ESTRI.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Lastnosti kisika in reakcije z drugimi elementi
Advertisements

Ad MIKROBIOLOŠKA STABILNOST DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA UČINKOVITOST
Različni pogledi na ukrepe za preprečevanje fluktuacije v organizaciji
Možnosti uporabe merilnikov Vernier in programske opreme Logger Pro
Postopek prodaje vozila
UTEKOČINJENJE LESA MEHANIZEM UTEKOČINJENJA in tehnologija izdelave
Glive Meta Tušar.
POPELJITE SVOJ POSEL NA VIŠJO RAVEN !.
Skupni večkratniki, najmanjši skupni večkratnik
Seminarska naloga iz fizike
Maščobe v prehrani.
ALUMINIJ PRIDOBIVANJE.
PREHODNI ELEMENTI.
ŽLAHTNI PLINI.
Petra Flajnik Gimnazija KRANJ
Kavčuk.
Alkohol.
Avtor: Mentor: Razred:
ŽELEZO, JEKLO IN RJAVENJE
ŠC PET SREDNJA ŠOLA POŠTE EKONOMIJE IN TELEKOMUNIKACIJE
Energija.
AMINI.
Kemijska industrija.
KEMIJA.
Silicij Simbol Si vrstno število 14 relativna atomska masa 28,0855.
KEMIJSKO RAVNOTEŽJE.
Alkohol kot gorivo.
ALKOHOLI.
Kemija.
Kamilica Biologija.
Reaktivnost ogljikovodikov
FERMENTACIJA.
PREDSTAVITEV PLANETOV
POGOSTE SPOJINE ALKALIJSKIH ELEMENTOV
BELJAKOVINE.
Sonce.
NASTANEK ATP.
ONESNAŽEVANJE VODA.
NAJPOMEMBNEJŠE KARBOKSILNE KISLINE
ŽLAHTNI PLINI PREDMET:Kemija.
KOVINE.
ORGANSKA NOMENKLATURA
ONESNAŽEVANJE ZRAKA LETALSKI PROMET.
LOČEVANJE ODPADKOV IN SKRB ZA OKOLJE
Merkur in Venera.
NATRIJ PRIPRAVILA:.
Kako in zakaj? Pridi pa ti pokažem!
BAZE IN KISLINE.
AMINI.
IMUNOST in Imunski sistem.
Katja Muc, 1.a Gimnazija Šiška, 2011
HALOGENI ELEMENTI.
Halogeni elementi in žlahtni plini
SAHAROZA.
Zemljin ”sestrski planet”
6. poglavje: Računalniška vezja
KISIK.
ŽIVLJENJE LJUDI V ŠPANIJI
AMINOKISLINE.
STRUPI in PLESNI.
Učinek tople grede.
GALVANSKI ČLENI SKOZI ZGODOVINO
Avtor: Mentor: Razred:
Antoine Laurent de Lavoisier
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
HITROST KEMIJSKIH REAKCIJ
HUMPHRY DAVY 1778 – 1829.
Soli.
NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI
Bolezni kože Naredila:.
Zapis predstavitve:

ESTRI

Kaj so estri ?! organske snovi skupina substituirana hidroksilno skupino reagiramo s karboksilno (nastanek nove skupine –COO-) karboksilni estri obstajajo tudi alkoholni in estri anorganskih kislin (nitroglicerin) nitroglicerin  reakcija trivalentnega alkohola in HNO3 ob prisotnosti žveplove kisline

Poimenovanje Po alkoholu Najprej ime alkilne skupine (propanol  propil) Drugi del po kislini (končnica -oat) Primer: ester butanojske kisline = butanoat http://wordbz.gimptuj.si/wp-content/uploads/naloge1/estri.html

Pri estru z: etanojsko kislino se velikokrat vrine etanoat metanojsko kislino  formiat butanojski kislini  butriat propanojski kislini  propanoat

Triglicerol Masti & olja Združuje 3 hidroksilne skupine Slabo topen v vodi (lipidi) Imena podobna kot soli Pridobivanje z reakcijami kisline (običajno organskimi ) in alkohola v prisotnosti žveplove kisline (služi kot katalizator)

Estrenje  reakcija alkohola in kisline, pri kateri se odcepi voda Estrenje  reakcija alkohola in kisline, pri kateri se odcepi voda.   Obratni postopek je imenovan umiljenje. Alkohol + karboksilne kisline  ester + H2O Hidroliza  kemijska reakcija , pri kateri se določena spojina razcepi z vodo, pri čemer se v en del vgradi hidroksilna skupina, v drug del pa vodik (molekula H2O se namreč razcepi na H+ in OH-) Ester + H2O  alkohol + karboksilna kislina http://projekti.gimvic.org/2002/2b/alkohol/e(s)trenje.htm

Zanimivosti Mnogi estri imajo zanimiv vonj, zato se uporabljajo kot arome: metil butanoat  ananas, jabolko metil benzoat  sadni vonj ylang-ylang(rastlinsko olje, uporabljen pri parfumih) etil formiat  rum etil butanoat  ananas, jagoda etilheptanoat  grozdje etil acetat  staro vino amil acetat  banane, hruške

Pridobivanje estrov Z estrenjem metanola in etanoata: (HCOOH + CH3OH → HCOOCH3 + H2O) Na industrijski način s kombinacijo metanola in ogljikovega monoksida  uporaba kot insekticid za proizvodnjo zdravil (CH3OH + CO → HCOOCH3)

http://hr.wikipedia.org/wiki/Esteri http://wordbz.gimptuj.si/wp-content/uploads/naloge1/estri.html http://www.google.si/imgres?imgurl=&imgrefurl=http%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwikisch&ei=QIU1U83sILGz0QXop4CoBg&ved=0CAIQsCUoAA https://www.google.si/search?q=ylang-ylang&espv=210&es_sm=93&tbm=iAANB-%253B500%iu&usg=__iiKjUGEPh6SGwICNs02YaxNpfrs%3D&sa=X&ei=_rY1U8aDKYeS7AbxqIGgCQ&ved=0CDsQ9QEwAg#imgdii http://projekti.gimvic.org/2002/2b/alkohol/e(s)trenje.htm