PRAPROTI.

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
RAZLIČNI DELI ORGANIZMA OPRAVLJAJO RAZLIČNE NALOGE 3. del
Advertisements

OKOLICA ŠOLE – DO KODER NAM SEŽE POGLED
STEBLO.
Avtor: Jaka Novak Razred: 4. a Mentor: Mladen Kopasić december 2015
Mladenič, ki je bil zelo zaljubljen, se je nekega dne odločil, da si bo na svoj penis vtetoviral ime ženske, ki jo ljubi.
PREHRANJEVALNE VERIGE
MOJIH 5 ČUTOV Klavdija Štrancar.
ŽIVA BITJA IZMENJUJEJO SNOVI Z OKOLICO IN JIH SPREMINJAJO
VRSTE RIB V NAŠIH VODAH IN VARSTVENE DOBE
RAZNOVRSTNOST IN OGROŽENOST PLEVELOV V SLOVENIJI
Klavdija Štrancar.
PTICE.
Sestavila Nina Rijavec Ternovec, prof.
Dobri pastir in gostitelj
SHRANJEVANJE IN TRANSPORT
UČINKI SONCA.
Jean-Baptiste de Lamarck
Glive Meta Tušar.
RAKI.
Maščobe v prehrani.
STAREJŠI V SLOVENIJI.
Morski pes.
PODZEMNI KRAŠKI POJAVI
Vpliv alkohola in drugih mamil na delovanje živčevja
KAVA.
I.gimnazija v Celju CUNAMI.
Predstavitev za organizme
RAKI Januar 2016.
Posebnosti otroka in obdobja v razvoju otroka
Morske želve.
KRATKOVIDNOST IN DALJNOVIDNOST
Kamilica Biologija.
Iglokožci.
Kit (catecea).
NIAGARSKI SLAPOVI.
KAMBRIJ.
REPUBLIKA INDONEZIJA.
ONESNAŽEVANJE VODA.
DROGE.
PAJKOVCI.
Brazilija Federativna republika Brazilija
Herpes simplex.
PLESEN BIOLOGIJA- PLESEN.
? RAK ?.
Vplivi na rast populacije
Ogrožene živalske in rastlinske vrste Gimnazija Vič 2003/2004.
IMUNOST in Imunski sistem.
DINARSKI SVET.
SAHAROZA.
Sesalci – Mammalia.
BIOLOŠKA SESTAVA PREBIVALSTVA
STRUPI in PLESNI.
DINOZAVRI Predmet: Biologija.
Učinek tople grede.
KRALJEVA KOBRA.
OŠ SAVA KLADNIKA SEVNICA
MORSKE ZVEZDE REFERAT PREDMET: NARAVOSLOVJE
KemijskO in biološkO orožjE
GLAVNO SKLADIŠČE ENERGIJE
Glive (fungi).
PLANET ZEMLJA.
Položaj delavcev v 19. stoletju.
RAKI.
PARNA LOKOMOTIVA ČUČU!!!.
NOSEČNOST in KONTRACEPCIJA
KROMPIR Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana
NOŽNE PROTEZE.
DINOZAVRI.
Predstavitev Amazonskega
KLONIRANJE.
Zapis predstavitve:

PRAPROTI

Praprotnice Pet razredov: Protovci (prve kopenske rastline) Vilasti protovci Presličnice Lisičjakovci PRAPROTI Protovci so že dolgo izumrli.

SISTEM PRAPROTI Izumrle praproti Prave praproti Vodne praproti Znanstveniki sistema še niso dodelali V grobem se deli na: Izumrle praproti Prave praproti Vodne praproti

SESTAVA PRAPROTI LISTI : Večji od drugih praprotnic Pernato deljeni (jelenov jezik – celi listi) Mladi listi na vrhu spiralasto zviti Imajo dve vrste listov : sporofile in trofofile STEBLO Pod zemljo - zmernotopla področja Nad zemljo – tropske praproti (do 4 metre visoke) SPORANGIJI: Na spodnjem delu listov: Na sporofilih (kraljevska praprot)

RAZMNOŽEVANJE ENAKOSPORNE – IZOSPORNE Spore so enake Spore nastanejo v majhnih trosovnikih– trosiščih Na spodnjem delu listov V sporah nastane gametofit, ki ima moške ali ženske spolne organe Gametofiti se lahko v vodi združijo, in nastane nov zarodek Gametofit je samostojen organizem!!

RAZNOSPORNE - Heterosporne praproti (vodne praproti) Sporangiji so dveh tipov Megasporangiji Mikrosporangiji Ženske megaspore Moške mikrospore Ženski gametofit Moški gametofit V Sloveniji rastejo 3 vrste vezane na vodo. Vse so ogrožene. Štirilistna morzilka Plavajoči plavček Azola

POMEN PRAPROTI in praprotnic Prevladovale so v KARBONU IN MEZOZOIKU Te praprotnice so postale premog Brez te količine premoga bi bilo življenje drugačno Prve heterosporne rastline Vodile so v razvoj semenk Predstavljajo veliko zeleno površino gozda.

ZDRAVILNI UČINKI IN POSEBNOSTI Zdravo ležišče Odpravlja: Krče Revma Zobobol Glavobol Zdravi gangreno Odganja bolhe, stenice, uši Nekatere so strupene (orlova praprot) Poganjki nekaterih so užitni Praprot sladka korninica ima sladek okus Pri jelenjem jeziku ostanejo listi pozimi zeleni Ugajajo jim senčna in vlažna mesta

POVZETek: Praproti spadajo med praprotnice. Imajo sporofilne in trofofilne liste, s katerimi opravljajo fotosintezo in se razmnožujejo.Imajo steblo, ki je lahko nadzemno ali podzemno. Razmnožujejo se s sporami, ki nastajajo v sporanglijih. Poznamo izosporne in heterosporne praproti. Grobo jih delimo na izumrle, prave in vodne praproti. Prazgodovinske praproti so nam dale veliko premoga. Nekatere praproti so celo zdravilne ali strupene. Kljub manjši Priljubljenosti so zelo kompleksne Rastline.

VIRI http://www.svarog.si/biologija/index.php?page_id=7667 ,9.10.2012 http://sl.wikipedia.org/wiki/Praprotnice ,9.10.2012 J.Cuerda,Vodnik po botaniki, Tehniška založba Slovenije 2006 , 9.10.2012 http://www.hd-fractals.com/images/fern-leaf-web.jpg ,9.10.2012 http://dianpujilestary.files.wordpress.com/2009/12/fern_life.jpg ,9.10.2012 http://www.svarog.si/biologija/econtent/images/48/7669/praproti_plavajoci_plavcek_7669.jpg , http://www.svarog.si/biologija/econtent/images/48/7669/praproti_azola_7669.jpg ,9.10.2012 http://www.svarog.si/biologija/econtent/images/48/7669/praproti_stirilistna_marziljka_7669.jpg , http://www.climateshifts.org/wp-content/uploads/2010/12/coal_hands.jpg ,9.10.2012 http://www.aboutorchids.com/blog/wp-content/uploads/2010/01/Tree_Fern_1_800px.jpg ,9.10.2012 http://www.vivrepourmanger.com/wp-content/uploads/2011/06/DSC_0023_2-440x294.jpg ,9.10.2012 http://p1fran.com/wp/wp-content/uploads/2010/12/thank-you-post-it.jpg ,9.10.2012 http://stephenmccabe.com/photos/forest_ferns.jpg ,9.10.2012