Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Predstavitev se nalaga. Prosimo počakajte.

Fran(c) Miklošič (1813–1891) Jezikoslovec svetovnega slovesa, ki je prihajal iz Prlekije. Slavist, primerjalni jezikoslovec, utemeljitelj dunajske slavistike,

Podobne predstavitve


Predstavitev na temo: "Fran(c) Miklošič (1813–1891) Jezikoslovec svetovnega slovesa, ki je prihajal iz Prlekije. Slavist, primerjalni jezikoslovec, utemeljitelj dunajske slavistike,"— Zapis predstavitve:

1 Fran(c) Miklošič (1813–1891) Jezikoslovec svetovnega slovesa, ki je prihajal iz Prlekije. Slavist, primerjalni jezikoslovec, utemeljitelj dunajske slavistike, prvi profesor za slovansko filologijo in literaturo na dunajski univerzi, rumonolog, albanolog, romoslovec, turkolog.

2 Fran(c) Miklošič (1813–1891) Tudi njegova poklicna usmeritev je bila izredna: doktor filozofije in prava, pesnik, prevajalec, primerjalni jezikoslovec, slovaropisec in slovničar, knjižničar in cenzor, prvi univerzitetni profesor na zanj ustanovljeni stolici za slovansko filologijo na dunajski univerzi, dekan, rektor dunajske univerze, redni član Akademije znanosti, ustanovitelj slavističnega inštituta dunajske univerze in dosmrtni član gosposke zbornice v avstrijskem parlamentu.

3 Fran(c) Miklošič (1813–1891) Napisal je 34 knjig, ki so izšle v 44-ih zvezkih in 108 drugih razprav. Izreden poznavalec jezikov. Najpomembnejša dela: POIŠČI! Ukvarjal se je tudi z izdajo učbenikov in gimnazijskih beril. Po Kopitarju je prevzel dve teoriji: 1. o panonski domovini stare slovanščine in 2. o prvotnem razmerju južnoslovanskih narečij.


Prenesi ppt "Fran(c) Miklošič (1813–1891) Jezikoslovec svetovnega slovesa, ki je prihajal iz Prlekije. Slavist, primerjalni jezikoslovec, utemeljitelj dunajske slavistike,"

Podobne predstavitve


Oglasi od Google