Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

STEBLO.

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "STEBLO."— Zapis predstavitve:

1 STEBLO

2 NALOGE STEBLA DRŽIJO RASTLINO PO KONCI, NOSIJO LISTE IN CVETOVE,
PO NJEM SE PRETAKAJO VODA IN MINERALNE SNOVI IZ KORENIN V LISTE IN CVETOVE IN SLADKOR IZ LISTOV V KORENINE.

3 RAZVOJ STEBLA Steblo se razvije iz kalčkovega stebelca - celice v rastnem delu stebelca se neprestano večajo in delijo, stebelce raste.  Stebla dreves rastejo iz leta v leto, vršički stebla pa prezimijo, ker jih ščitijo stebelni popki ali brstiči. Na koncu veje raste temenski popek, vzdolž veje pa stranski popki.

4

5 ZGRADBA STEBLA 1. povrhnjica 2 - žile 3 - skorja 4 - stržen

6 DRUGAČNA STEBLA PODZEMNA : * gomolj

7 Drugačna stebla NADZEMNA: vitice, živice, trni

8 ZELNATA STEBLA

9 OLESENELA STEBLA

10 OLESENITEV STEBLA V začetku prvega leta so zelnata stebla le tistih rastlin, ki se pozimi ne posušijo, ne odmrejo. Pred prvo zimo OLESENIJO. Pri tem imajo pomembno vlogo ŽILE.

11 KAMBIJ Vsako drevo je na začetku svojega razvoja zelišče z žilami, ki imajo v sredini kambij, ki se pred olesenitvijo razširi v tkivo med žilami in tako sklene kambijski obroč. Iz celic na zunanji strani kambijskega obroča se razvija vedno debelejša skorja (lubje), na notranji strani pa vedno debelejši les.

12

13 DEBLO Olesenelo steblo imenujemo deblo. V zimskem času ne raste. Spomladi se začno celice kambija živahno razmnoževati, nastanejo največje nove celice. Poleti je manj vlage, jeseni pa postane hladneje, zato nastajajo vedno manjše celice, dokler se delovanje kambija pred zimo spet ne ustavi.

14

15

16 BRANIKA - prirast enega leta
- obsega pas debla od največjih do najmanjših celic - vidimo kot pas od najsvetlejšega do najtemnejšega lesa - debelina branik označuje vremenske razmere (slabe razmere - manjši prirast, branike so tanjše in letnice goste

17 LETNICA - označuje zimsko mirovanje drevesa,
- vidimo kot temno črto, prehod od najmanjših jesenskih do največjih spomladanskih celic - s štetjem teh črt lahko ugotovimo starost drevesa

18 UPORABA LESA Za pohištvo, pri gradnji hiše, Za kurjavo, Za papir,
Za svinčnike,…


Prenesi ppt "STEBLO."

Podobne predstavitve


Oglasi od Google