Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Zgodovina razvoja nosilcev zvoka

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Zgodovina razvoja nosilcev zvoka"— Zapis predstavitve:

1 Zgodovina razvoja nosilcev zvoka

2

3 Prvi zvok - “Halo” Zvok so prvič posneli leta 1877 na telefonskem repetitorju, ki ga je izumil Thomas Edison (1847 – 1931) pri tridesetih letih. Ta naprava - fonograf, je zapisala zvočne tresljaje kot zareze v kos papirja, ki je tekel preko vrtečega valja. Edison je najprej preizkusil svojo napravo tako, da je v mikrofon, ki pretvori zvok v električne signale, zavpil >Halo<. Besedo so ponovno ustvarili tako, da so papir potegnili pod iglo, ki je bila pritrjena na membrano. Ta mehansko-akustična metoda snemanja je bila v uporabi vse do pojava električnih sistemov v dvajsetih letih.

4

5 Edisonovi posnetki so bili dolgi le kakšno minuto, jeklene igle pa so jih hitro obrabile.
Bellove safirne igle so vrezale neprekinjeno brazdo v valj iz voska: globina brazde je bila odvisna od jakosti zvoka, ki so ga snemali. Ti poznejši posnetki na valju so bili dolgi do 4min.

6 V sredini osemdesetih let
prejšnjega stoletja sta Chichester Bell, bratranec izumitelja telefona, in znanstvenik Charler Tainter uporabila safirno iglo in razvila povoščen valj; ta kombinacija je dala trajnejše posnetke. Inačico na sliki je izdelal Edison okrog l. 1905

7

8 L je Emile Berliner izdelal predhodnika sodobnih posnetkov (plošč) in gramofonov. V poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju so uporabljali za takšno napravo tudi izraz govoreči stroj. Gramofon iz okoli leta 1979 Plošča za 78 vrtljajev v min.

9 Telefon Alexander Bell je l.1876 patentiral prvi telefon, ki je lahko po žici prenašal zvok – govor. Ta telefon je že vseboval prvi mokrofon.

10 Snemanje na trak L je danski izumitelj Valdemar Poulsen izdelal prvi magnetofon. Zvok je snemal na jekleno klavirsko žico. V tridesetih letih sta dve nemški podjetji, Telefunken in I.G.Farben, razvili plastični trak s slojem magnetnega železovega oksida, ki je kmalu zamenjal jeklene žice in trakove.

11 Ta Telegrafon je Poulsen izdelal l
Ta Telegrafon je Poulsen izdelal l.1903; Pogon naprave je bil električen. Napravo so uporabljali u glavnem za diktiranje in za telefonska sporočila. Zvoki so bili posneti na žici.

12 Magnetofon iz petdesetih let ima 3 glave:
1. za brisanje prejšnjih posnetkov 2. za snemanje 3. za reprodukcijo

13 L.1880 sta Heinrich Hertz in Gulielmo Marconi ugotovila, kako je moč nadzorovati električne valove. Prenašanje prek radia je postalo mogoče šele z iznajdbo radijskega oddajnika, k čemer je med drugimi pripomogel tudi Edison.

14 Leta 1948 so se pojavile velike (LP) vinilne plošče
Leta 1948 so se pojavile velike (LP) vinilne plošče. Omogočale so daljši zvočni zapis kakor prejšnje plošče iz šelaka, bile pa so tudi kakovostnejše. Leta 1980 je nastopila revolucija v zapisovanju zvoka. Kompaktne plošče, diskete in digitalni zvočni trakovi (DAT) so nadomestili vinilne plošče.

15 V zadnjih sto letih je kakovost posnetkov od škripajočih zvokov napredovala do kristalno čistega zvoka na kompaktnih ploščah.

16 V sodobnem času snemanje zvoka poteka v zvočno izoliranem studiu
V sodobnem času snemanje zvoka poteka v zvočno izoliranem studiu. Studijski tehnik navadno posname skladbo po delih.

17 Viri: Knjige: Najlepša knjiga o glasbi Izumi
Slikovni pojmovnik – Iznajdbe in odkritja Google slike


Prenesi ppt "Zgodovina razvoja nosilcev zvoka"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google