Blišč in beda novega industrijskega sveta

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
OTON ŽUPANČIČ.
Advertisements

IVO ANDRIĆ srbski književnik in diplomat
Dunajski kongres Ekonomska šola Ljubljana Marec 2011 Tomaž Majcen 1.E.
Razvijanje domoljubja s pomočjo kulturne dediščine
Moskovski metro Moskovska podzemna železnica je vsekakor vredna ogleda. Če že ne morete v Moskvo, vam ponujamo kratek ogled te neprecenljive arhitekture.
Potenciali slovenske industrije
Jean-Baptiste de Lamarck
GRADBENIŠTVO PRED 200 LETI KAKŠNA SO BILA NOVA MESTA
SOCIALNA DRŽAVA IN DRŽAVA BLAGINJE & POMEN IN VLOGA NACIONALNE DRŽAVE
Spodbujanje enakopravnosti oseb LGBTI v Evropski uniji
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
Paríz.
Ivan Cankar.
STAREJŠI V SLOVENIJI.
dr.Tanja Podbevšek, uni.dipl.ing.
OBLIKA VLADAVINE; ANGLEŠKA MONARHIJA
ITALIJA Januar 2010.
BLED.
Atomska bomba.
Politični odnosi med Slovenijo in Hrvaško
OBDOBJE BAROKA od 16. do 18. stol.
AVSTRIJA Avtor:.
NEMŠKO CESARSTVO 2. RAJH.
Emile zola: beznica.
PORTOROŽ.
Zahodna in Vzhodna Nemčija
11. december, Mednarodni dan gora
SLOVENSKI ZAMEJCI.
Francija (Francoska republika)
Robert Hooke.
Franz Schubert [ ].
Arabske države.
PIRAN.
NAPOLEON Ana Šali, 3.Ga.
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
FRANCIJA.
Ludvik XIV. Francoski.
RENESANSA.
Vplivi na rast populacije
GEOGRAFIJA L O N D O N.
2 INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA
PARIZ.
Kanada.
NAPOLEON BONAPARTE 3/10-probie 7/1.
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Nacizem in fašizem.
NOVOSTI INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE V 2.POLOVICI 19.St.
Dunajski kongres.
Dunajski kongres.
ADOLF HITLER.
AVSTRIJA.
Konferenca - Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje POLET v Mariboru Obeti za prihodnost - podaljševanje delovne.
Edmond Rostand.
Začetek in osvojitev Poljske
FRANCIJA.
 LOGOTIP.
SELINUNT.
Nova Zelandija Predmet: Geografija.
TEMPLARJI Naredili:.
DRŽAVLJANSKA VZGOJA: CILJI, VSEBINA IN DIDAKTIČNI PRISTOPI
VZROKI ZA SVETOVNO GOSPODARSKO KRIZO
SREDNJEVEŠKA MESTA NA SLOVENSKEM
Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:.
RENESANSA.
ZGODOVINSKI RAZVOJ VEKTORJEV
DEMOKRACIJA SKOZI ČAS-
LEGA - leži v nižinski kotlini, Ile de France - na severu Francije.
Februarska in oktobrska revolucija
ZGODOVINSKI ČASOVNI TRAK
Zapis predstavitve:

Blišč in beda novega industrijskega sveta Evropska mesta v 19. stoletju

Sredi 19. stoletja so evropska velemesta prenovili. moderne, velike stavbe; tramvaji----------------------------- mestni parki------------------------ široke ulice ulična razsvetljava---------------

BERLIN KONEC 19. STOL.

LJUBLJANA Trg francoske revolucije z obeliskom, posvečenim spominu na Ilirske province.

ZGODNJI ZAČETKI 19. STOL. 1804 Ljubljana ima 10.000 prebivalcev, 170 gostiln in 15 kavarn. 1809-1813 V Ljubljano pridejo Francozi in Ljubljana postane glavno mesto Ilirskih provinc. V upravi, šolstvu in kulturnem življenju se uveljavi slovenski jezik. Francozi odprejo prvo visoko šolo, imenovano École centrale (Centralna šola). Ljubljana kot edino nefrancosko mesto Napoleonu postavi spomenik. Francozi zasadijo prvi drevored.

PRVA POLOVICA 19. STOL. V Ljubljani živi in dela najpomembnejši slovenski pesnik France Prešeren, ki je avtor današnje slovenske himne. Slovenska književnost takrat doseže evropski nivo. 1821 Kongres svete alianse je Ljubljano vpisal v mednarodno zgodovino. Udeležil se ga je celo ruski car Aleksander I. Mesto so v ta namen zelo polepšali. 1843 Izhajati začnejo Bleiweisove Novice, prvi stalni slovenski časopis. 1849 Z Dunaja pripelje v Ljubljano prvi vlak, iz Trsta pa leta 1857.

KASNEJŠE OBDOBJE 19. STOL. 1881 Na Kongresnem trgu zagori prva žarnica. 1890 Izgradnja mestnega vodovoda. 1895 14. aprila mesto ponovno prizadene potres. Mesto obnavljajo Avstrijci in ga obogatijo s secesijskimi poslopji. 1897 V Ljubljani zazvoni prvi telefon. 1901 Po ljubljanskih ulicah začne 6. septembra voziti tramvaj, ki neslavno konča v 50. letih istega stoletja.

PARIZ Napoleon III. v pogovoru z Bismarcom po porazu pri Sedanu

V obdobjih industrijske revolucije je Pariz doživel največji razvoj v svoji zgodovini. Mesto je bilo podvrženo masovni predelavi pod Napoleonom III. in njegovim prefektom , ki je dal izravnati celotna okrožja in ustvariti omrežje širokih avenij in neoklasicističnih pročelij modernega Pariza. Program »Haussmannizacije« je bil narediti mesto bolj lepo in čisto za njegove prebivalce, kot tudi pridobiti na uporabi vojske pri zatiranju možnih kasnejših uporov ali revolucij.

Epidemiji kolere 1832 in 1849 sta precej prizadeli prebivalstvo Pariza; prva je zahtevala 20.000 življenj od takratnih 650.000 prebivalcev. Pariz je bil prav tako močno prizadet med njegovim obleganjem (1870-71) - v zmedi, povzročeni s padcem vlade Napoleona III., je s Pariško komuno bilo požganih več administrativnih središč, medtem ko je bilo 20.000 meščanov pobitih v času bojev med privrženci Komune in vladnimi silami, znanem kot semaine sanglante (»krvavi teden«). Pariz si je hitro opomogel od teh dogodkov kot gostitelj razstave Expo 1889, za katero je bil zgrajen znameniti Eifflov stolp, vse do leta 1930 najvišja svetovna zgradba. Z gostitvijo naslednje razstave leta 1900 je Pariz pridobil še metro.

Demografski razvoj Pariza

LONDON

V Veliki Britaniji, ki se je že v 17 V Veliki Britaniji, ki se je že v 17. stoletju oblikovala kot parlamentarna monarhija, se je v 19. stoletju okrepil parlament. Po kraljici Viktoriji se to obdobje imenuje viktorijanska doba. Velik napredek so naredili s spremembo volilnega sistema (1832) Položaj se je najbolj izboljšal za bogate meščane. Reforma ne omenja delavcev.

Posledica uvajanja parlamentarne demokracije v 19 Posledica uvajanja parlamentarne demokracije v 19. stoletju v je bilo ustanavljanje različnih strank: KONSERVATIVNA STRANKA, ki zastopa interese plemstva, cerkve in kmetov LIBERALNA STRANKA, ki zastopa interese bogatih meščanov, posebej buržoazije DELAVSKA STRANKA, ki zastopa interese delavcev

Zanimivosti Volilno pravico v VB so dobili lastniki hiš v mestih, ki so plačevali najmanj 10 funtov davka letno, na podeželju pa lastniki hiš, ki so plačevali vsaj 40 šilingov davka letno; prav tako so dobili pravico voliti tudi najemniki, ki so plačevali vsaj 50 funtov davka letno.

Viri Evropa in svet v drugi polovici 19. stoletja: širjenje demokracije in tekmovanje med narodi http://www.ljubljana-calling.com/inCallingZnArhitekt.htm http://sl.wikipedia.org/wiki/Pariz

HVALA ZA POZORNOST

Vprašanja 1. Kaj so v 19. stol. dobila evropska velemesta? 2. Koliko prebivalcev je imela Ljubljana na začetku 19. stol.? 3. Kdo Pariz zelo preuredi? 4. Katero razstavo gosti Pariz? 5. Katere stranke se razvijejo v VB?

Odgovori 1. moderne, velike stavbe,tramvaje, mestne parke, široke ulice, ulično razsvetljavo 2. 10.000 prebivalcev 3. Napoleon 3 4. expo 5. konservativna, liberalna, delavska