Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

KLARINET.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "KLARINET."— Zapis predstavitve:

1 KLARINET

2 KAJ JE KLARINET? Klarinet je glasbeni inštrument, ki spada v skupino pihal. Je eden izmed osnovnih inštrumentov simfoničnih, pihalnih in drugih orkestrih. Nepogrešljiv je tudi v ansamblih in drugih komornih skupinah.

3 ZGODOVINA Prvi klarinet je zasnoval Johann C. Denner okoli leta 1690, z nadgradnjo predhodnika chalumeau. Ko se je čez čas razvijal je postal tak kot ga poznamo danes. Prvi skladatelj, ki je uporabil klarinet v simfoniji, je bil Mozart.

4 OPIS Današnji klarineti so narejeni iz ebenovine (črnega, trdega lesa) ali iz grenadila. Cenejši, ki so narejeni iz umetnih materialov imajo manj kakovostni zvok. ebenovona grenadila

5 Sestavni deli klarineta
Ustnik z jezičkom sodček Zgornji del zaklopka Na glavnem delu so nameščene: razne zaklopke, ki s pokrivanjem luknjic omogočajo igranje različnih tonov. Zaklopke in luknje so razporejene tako, da so enostavno dostopne prstom. Spodnji del odmevnik

6 USTNIK in jeziček Ustnik je del, v katerega se piha zrak
Nanj se s pomočjo objemke namesti jeziček. Jeziček je lesena, od pred kratkim pa lahko tudi plastična ploščica, ki vibrira in s tem ustvarja zvok

7 GLAVNA DELA Leva roka se med igranjem oklepa zgornjega dela (bližjega sodčku) Desna drži spodnji del (bližji odmevniku).

8 ODMEVNIK Odmevnik razprši in ojača zvok.
Obstaja v več dolžinah za posamezno vrsto klarineta.

9 VZDRŽEVANJE Po igranju je inštrument poln sline, zato ga je potrebno očistiti s pomočjo krpe z vrvjo in utežjo, katero se spusti skozi celoten inštrument v smeri teka sline.

10 KLARINETISTI Domen Marn iz Sevnice velja za enega od najbolj nadarjenih slovenskih klarinetistov, to potrjujejo tudi številna domača in tuja priznanja.

11 VIRI https://sl.wikipedia.org/wiki/Klarinet

12 VIDEO GRADIVA JAZZ SOLO PETE FOUNTAIN
polka za klarinet- ansambel bratov avsenik izdelava klarineta-buffet TRIO

13 HVALA ZA POZORNOST!


Prenesi ppt "KLARINET."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google