Maščobe v prehrani.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
Šolska prehrana IV. osnovna šola Celje.
Advertisements

VARNO S SONCEM Predstavitev dela v programu v šolskem letu 2012/2013
PREHRANJEVALNE VERIGE
ELEKTRIČNI AVTOMOBILI
MOJIH 5 ČUTOV Klavdija Štrancar.
PREDMET: Varno in zdravo okolje
EKOŠOLA KOT NAČIN ŽIVLJENJA
ŽIVA BITJA IZMENJUJEJO SNOVI Z OKOLICO IN JIH SPREMINJAJO
VRSTE RIB V NAŠIH VODAH IN VARSTVENE DOBE
Lekarna Boga.
Priporočila za zaščito pred UV sevanjem v ikonah April 2019
Priporočila za zaščito pred UV sevanjem v ikonah April 2018
Dolgoročno spremljanje uspešnosti kampanje „Naša super hrana“
Ad MIKROBIOLOŠKA STABILNOST DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA UČINKOVITOST
1. JEDILNI LIST ZA ČLOVEKA
potenciali energetske učinkovitosti
SHRANJEVANJE IN TRANSPORT
UČINKI SONCA.
IZTOK ČERNE IN MITJA STRMEC, GIMNAZIJA LITIJA
POPELJITE SVOJ POSEL NA VIŠJO RAVEN !.
Pozeba.
BLAGO.
Seminarska naloga iz fizike
SLADKORNA BOLEZEN (diabetis mellitus)
ŽLAHTNI PLINI.
OKOSTJE Avtorja: Profesor:.
Kavčuk.
ČUTILO ZA VID.
Kmetijstvo izdelala: mentor:.
LED DIODE.
ŠC PET SREDNJA ŠOLA POŠTE EKONOMIJE IN TELEKOMUNIKACIJE
KOŽA.
Za pripravo zajtrka se za kuhanje ter peko uporablja energija
Vitamin B12.
Urša Sodja, 8.b Kenguru Koala VREČARJI Vombat Tasmanski vrag.
Silicij Simbol Si vrstno število 14 relativna atomska masa 28,0855.
Dejan Zver, direktor trženja Gorenje Surovina d.o.o.
ANOREKSIJA.
VITAIN E IN F.
Kit (catecea).
Fotografiranje hrane Predmet: Tipografija in reprodukcija.
ANATOMIJA IN FIZIOLOGIJA JETER
FERMENTACIJA.
POGOSTE SPOJINE ALKALIJSKIH ELEMENTOV
BELJAKOVINE.
Sonce.
VITAMINI B in C.
Case report.
PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.
NATRIJ PRIPRAVILA:.
PRAŽIVALI in SPUŽVE.
KAMPILOBAKTERIOZA Campylobacter jejuni.
Kako in zakaj? Pridi pa ti pokažem!
BAZE IN KISLINE.
Diabetes mellitus ali sladkorna bolezen
Sesalci – Mammalia.
Fizika OŠ Janka Kersnika Brdo Merkur Venera IN.
STRUPI in PLESNI.
SOLARIJ Somatologija.
Uporaba konoplje v gradbeništvu
DROGE.
GALAKSIJE.
UREJENOST DELOVNEGA MESTA
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
OSEBNA HIGIENA.
MIKROVALOVNA PEČICA predmet: Fizika.
DROGE.
JEDRSKA ENERGIJA.
NASTANEK KRUHA V INDUSTRIJI
Zapis predstavitve:

Maščobe v prehrani

Uvod Vsako zlo je za nekaj dobro, pravijo. Tudi za maščobe velja enako, saj so lahko hkrati zaveznik in rušilec naše diete in zdravja. Vsa skrivnost je v izbiri kakovostne maščobe v pravi meri.

Kaj so maščobe? so redne sestavine dnevne prehrane organizem oskrbujejo z maščobnimi kislinami s holesterolom in z vitamini D, E, K in A, ki so topni v njih imajo v našem telesu precej pomembnih nalog. So koncentriran vir energije so sestavni del ovojnic naših celic, nudijo podporo in zaščito notranjim organom in pomagajo pri uravnavanju telesne temperature. Vendar zaradi njihove visoke energetske gostote vselej obstaja nevarnost prevelikega vnosa energije v telo in s tem porasta telesne teže.

Maščobe vsebujejo naslednje vrste maščobnih kislin: nasičene ( te so zdravju škodljive), enkrat nenasičene (te znižujejo skupni holesterol v krvi) večkrat nenasičene maščobne kisline (teh telo ne zna samo narediti, ker varujejo zdravje ožilja, je oskrba z njimi nujna). Bogat vir esencialnih maščobnih kislin so različna rastlinska olja, olja oreščkov, semen in zrn,, ribje meso in ribje olje.

Vrste maščobnih živil glede na izvor: rastlinski izvor: olja iz semen in plodov (olivno, koruzno, sončnično, repično, bučno,.), margarina (če ji niso dodane tudi živalske maščobe), arašidi, orehi in drugi oreščki in drugo živalski izvor: svinjska mast in ocvirki, maslo, smetane. Na trgu se dobijo rastlinska olja z znakom varovalnega živila za srce. Vsebujejo več večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

Zakaj je treba uživati maščobe? zaradi v njih topnih vitaminov A,D,E in K. Najpomembnejši je vitamin E Kot močan antioksidant varuje telo pred prostimi radikali. Tako nas ščiti pred prehitrim staranjem in pred nekaterimi vrstami raka. A vitamin lahko v zadostni količini izdela kar naše telo, če pojemo dovolj sadja in zelenjave, bogate s provitaminom A - karotenom.

Pomen maščob Maščobe hrani povečajo nasitno vrednost in okus. Razlika v kemični sestavi rastlinskih maščob in živalskih je precejšnja. Živalske maščobe vsebujejo holesterol, visok delež nasičenih maščobnih kislin, nizek delež esencialnih maščobnih kislin ter malo vitamina E.

Shranjevanje maščob Zaščito pred kvarom zagotovimo s pravilnim hranjenjem maščob. Najbolj jim škodujejo svetloba, zrak in višja temperatura. Zato hranimo posodo z maščobo vedno zaprto na hladnem in temnem mestu. Pri nakupu bodimo pozorni na rok izdelave in trajanje izdelka. Držimo se navodil na deklaraciji izdelka.

Vsebnost maščob Vsak gram maščobe "skriva" devet kalorij, kar je skoraj dvakrat več kot v enaki količini ogljikovih hidratov ali beljakovin. Zdravstvene organizacije po svetu in pri nas priporočajo, da naj bi z maščobami pokrili največ 30 odstotkov dnevnih potreb po energiji., Naša hrana lahko vsebuje največ 2 odstotka trans maščobnih kislin (v našem primeru torej štiri grame).

Vrste maščob Tropska olja (vsebuje približno 82 % nasičenih maščobnih kislin 12 % enkrat nenasičenih in 6 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin) Kokosovo olje (vsebuje veliki delež maščobnih kislin) Rastlinska olja (so povečini nenasičena) Oljčno olje (pretežno sestavljeno iz oleinske maščobne kisline) Margarine (Pridobivajo jih predvsem z umetnim strjevanjem rastlinskih olj)

Svinjska mast (je živalskega izvora) Olestra (Je nadomestek maščobe, pri katerem so maščobne kisline namesto na glicerol - kot pri običajnih maščobah - vezane na sladkor. Encimi v črevesju ne morejo odcepiti maščobnih kislin od sladkorja, zato olestra potuje skozi telo neizkoriščena) MCT olje (spada med nasičene maščobe)

Nasveti za uporabo maščob Vsekakor naj vam bo prvo vodilo jasno označen izvor olja ali masti na embalaži. Prednost dajte hladno stiskanim, nerafiniranim oljem ter izdelkom iz njih. In če hrano občasno tudi cvrete, izberite maščobo, ki je stabilnejša za obdelavo pri visoki temperaturi. Glede na to, da je to najverjetneje nasičena maščoba, se tisti dan izogibajte ostalih živil z visoko vsebnostjo nasičenih maščob (polnomastnih mlečnih izdelkov, mesnih izdelkov...) in svoj jedilnik dopolnite s primerno količino nenasičenih maščob. Vendar ne pozabite, tudi "zdrava" maščoba v prevelikih količinah pušča svoj davek v obliki odvečnih kilogramov.