Arthur Schopenhauer.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
USTVARJALNOST.
Advertisements

Sv. Monika (mati sv. Avguština)
ZGRADBA ROMANA IN VSEBINA Roman sestavlja 8 poglavij, v katerih se prepletata dve zgodbi. Prva prikazuje vojno dogajanje v letu 1943, zlasti partizanske.
Vloga duševnega bolnika
osupljiv in očarljiv pogled na stvarnost …
presenetljivo in očarljivo…
DELOVNO PRAVO disciplinska in odškodninska odgovornost
VZORNIKI, IDEALI , AVTORITETE
BESEDE MATERE MARGARETE.
NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI
Vsi, ki ste žejni, vsi utrujeni, pridite k vodi, potopite srce v Mé.
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
Maja Štante Vouk in Mojca Kastrin
MAGNETI.
ELVIS PRESLEY.
LIMITA ZAPOREDJA LIMITA FUNKCIJE
CUNAMI Geografija.
CUNAMI.
NEMŠKO CESARSTVO 2. RAJH.
Priporočena doza smeha – najmanj 1x dnevno.
Venera ? & ? 2008/2009.
SLOVENSKI ZAMEJCI.
Deziderij Erazem Roterdamski
Vnos podatkov s tipkovnico
CELJSKI GROFJE.
Claude-Oscar Monet Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu
Robert Hooke.
Iacobus gallus CARNIOLUS
USTVARJALNOST.
PROJEKTNA NALOGA PRI PREDMETU INFORMATIKA
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
EksistencializEm.
FRANŠIZING IN DELOVNA RAZMERJA
Immanuel Kant.
Leonardo da Vinci.
Križ je vsak moj trenutek lahko ga sprejmem ali ne.
Giacomo Puccini * 22. december 1858, Lucca. Italija
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
30. Marec 1853, Zundert 29. Julij 1890, Auvers-Sur Oise
Sofokles: Antigona.
OŠ. Livade ROBERT SCHUMANN.
Bog nas kliče po imenu En sam Duh razdeljuje številne darove, ki bogatijo eno samo Cerkev: je Avtor različnosti, a istočasno je Ustvarjalec enosti. Duh.
VESOLJE.
“Skupaj iz stiske” novinarska konferenca
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
LUNIN IN SONČEV MRK.
PRAVICE OTROK.
Psihoanaliza.
Beseda življenja Marec 2009.
ADOLF HITLER.
Fire Wall ( Požarni zid )
LUNA OŠ Polje Februar 2012 Mentorica: __________________
Konferenca - Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje POLET v Mariboru Obeti za prihodnost - podaljševanje delovne.
Obolenja in poškodbe dihal
LEONARDO DA VINCI Naredil: Predmet: UME.
JOHANNES BRAHMS Pripravila:.
Josip Broz-Tito Učiteljica: Učenec:.
STRES IN DEPRESIJA.
J.J. ROUSSEAU.
Kazalo Kazalo stran 1 Jakob Petelin Gallus stran 2
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
Črne luknje.
Čez nekaj trenutkov boš vstopil(a) v čarobni svet…
ZOFIJIN SVET (Jostein Gaarder)
I G R A STEKLENIH BISEROV
Beseda življenja Maj 2010.
PREBERI IN RAZMISLI. V naš razred je prišel deček. S starši se je priselil iz Bosne, iz Sarajeva. Majhen je, temnopolt in skromno oblečen. Težave ima s.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

Arthur Schopenhauer

“Smrt je genij, ki daje navdih filozofu ... Če ne bi bilo smrti, človek ne bi filozofiral.” (Svet kot volja in predstava, Schopenhauer Arthur)

O avtorju Rodil se je 22. feb. 1778., v Gdansku, Poljska umrl 1860. leta po očetu podedoval precejšnje premoženje  upokojil  vse življenje posvetil filozofiji… Že pri 30. letih objavil svoje najpomembnejše delo Svet kot volja in predstava (Die Welt als Wille und Vorstellung)… sam imel za zelo pomembno.

neposredno reagiral proti Heglovemu idealizmu. V svojem času je bil zelo odmeven Med drugim močno vplival tudi na: Wagnerja Nietzscheja

filozofski sistem je temeljil na Kantovem filozofski sistem je temeljil na Kantovem. Po njegovem ljudje nimajo lastne volje, temveč zgolj delček obsežne skupne volje, ki obvladuje vesolje. Občutek, da smo nekaj posebnega, ki ga ima vsak izmed nas, je samo iluzija. Ker torej človek nima lastne volje, je popolnoma odvisen od milosti tistega, kar je nad njim.

Za Schopenhauerja je življenje boleč proces, vendar ga lahko olajšamo z umetnostjo ali odpovedovanjem (asket) večno olajšanje pa lahko dosežemo s popolno odpovedjo volji do življenja s proučevanjem umetnosti mogoče izgubiti stik z nemirnim tokom našega obstoja izničenje želja + instinktov + zavračanjem vsega, kar se nam zdi vredno v praktičnem življenju

dejanska in popolna sreča pa menda sploh nista mogoči, ker sta le utopični ideal, o katerem ne bi smeli niti sanjati.

Značilnosti filozofa Schopenhauerja pogosto imenovan filozof pesimizma. Ostro je nasprotoval razvoju nemške filozofije po Kantu, zanikal: vse novejše pridobitve + dognanja  filozofijo skušal vrniti k njenim temeljnim problemom. Poudarjal je vlogo (morda nezavedne) volje iz katere je umetnost edini izhod.

njegovo razmišljanje… Običajni ljudje razmišljajo, kako bi potratili čas, pametni, kako bi ga uporabili. Več bolečine povzroči misel na smrt kot sama smrt. Redko razmišljamo o tistem, kar imamo, zato pa venomer o tistem, česar nimamo. Usoda meša karte in mi igramo. Ženiti se v našem monogamnem delu sveta pomeni, svoje pravice razpoloviti, dolžnosti podvojiti.

Skozi življenje je dobro hoditi z veliko zalogo previdnosti in popustljivosti: prva nas obvaruje škode in izgube, druga prepira. Bogastvo je podobno morski vodi; čim več je pijemo, tem bolj smo žejni – in isto velja za slavo. Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel. Da bi se izognili nesreči, je najzanesljivejše ne zahtevati velike sreče. Kadar se pojavi veselje, mu moramo odpreti vrata in okna, ker nikoli ne pride ob nepravem času.

Zelo je nasprotoval družbeno ustaljenim oblikam, ki življenje priznavajo za pravo in sprejemljivo, dostojno… veliko nestrinjanje in tveganje. “Hrup je najpomembnejša oblika motenja. To ni le trenutna prekinitev, temveč tudi pretrganje misli.” (Aforizmi, Schopenhauer Arthur)

Schopenhauer: filozof prerok umetnik heretik Vse, še na videz tako medsebojno protislovno, uveljavlja z etiko (vzor:Grk)

njegov nasvet….  …Ko se odpravljamo na življenjsko pot, je najpomembnejše, da se oskrbimo z dobro mero odrekanja.

ponovimo… Samosvoj mislec, ki združuje: uporništvo, svetništvo, asketstvo, prefinjen občutek za čutnost.

Hvala za pozornost ! Ljudje se tisočkrat bolj trudijo pridobiti bogastvo kot duhovno izobrazbo, čeprav je povsem gotovo, da našo srečo naredi tisto, kar smo, in ne tisto, kar imamo. Hvala za pozornost !