Pisateljev življenjepis

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
IVO ANDRIĆ srbski književnik in diplomat
Advertisements

ZGRADBA ROMANA IN VSEBINA Roman sestavlja 8 poglavij, v katerih se prepletata dve zgodbi. Prva prikazuje vojno dogajanje v letu 1943, zlasti partizanske.
Razvijanje domoljubja s pomočjo kulturne dediščine
VZORNIKI, IDEALI , AVTORITETE
Janko kersnik Jara gospoda
Spomladansko srečanje članov ŽPS
Ivan cankar: podobe iz sanj
NOVA ZELANDIJA.
PABLO PICASSO.
Desa muck: blazno resno zadeti
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
Ivan Cankar.
Vasilij Vasiljevič Kandinski
NEWTONOVI ZAKONI fizika
THE BEATLES.
William Shakespeare Ira-Eva Fröhlich.
MAGNETI.
Vincent Willem van Gogh [ ]
Sikstinska kapela.
PREVZETNOST IN PRISTRANOST
BUDIZEM.
Emile zola: beznica.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
DNEVNIK ANE FRANK ( Het Achterhuis)
Aleksander Sergejevič Puškin:
Deziderij Erazem Roterdamski
CVETJE V JESENI Ivan Tavčar Nataša Štefanac, prof.
Claude-Oscar Monet Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu
Prežihov Voranc- Lovro Kuhar
Robert Hooke.
Franz Schubert [ ].
Britanski PUNK.
Iacobus gallus CARNIOLUS
najbogatejša zbirka srednjeveške posvetne lirike s tristo petindvajsetimi besedili
VPLIV RAČUNALNIŠKIH IGER NA AGRESIVNOST
PROJEKTNA NALOGA PRI PREDMETU INFORMATIKA
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
Giacomo Puccini * 22. december 1858, Lucca. Italija
Jurij Vega Vipava, november 2007.
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
30. Marec 1853, Zundert 29. Julij 1890, Auvers-Sur Oise
Sofokles: Antigona.
Desa muck: blazno resno zadeti
RENESANSA.
PARIZ.
VESOLJE.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
Anton Ingolič.
Beseda življenja Marec 2009.
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
Edmond Rostand.
˝Kraljica Rock & Rolla˝
(JAKOB PETELIN GALLUS)
ˇ Crni tulipan Alexsandre Dumas.
STEREOTIPI.
 LOGOTIP.
Antoine Laurent de Lavoisier
Maóri.
KRŠČANSTVO.
Markus Zusak KRADLJIVKA KNJIG
Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:.
DRUGAČNI TODA POSEBNI.
PETER PAUL RUBENS najpomembnejši flamski slikar 17. stoletja.
LOM SVETLOBE.
TA VESELI DAN ali MATIČEK SE ŽENI
A. S. Puškin PIKOVA DAMA.
ZOFIJIN SVET (Jostein Gaarder)
Beseda življenja Maj 2010.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

Pisateljev življenjepis James Augustine Aloysius (1882-1941), irski pisatelj, novelist in poet Njegove inovativne literarne tehnike, kot jih je predstavil v svojem najbolj znanem delu Ulysses, so ga proslavila kot enega najbolj vplivnih pisateljev 20 stoletja Rodil se je v Dublinu, izobraževal na jezuitski šoli in pozneje na University College of Dublin Med študijem je prelomil z svojo krščansko vzgojo, ter se skupaj z svojo ženo preselil v nam bližnji Trst, pozneje pa tudi v Pariz in Zurich, kjer je pretežno služboval kot inštruktor angleškega jezika Umrl je v Zurichu na začetku druge svetovne vojne, kamor se je umaknil iz ukupiranega Pariza

DELa Njegova zgodnja dela kažejo na prisotnost močne navezanosti na svojo domovino Za prikazovanje realističnih situacij je uporabljal eksperimentalno tehniko v najboljši maniri realizma, naturalizma in simbolizma Najpomembnejša dela: Ljudje iz Dublina (1914) Umetnikov mladostni portret(1916) Ulikses (1922) Finneganovo bdenje (1939)

ulikses VSEBINA Roman pravzaprav opisuje en dan v življenju Leopolda Blooma, ki predstavlja Odiseja, popotnika, ki blodi po svetu (v tem primeru Dublin). Bloom ima ženo Molly, ki je prispodoba za Penelopo. Molly pa ne spominja na Penelopo v vseh dejanjih, saj je možu nezvesta. Bloomove misli se v vsej knjigi večkrat vračajo k njej, sama pa ima na koncu monolog, ki je dolg 25000 besed, razdeljenih na osem stavkov. Tukaj pa je še Joyce, v podobi mladega Stephena Dedalusa, ki je bil njegov avtobiografski lik že v Umetnikovem mladostnem portretu. Dedalus išče svojega duhovnega očeta, saj se je od pravega odtujil (pijančevanje), zato ga je Joyce postavil za Telemaha, ki hodi po svetu in išče očeta Odiseja, v tem primeru Blooma. Vse tri osebe so dokaj različne. Bloom je reklamni agent, Molly je pevka, najbolj zanimiv pa je Dedalus. Dedalus je namreč nereden študent, intelektualec, ki ne priznava boga, kljub temu, da so ga vzgojili v krščanski šoli in posmehuje se Irski nacionalnosti, kljub temu, da je Irec. Začasno uči na neki šoli, kar je še ena vzporednica z Joyceom. Velik del romana je v bistvu notranji samogovor Blooma ali Dedalusa.

Tako npr. Bloom prvič sreča Dedalusa na pogrebu, vendar ga še ne opazi Tako npr. Bloom prvič sreča Dedalusa na pogrebu, vendar ga še ne opazi. Pri naslednjem srečanju v redakciji časopisa Bloomova podzavest "spregovori" nekaj misli o njem, kljub temu, da se nista pogovarjala ali kako drugače kontaktirala. Naslednjič se srečata šele v porodnišnici, kjer sedita za isto mizo. Po pogovoru oba spoznata, da imata zelo malo stičnih točk, da sta popolnoma različni osebnosti in da je Dedalus na višji stopnji intiligence, kot Bloom. Bloom navsezadnje le ni našel tega, kar je iskal - moralno višje življenje, Dedalus pa ni našel svojega drugega, duhovnega očeta, ki bi ga naj poosebljal Bloom, s katerim nima nič skupnega. Bloom (Odisej) utrujen zaspi in roman se na nek način konča, saj je popotovanje končano. Sledi le še Penelopin (Mollyjin) samogovor, s katerim se Ulikses tudi konča.

SPLOŠNO O ULIKSESU Moderni roman Tema: odtujenost, duhovna revščina,izgubljenost v sodobnem svetu Slogi: realizem, naturalizem , srednjeveška kronika Literarno delo, ki je podrlo vse ustaljene književne oblike, ki je polno različnih slogov, simbolov, mistike, podzavesti, ter predvsem bogatega besednega zaklada Joyce z Uliksesom prerastel takratne ozke slogovne, kompozicijske in stilistične književne okvirje, podal nove literarne prvine, izmed katerih je najbolj pomemben seveda notranji samogovor Dogajanje je postavljeno v Dublin, Joyceovo rojstno mesto, kjer je preživel tudi mladostna leta. Mesto je zelo vplivalo nanj in v Uliksesu je vsak del Dublina, vsaka ulica, križišče, vsak lokal, na istem mestu, kot v realnosti Vzdušje se skozi vso knjigo močno spreminja zaradi vsebine in sloga Roman je nekakšna moderna oblika, mogoče celo neke vrste parodija na Homerjevo Odisejo ta zgodba je napisana v 18. poglavjih (prav toliko je tudi slogov pisanja) Vsa dejanja, ki so se zgodila Odiseju se zgodijo Bloomu, ko tava po raznolikih delih Dublina

Vse skupaj je zavito v simbole, prispodobe Tako npr. Odisejevo potovanje v Hades (grško posmrtno podzemlje) Joyce napiše kot obisk pogreba. V okolici pokopališča so štiri reke, kar je spet namig na štiri reke, ki so tekle v Hadu. Tako prva tri poglavja spoznavamo Stephena (Telemaha), naslednja tri Blooma (Odiseja), ko hodi po Dublinu, v naslednjih poglavjih pa se njune poti križajo, do 17., ko se Bloom vrne domov, kar predstavlja Itako, Odisejev rojstni otok Vsako poglavje ima svoj organ, umetnost, barvo, simbol in tehniko pisanja Največja novost v Uliksu je notranji samogovor Joyce se je lotil zelo težke naloge, ko je šel pisat 18., zadnji del Uliksa, kot nekakšen zavestni samogovor Molly. To pa pomeni, da je moral razmišljati, ne samo kot drug človek, temveč celo kot nekdo drugega spola. Moral je torej poznati psiho ženske Joyceov cilj je bil združiti naturalizem s simboliko