(ABC informacije + spletne strani)
Zlatin dnevnik Dnevnik Zlate Filipović je nastal sredi razbite hiše,
Criss Angel.
Postavitev naslovnega diapozitiva
Ivan Cankar.
William Shakespeare Ira-Eva Fröhlich.
JAKOB PETELIN GALLUS Učenec: Učiteljica:.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
DNEVNIK ANE FRANK ( Het Achterhuis)
Aleksander Sergejevič Puškin:
JOSEPH HAYDN Izdelala: Mentorica:.
Prežihov Voranc- Lovro Kuhar
Ljudska: GOR ČEZ JEZERO ( GOR ČEZ IZARO)
PROJEKTNA NALOGA PRI PREDMETU INFORMATIKA
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
Federico Garcia Lorca: Vitezova pesem
Janko Kersnik
Križ je vsak moj trenutek lahko ga sprejmem ali ne.
Dr. Samo Rugelj 21. maj, 2014 NEKAJ PREMISLEKOV O VREDNOTENJU KAKOVOSTI KNJIG ZA ODRASLE NA SLOVENSKEM dr. Samo Rugelj 21. maj,
Anton Aškerc: MEJNIK.
Jurij Vega Vipava, november 2007.
AVTOR : NEZVESTA ŽENA Federico Garcia Lorca.
Johann Sebastian Bach Naredil: Mentor:.
DNEVNIK ANNE FRANK.
VESOLJE.
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Beseda življenja Marec 2009.
BUDIZEM.
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Konferenca - Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje POLET v Mariboru Obeti za prihodnost - podaljševanje delovne.
Edmond Rostand.
(JAKOB PETELIN GALLUS)
ZEMLJA - NASTANEK 1. Oblak poln zvezd.
DUHOVNA IN POSVETNA MOČ CERKVE
Vinko möderndorfer CESTA
Če zares poznaš Jezusa, potem je nemogoče, da tega ne bi želel deliti z drugimi Prosimo Gospoda, da ne bi izgubili te prenavljajoče mladosti, da ne bi.
DRUGAČNI TODA POSEBNI.
Klic v stiski.
VALENTIN VODNIK.
TA VESELI DAN ali MATIČEK SE ŽENI
Od RTM do WTF Asja Hrvatin.
A. S. Puškin PIKOVA DAMA.
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
KVIZ ZA UČENCE 4. IN 5. RAZREDA OSNOVNE ŠOLE
I. S. I. S. Edith Stein Gavirate
Čez nekaj trenutkov boš vstopil(a) v čarobni svet…
ZOFIJIN SVET (Jostein Gaarder)
I G R A STEKLENIH BISEROV
Beseda življenja Maj 2010.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.

Odnos poezija Zakaj?

Bela pravljica Križemsvet gredo stopinje, križemsvet gazi po snegu. Bogve, kdo je šel pred mano, bogve, kdo za mano gre. Vse poti so večno stare, vse gredo nasproti smrti. Vsem je na začetku rojstvo, vsak korak je večno nov. Ena izmed njih je moja, nanjo pada, pada sneg.

Vsebina pesmi 1. kitica: vsak človek gre svojo pot in nikoli ne vemo, kdo pred nami je to pot že prehodil, in kdo jo še bo za nami 2. kitica: rojstvo in smrt, vsaka stvar je nekaj novega 3. kitica: veliko neznanih poti, ena izmed njih je znana, a počasi izginja (staranje)

… Naslov: nepričakovan (pravljica - nekaj lepega) Čeprav hodimo iste poti je za vsakega življenje (to je tista črtica med letnicama na nagrobniku) edinstvena izkušnja. Ne moremo se izogniti staranju in smrti.

Zunanja zgradba Kitice (kvartina) Verzi Križemsvet gredo stopinje, križemsvet gazi po snegu. Bogve, kdo je šel pred mano, bogve, kdo za mano gre. Vse poti so večno stare, vse gredo nasproti smrti. Vsem je na začetku rojstvo, vsak korak je večno nov. Ena izmed njih je moja, nanjo pada, pada sneg Kitice (kvartina) Verzi

Notranja zgradba Ponavljanje - anafora Poosebitev Zamenjan vrstni red U _ U l U _ U l _ U Ponavljanje - anafora Poosebitev Zamenjan vrstni red Podvojitev Nepopolna stopica Križemsvet gredo stopinje, križemsvet gazi po snegu. Bogve, kdo je šel pred mano, bogve, kdo za mano gre. Vse poti so večno stare, vse gredo nasproti smrti. Vsem je na začetku rojstvo, vsak korak je večno nov. Ena izmed njih je moja, nanjo pada, pada sneg

Kajetan Kovič Slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec *1931 v Mariboru  † 7. november 2014, Ljubljana gimnazijo (Utonil bi) prejel Prešernovo nagrado obdobje književnosti po drugi svetovni vojni

dela

viri http://www.gorniki-brestanica.si/opisi/2010_sonnblick.html http://bralnica.blogspot.com/2012/12/pesmi-stirih-kajetan-kovic.html http://www.filidaquilone.it/num009milic.html http://www.dijaski.net/slovenscina/snov-zapiski-knjizevnost.html?r=slo_snk_literarna_teorija_04.doc file:///C:/NEZA/URN-NBN-SI-doc-KBFKWHJS.pdf https://www.youtube.com/watch?v=v7vzwIqsQFo https://www.youtube.com/watch?v=Goz42M4tpoY http://med.over.net/forum5/read.php?151,6457007 http://www.delo.si/kultura/nominiranci-za-veronikino-nagrado-so-razkriti.html