Janko kersnik Jara gospoda

Slides:



Advertisements
Podobne predstavitve
ZGRADBA ROMANA IN VSEBINA Roman sestavlja 8 poglavij, v katerih se prepletata dve zgodbi. Prva prikazuje vojno dogajanje v letu 1943, zlasti partizanske.
Advertisements

SAMOPOSTREŽNA MALICA UTRINKI MALICE TER PREDSTAVITEV DELA
Moj domači kraj, varna pot v šolo
Spomladansko srečanje članov ŽPS
VARNA ZABAVA NA INTERNETU
Ivan cankar: podobe iz sanj
EKIPNI DVOBOJI Prevod: Irena Rosa WA Usposabljanje sodnikov 2017.
Odkril penicilin (antibiotik proti vnetju)
Anton Vovk Ožbe Juras.
Desa muck: blazno resno zadeti
BINKOŠTI homilija d. Ferruccio prevod bojanM.
KAJETAN KOVIČ Avtor Mačka Murija in plišastega medvedka Pikija Jakoba, ki je s svojim delom zaznamoval slovensko književnost druge polovice 20. stoletja.
Zlatin dnevnik Dnevnik Zlate Filipović je nastal sredi razbite hiše,
Prešernove ljubezni.
STAREJŠI V SLOVENIJI.
HENRIK IBSEN S T R A H O V I, 1881 angleški fjord Helene Alving Alving
Predstavitev ljudskega običaja - slovenščina
Pomlad Ignacij Loyolski se velikodušno poda na pot proti Sveti deželi, pomemben trenutek zanj se zgodi na Monsarratu. V nadaljevanju se za skoraj.
JAKOB PETELIN GALLUS Učenec: Učiteljica:.
OSNOVNI PODATKI Rojstno ime- Robert Nesta Marley
PREVZETNOST IN PRISTRANOST
Emile zola: beznica.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Aleksander Sergejevič Puškin:
Deziderij Erazem Roterdamski
CVETJE V JESENI Ivan Tavčar Nataša Štefanac, prof.
Franz Schubert [ ].
Sprememba družine in odnos moški - ženska
Iacobus gallus CARNIOLUS
Gospa Bovaryjeva (Gustave Flaubert: Madame bovary)
JURIJ DALMATIN Rodil se je leta 1547 v Krškem, njegov rod pa verjetno izhaja iz Dalmacije. Imenujemo ga tudi Trubarjev naslednik Do 18 leta se je šolal.
Janko Kersnik
Križ je vsak moj trenutek lahko ga sprejmem ali ne.
Anton Aškerc: MEJNIK.
HK Acroni Jesenice.
EMMA BOVARY KRISTINA VILIČ & MIHA VALANT, 4Gb.
DNEVNIK ANNE FRANK.
Sofokles: Antigona.
KRALJ OIDIPUS SOFOKLES Σοφοκλής.
Desa muck: blazno resno zadeti
Isaac Newton.
Lisa Jewell: Resnica o Melody Brown
ŠPARTA Zgodovina in kultura.
Slikovna predstavitev
Prošnja za odpuščanje in varstvo
Tone Pavček “Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.” - Tone Pavček.
Cynthia Voigt NOŽ V ŠKORNJU.
PRAVICE OTROK.
Fizika OŠ Janka Kersnika Brdo Merkur Venera IN.
JOSIP JURČIČ: SOSEDOV SIN
ROMANA BERNI: Poredni dekleti
Prežihov Voranc Doberdob.
Visoka pesem.
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
Edmond Rostand.
ˇ Crni tulipan Alexsandre Dumas.
 LOGOTIP.
DUHOVNA IN POSVETNA MOČ CERKVE
Napoleon Bonaparte Aleksander Kovač 8.c.
Markus Zusak KRADLJIVKA KNJIG
Če zares poznaš Jezusa, potem je nemogoče, da tega ne bi želel deliti z drugimi Prosimo Gospoda, da ne bi izgubili te prenavljajoče mladosti, da ne bi.
ZLATI OSEL.
Pisateljev življenjepis
VALENTIN VODNIK.
Andrej Grah a.k.a. Burgola
A. S. Puškin PIKOVA DAMA.
 »Urno je prižigala vžigalico za vžigalico, ki so še ostale v sveženjčku, trudila se je zadržati babico; vžigalice so žarele s takim sijem, da je bilo.
ZOFIJIN SVET (Jostein Gaarder)
KONFLIKT KKKKK.
ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA
Zapis predstavitve:

Janko kersnik Jara gospoda NOTRANJA ZGRADBA Slovenščina

JANKO KERSTNIK Rojstni kraj: Lukovica 1852-1897 Rojstni kraj: Lukovica Eden najvidnejših pisateljev 19. stoletja Iz bogate meščansko-plemiške družine Dejaven v politiki Dela: romani: Rokovnjači, Ciklamen, Agitator Zbirka kratke pripovedi Kmetske slike Slika 1: Janko Kersnik Vir:http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Janko_Kersnik_sred.jpg (dostopno dne, 15.9.2013)

UTEMELJITEV NASLOVA JARA GOSPODA: neprava, vzvišena gospoda, ki se je dokopala do materialnega bogastva, zato se obnašajo kot „smetana“ družbe. V resnici so postali domišljavi, sebični, moralno oporečni in duhovno prazni MALOMEŠČANI Slika 2: Poroka točajke Ančke s sodnikom Andrejem Vrbanojem Vir: http://sers.s-sers.mb.edus.si/gradiva/w3/Slo_Nov_Dell/Izvorna/037_jara_jospoda/datoteke/Jaragospoda.jpg (dostopni dne: 15.9.2013)

ZGODBA I: Začetek v krčmi  Dobijo novico o novem sodniku Andreju Vrbanoju. Notar Valentin in Adjunkt se spominjata starih časov izpred 15 let, ko se je Andrej zaljubil. II: Zbrali so se pri Orlovih. Grofova mlajša hči Maruša se pogovarja z Andrejem o njeni starejši sestri Julki. III: Valentin in Pavel še vedno obujata spomine. Valentina še vedno zanima kaj se je zgodilo tisti dan med Pavlom, Julko in Andrejem. IV: Vas se pripravlja na sprejem župnika. Pavel se je na začetku razburjal ker je mislil da je ta sprejem za novega sodnika. Gredo v krčmo. Tja vstopi sodnik Andrej, kateri se takoj sporeče s tem novim župnikom.

ZGODBA V: Andrej, Valentin in Pavel sedijo v krčmi. Andrej in Pavel se začneta zbadati. Pogovarjajo se o preteklosti. Ko k mizi pristopi točajka Ančka, nastopi konflikt med Andrejem in Pavlom. VI: Župnik pri maši naznani Andrejevo in Ančkino poroko. VII: Pavel in Valentin se vračata domov. Razmišljata o Ančkinem vstopu v visoko družbo. VIII: Bliža se stota obletnica ustanovitve mesta. Pavla razžira srečen zakon med Ančko in Andrejem. IX: Meščani so odšli na pohod na bližnjo gorico. Tam so se igrali različne igre. Ančka in Pavel se odtujita od skupine. Pavel jo začne osvajati.

ZGODBA X: Na proslavi se spet srečata Ančka in Pavel. Ančka se mu potoži o govoricah o njunem poljubljanju. Pavel jo znova osvaja. XI: Ančka in Andrej se prepirata. Pavel pride mimo in pozdravi Ančko. Kasneje si Andrej in Pavel očitata, da sta zaljubljena v isto dekle. XII: Andreju nekdo pošlje anonimno pismo v katerem zve za njuno razmerje. Pavel očita Andreju kako lahko verjame govoricam. Andrej pa kaznuje Pavla in mu pove, da je odslej Ančka njegova žena. XIII: Minilo je 10 let. Vsi trije so šli po svoji poti. Andrej postane svetovalec na manjšem sodišču, Pavel postane sodnik v mestu, Ančko pa postane brezdomka. Spremljamo dogodek na sodišču.

DOGAJALNI ČAS IN PROSTOR Zgodba se dogaja v 19. stoletju v malomeščanskem okolju na trgu Groblje Slika 3: slika je simbolična vir:http://www.kungota.si/UserFiles/Image/zgkungota.jpg (dostopno dne 15.09.2013)

PRIPOVEDOVALEC IN ZGRADBA Pripovedovalec je tretjeosebni, torej avtor Janko Kersnik Sintetično-analitična zgradba Sestavljeno iz predzgodbe (imenovanje sodnika), zgodbe (sodnikov prihod, poroka z Ančko, stoletnica trga), vrha (anonimno pismo) in epiloga (10 let kasneje; Pavlova obsodba Ančke, Ančkina smrt, Pavlovo kesanje  ponovna vzpostavitev moralnega reda) Delo je kritika trškega malomeščanstva in njegove morale  ljudje so zavistni, sebični, duhovno plitvi in površinski, v mladosti so verjeli v ideale, ki so jih kasneje opustili

KNJIŽEVNE OSEBE sodnik Andrej Vrbanoj adjunkt Pavel točajka Ančka Kračeva notar Valentin župnik nepremišljen zakon točajka ANČKA sodnik ANDREJ VRBANOJ bivši sošolci adjunkt PAVEL notar VALENTIN