NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Lastnosti kisika in reakcije z drugimi elementi
Advertisements

Voda teče navzdol Polona Slobodnik, OŠ Bičevje.
PRAZGODOVINA.
1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
„KULINARIČNA DEDIŠČINA” „KULINARIKUS ÖRÖKSÉG”
Načini obratovanja bioreaktorjev
INDIJA dežela tisočerih čudes
Potenciali slovenske industrije
Glive Meta Tušar.
Kitara Avtor:.
BOSNA IN HERCEGOVINA (BiH)
ESTRI.
SOCIALNA DRŽAVA IN DRŽAVA BLAGINJE & POMEN IN VLOGA NACIONALNE DRŽAVE
Seminarska naloga iz fizike
Maščobe v prehrani.
Zvezde.
KRALJEVINA DANSKA.
NEMČIJA Deutschland Germany.
PREHODNI ELEMENTI.
KLARINET.
Kavčuk.
KDAJ SE JE POJAVILA KNJIGA
Alkohol.
CUNAMI Geografija.
ŽELEZO, JEKLO IN RJAVENJE
AVSTRIJA Avtor:.
Suhorobarstvo.
Silicij Simbol Si vrstno število 14 relativna atomska masa 28,0855.
ELEKTROLIZA – PRIDOBIVANJE ALUMINIJA
Vreme 1.
TEHNOLOŠKI POSTOPEK IZDELAVE KRUHA
ELEKTRARNE.
Dejan Zver, direktor trženja Gorenje Surovina d.o.o.
KRATKOVIDNOST IN DALJNOVIDNOST
VITAIN E IN F.
FERMENTACIJA.
POGOSTE SPOJINE ALKALIJSKIH ELEMENTOV
SUPERPREVODNOST.
ONESNAŽEVANJE VODA.
KOVINE.
Opis delovnega postopka:
SVINČEV AKUMULATOR.
PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.
NATRIJ PRIPRAVILA:.
BAZE IN KISLINE.
KANADA.
MARIHUANA legalizirati ali prepovedati
VESOLJE.
(tehnika in tehnologija, 6. razred)
PISARNIŠKO POSLOVANJE & ZALOŽNIŠTVO IN TISK
LUNIN IN SONČEV MRK.
VETRNO KOLO.
BIOLOŠKA SESTAVA PREBIVALSTVA
KAJ SO JEDLI RIMLJANI?.
STRUPI in PLESNI.
Učinek tople grede.
GALVANSKI ČLENI SKOZI ZGODOVINO
Breadboard eletrotehnika.
Seminarska naloga: termografija UPOROVNI TERMOMETER
Uporaba konoplje v gradbeništvu
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
ZEMLJA - NASTANEK 1. Oblak poln zvezd.
Kisel dež.
NEMČIJA Deutschland Germany.
BIOTSKA RAZNOVRSTNOST V MEDIJIH
JEDRSKA ENERGIJA.
ZGODOVINSKI RAZVOJ VEKTORJEV
I G R A STEKLENIH BISEROV
Trobenta.
Zapis predstavitve:

NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI

Kaj je kruh? Je osnovno živilo, spečeno iz testa Testo je iz vode, moke, soli in vzhajalnega sredstva – ponavadi kvasa

Zgodovina kruha Prvi so ga jedli že Egipčani pred 6000 leti Pri nas je bil kruh v preteklosti skoraj že praznik Šele v 20. stoletju se je proizvodnja kruha povečala in danes kruh ni več nekaj nedosegljivega

Sestavine: Kvas, kot vzhajalno sredstvo Moka, ki je narejena iz žita: Pšenica, ječmen, rž, koruza, oves, proso, ajda in druge... Voda Sol

Industrijski postopek izdelave kruha Moko stresejo v mešalnik, kjer dodajo vodo, kvas in gluten za elastičnost kruha. Mešalnik zaprejo in mešajo okoli 12 min, da dobijo testo. Testo pošljejo v napravo, ki oblikuje zaželjeno obliko. Potem testo “počiva”. Testo gre v pečico, ven pride kruh. Se počasi ohladi. Peki ga sortiriajo in odpošlejo v pekarne in trgovine.

Mlini Stroj, naprava, kjer se žito zmelje v moko Poznamo več vrst mlinov: kroglični, mlin na kamne, centrifugalni, skledasti mlin itd. Poganja ga lahko voda, veter, žival, človeška sila – v preteklosti, itd.

Največkrat uporabljena žita in nekaj njihovih lastnosti Pšenica – najstarejša vrsta žita, uporabljena že v Egiptu in na Kitajskem Rž – poleg uporabe v kruhu iz njega pridobivamo tudi špirit, alkohol in sirup Ječmen – je potrebno oluščiti, s tem ga oropamo biološke vrednosti. Vsebuje tudi vitamin b12 Koruza – uporabna v živinoreji, pomembna pri pridobivanju alkohola, raznih kislin Oves – je iz Azije, vsebuje vitamin b1 Proso – poznan že od kamene dobe Ajda – botanično ne spada med žita, izhaja iz Azije

Vrste kruha, glede na moko, iz katere je napravljeno testo Črni kruh - pšenična moka iz neoluščenih semen Beli kruh, ki je narejen iz pšenične moke Polbeli kruh - delno bela in delno črna pšenična moka Polnozrnati kruh - kruh iz različne moke in s celimi semeni

Koruzni kruh Poznamo tudi žemlje oziroma pekovsko pecivo, francoska štruca, sladki kruh itd... Ovseni kruh

Viri: http://sl.wikipedia.org/wiki/Kruh http://en.wikipedia.org/wiki/Bread http://www2.arnes.si/~jutro18/vrste.htm www.zito.si