A. S. Puškin PIKOVA DAMA.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Advertisements

CENI TISTO, KAR IMAŠ! © Pesem ptic.
Sv. Monika (mati sv. Avguština)
Izdelali smo 2. razred.
ZGRADBA ROMANA IN VSEBINA Roman sestavlja 8 poglavij, v katerih se prepletata dve zgodbi. Prva prikazuje vojno dogajanje v letu 1943, zlasti partizanske.
France Prešeren in njegove pesmi
Mladenič, ki je bil zelo zaljubljen, se je nekega dne odločil, da si bo na svoj penis vtetoviral ime ženske, ki jo ljubi.
INFORMATIKA Osnove – temeljni pojmi I.
Specialne knjižnice Specialni knjižničarji = informacijski strokovnjaki Predavanje 2 Izr. prof. Primož Južnič
VZORNIKI, IDEALI , AVTORITETE
Avtor: Mladi Maj ČAROBNI GOZD 4. del.
MANIFEST MOŠKIH (enkrat za vedno)
Bilo je nekega dne ... Nekoč je bil otok, na katerem so živela vsa čustva in vrednote človestva: Dobra volja, Žalost, Spoznanje ... Med njimi tudi Ljubezen.
Michael Jackson.
Ivan cankar: podobe iz sanj
Vsi, ki ste žejni, vsi utrujeni, pridite k vodi, potopite srce v Mé.
ZA TEBE.
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
Dragotin Kette 19. januar 1876 – 26. april 1899.
Ivan Cankar.
HENRIK IBSEN S T R A H O V I, 1881 angleški fjord Helene Alving Alving
THE BEATLES.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
DNEVNIK ANE FRANK ( Het Achterhuis)
Aleksander Sergejevič Puškin:
11. december, Mednarodni dan gora
Deziderij Erazem Roterdamski
CVETJE V JESENI Ivan Tavčar Nataša Štefanac, prof.
UPORABA DIGITALNE TEHNOLOGIJE NA PODROČJU NAVIGACIJE
Prežihov Voranc- Lovro Kuhar
Kako nastane zemljevid
Iacobus gallus CARNIOLUS
Gospa Bovaryjeva (Gustave Flaubert: Madame bovary)
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
predmet: uporaba IKT pri poslovanju
FRANŠIZING IN DELOVNA RAZMERJA
Federico Garcia Lorca: Vitezova pesem
Križ je vsak moj trenutek lahko ga sprejmem ali ne.
Anton Aškerc: MEJNIK.
FRANZ LISZT Predmet: GVZ.
AVTOR : NEZVESTA ŽENA Federico Garcia Lorca.
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
Sofokles: Antigona.
OŠ. Livade ROBERT SCHUMANN.
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
Posvet „Kako bolje sodelovati v občini Cerknica“
Beseda življenja Marec 2009.
ROMANA BERNI: Poredni dekleti
LUNA.
ADOLF HITLER.
Prestopiti Rubikon in Kocka je padla
Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI
Pripravil: Šolsko leto:
Visoka pesem.
Edmond Rostand.
ˇ Crni tulipan Alexsandre Dumas.
Antoine Laurent de Lavoisier
Vinko möderndorfer CESTA
Srbski rap.
Antonín Leopold Dvořák
JOHANNES BRAHMS Pripravila:.
Pisateljev življenjepis
Lev Nikolajevič Tolstoj
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
VEM! za kolesarje NALOGA 2. SKLOPA
Čez nekaj trenutkov boš vstopil(a) v čarobni svet…
Beseda življenja Maj 2010.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

A. S. Puškin PIKOVA DAMA

Aleksander Sergejevič Puškin 6. junij 1799, Moskva – 10. februar, Sankt Peterburg največji ruski pesnik in ustanovitelj sodobne ruske kulture Pisal lirske pesmi, v katerih je upesnjeval predvsem nasprotja med idealom in stvarnostjo, dela v prozi, pesnitve, pravljice, romane in krajše dramske spise. Bil zgled številnim ruskim pisateljem. Umrl je januarja 1837 v Sankt Peterburgu.

O KNJIGI: Ima 39 strani + 30 strani spremne besede Zgodba je razdeljena na 6 poglavij, ki so med seboj povezana. Je novela. Kratka, enostavna in preprosta. (Skorajda ne vsebuje metafor ali primerjav.) Pisatelj veliko stvari prepusti domišljiji. Nekateri trdijo, da je zgodba fantastična, drugi pa, da je realistična. V noveli se izmenjujeta avktorialni (tretjeosebni) in personalni (prvoosebni) pripovedovalec. Dogajanje je postavljeno v trideseta leta 19. st., grofičine mladostne pustolovščine pa v sedemdeseta leta 18. st.

KRATKA VSEBINA Zgodba govori o mladem inženirju Hermanu, ki izve za skrivnost treh dobitnih kart, ki jo pozna samo grofica. Nekega dne se po naključju znajde pred njeno hišo. Zaradi interesa stopi v kontakt z grofičino rejenko Lizaveto. Ta ga zaradi naivnosti spusti v hišo. Herman se skrije v kabinet in tam počaka grofico. Ker je na lep način ne more pregovoriti, naj mu izda skrivnost, iz žepa potegne pištolo. Grofica se tako prestraši, da umre. Po njenem pogrebu, ki se ga udeleži tudi sam Herman, se odpravi domov. Še tisti večer ga obišče duh grofice, ki mu razkrije želeno skrivnost. Trojka, sedmica in as so zmagovalne karte. Prvi dve karti mu prineseta dobitek, zadnja karta, ki bi pa morala biti as, se pa izkaže za pikovo damo in zato zgubi. Herman zblazni in pristane v bolnišnici, Lizaveta se pa bogato poroči.

GLAVNE OSEBE HERMAN – mlad inženir, po videzu podoben Napoleonu. Ima hladen, brezsrčen odnos do ljudi. Lizaveta zanj ni bila človek, ampak le sredstvo s katerim je želel doseči svoj cilj. Je kvartopirec pri katerem velja, da cilj opravičuje sredstva. GROFICA – Njeno pravo ime, Ana Fedotovna, se enkrat le bežno omeni, drugače je poimenovana samo kot grofica, starka ali babica. Tako je grofica edina glavna oseba, ki je v noveli pravzaprav anonimna. Lizaveta jo vidi kot tiransko, ukazovalno in muhasto, ki je kljub svojim letom še polna življenja. Z druge strani, pa je za Hermana le skrivnostna starka z veliko skrivnostjo (tako jo vidimo tudi mi). V noveli ima kompozicijsko vlogo, saj povezuje čas. LIZAVETA IVANOVA – je lepa grofičina rejenka, v visoki družbi zapostavljena, čuti privlačnost do Hermana. Na koncu “prevzame” grofičin položaj.

Hvala za pozornost