Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Trobenta."— Zapis predstavitve:

1 Trobenta

2 Trobenta je kovinsko glasbilo, po tonskem obsegu najvišje iz skupine trobil.
Sestavljena je iz: #cilindrične cevi (vodena vzporedno v dveh zavojih in se zaključuje z lijakastim odmevnikom) #kotlastega ustnika Današnja trobenta ima tri ventile.

3 Glasbenika, ki igra na ta instrument, imenujemo trobentar (včasih tudi trobentač)
Tako kot ostali trobilni instrumenti, pozna tudi trobenta dušene tone. Dušilec ali sordino je narejen iz lepenke ali kovine, tehnika igranja z dušilcem pa je največkrat v uporabi v jazzovskih skladbah.

4 Zgodovina trobente Zvok trobente je spremljal zgodovino človeštva skozi vsa stoletja. Prve trobente naj bi nastale v starem Egiptu, kjer so jih uporabljali predvsem v vojaške in signalne namene. Ohranjeni sta dve trobenti iz 2. tisočletja pred našim štetjem V umetniškem smislu zasledimo trobento v zgodnjem 12. stoletju. V začetku 17. stoletja so jo začeli uporabljati v orkesterski glasbi. V baroku so za ta instrument komponirali skladatelji Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Haendel, Georg Philip Telemann.

5 Poznamo več vrst trobent:
pikolo trobenta Aida -trobenta, skonstruirana za Verdijevo opero Aida basovska trobenta tudi Wagnerjeva trobenta, skonstruirana za trilogijo Niebelunški prstan vojaška trobenta oziroma signalna trobenta


Prenesi ppt "Trobenta."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google